Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 28. јун 2012.

Metropia (2009)


Metropia (2009) on IMDb
Žanr: Animirani | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Tarik Saleh
Glumci: Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier...

Priča:
U bliskoj budućnosti, naftne rezerve su skoro presušile. Evropa je povezana brojnim podzemnim tunelima. Dok putuje ovim tunelima, Rodžer čuje glas. Dok pokušava da ga se reši, on otkriva veliku zaveru...

Moj osvrt:
Radnja se dešava u ne tako dalekoj budućnosti. U principu to je vizija koju ste, siguran sam ili već videli ili čitali o takvoj. Sve izgleda sumorno, mračno i prilično jadno. Ovde se vidi veliki uticaj filma Brazil, Teri Gilijama, s tim što je zabavna komponenta izvučena iz toga i ostalo nam je totalno crnilo. Resursi su potrošeni, veliki magnati drže ljude u šaci, bla bla bla. Priča prati jednog sasvim običnog lika koji ima probleme prosečnog čoveka. 


On izbegava taj metro zato što misli da se tu dešavaju loše stvari. Pogađate, muka će ga naterati da uđe unutra i tu naša avantura praktično počinje. Tu se već ovaj Gilijamovski uticaj meša sa Orvelom i dobijamo neku mračnu, fantastičnu verziju velikog brata. Sama priča je fino odrađena i praktično nema nijednu rupu. Kažem, nije možda toliko originalna ali nema šablona niti nabacanih gluposti. Jasna je, ima celovitost, ima poentu i fino je zaokružena. Što se tiče animacije, ako ne gledamo likove, ona je savršena. Nećete uživati u njenoj lepoti jer je sve sivo, propalo, ali sjajnom animacijom su uspeli da nam baš prikažu u kakvu propast je čovečanstvo stiglo. 


Što se tiče animacije likova, sve što mogu reći za nju je da je užasavajuće čudna. Ne mogu da kažem da je loša, njen kvalitet je dobar, ali likovi mi deluju kao kombinacija animacije i prave fotografije uz primesu karikature. Da li je to sve pozitivno ili ne, to ostavljam da utvrdite sami, ali svakako takva animacija doprinosi ovoj turobnoj atmosferi. E sada šta je problem? Zbog sve te tame, učmalosti, mraka, ovakve teme, povremeno usporavanja priče, depresivnih krajolika i likova, ceo film je užasno sumoran. To može nekom predstavljati veliki problem za gledanje. Meni gledanje nije bio problem, ali sam posle ovog filma poželeo videti nešto veselo. Toliko sve ovo deluje depresivno. 


Na kraju, imamo i jednu ljudsku dramu koja je fino prenesena u ovo animirano ostvarenje, što je svakako još jedan plus. Ako možete da trpite užasno turobnu i depresivnu atmosferu, mišljenja sam da će vam se ovo dopasti. U suprotnom, ovaj filmić neće baš fino uticati na vas.

Zanimljivosti:
U filmu se potkrala greška. Pre nego što bomba eksplodira, pored nje se vidi akvarijum koji bi trebalo da je Stefan već odneo.

Naj scena:


Završnica. Iako je film fantastičan, nekako je ipak oslikala ljudsku realnost.

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар