Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 2. април 2018.

Vacancy (2007)


Kod nas nazvan: Motel Užasa
Žanr: Kriminalistički | Horor | Triler
Režija: Nimród Antal
Glumci: Kate Beckinsale, Luke Wilson, Frank Whaley...

Priča:
Bračni par je zbog kvara automobila prisiljen provesti noć u neuglednom motelu. Oni pronalaze vhs-ove iz kojih je jasno da su u životnoj opasnosti...

Moj osvrt:
Mali tekst za mali film. Elem, nasumično iz vaše liste red je došao na Vacancy. Koliko me je sećanje služilo, posle prvog gledanja sam imao utisak da je ovo pristojan filmić za ubijanje vremena. Nisam očekivao da će taj utisak ponoviti ali iskren da budem, nije daleko od tog prvog. 

Realno, ovo je trebalo da traje kao prosečna serija. 45 minuta i bio bih prezadovoljan sa svime viđenim. Problem je način na koji su rupe popunjene. Ubačena je dramurda muža i žene koji su posle porodične tragedije pred razvodom. Kako glavna tema filma ni trunku ne zavisi od ovoga, kako ta tragedija ne utiče ni na šta, kako njihove uvodne rasprave ne služe ničemu, legalno je postaviti pitanje za čije babe zdravlje mi to gledamo. Kod ovakvih stvari uvek se setim užasavajućeg beskonačnog uvoda Wolf Creek-a.

Ali kada ovo (konačno) prođe, imamo nekoliko prajsles momenata. Prvo, tu je sama pojava opasnosti gde se koristi samo zvuk da bi se neko preplašio. Ponavljam po hiljadupestošezdesetosmi put, ljudi se plaše onog što ne vide, što im je nepoznato. Tako u glavi stvaraju najgoru mouguću varijantu. Za divno čudo ovo ne izgleda kao slučajnost već je odmah jasno da slede gadni problemi. 

Ako je to prvo bilo nagoveštaj, sledeći korak je prikazivanje realne opasnosti. Pronalazak vhs-ova na kojim vidimo ono što vidimo (neću da spojlujem, ovo treba da se pogleda) je pravi bum posle početne pretnje. Ovo doliva ulje na vatru i "igre mogu da počnu". Atmosfera je kreirana. Likovi su isprepadani do kraja. Da je ovo serija, ja bih je sa "nastaviće se" presekao u ovom momentu i izazvao bes publike. 

Nadalje vidimo igru mačke i miša. Imamo solidan broj napetih scena. Imamo nešto sitnih gluposti ali bez većih zamerki. Uzdržali su se od slučajnog saplitanja, obaranja stvari, neplaniranih zvukova itd. tako da se ovo pogleda u dahu. 

Nemam više ništa posebno ovde reći. Pohvalio sam dobre i odlične stvari. Uvod (posle dramurde) je zaista dobar. Film je napet i iako ima viška stvari, dobro je što ovako kratko traje. Ne ide mu na ruku što je ovo baš nekako sitna priča. Malo igre mačke i miša i to je to. Ali opet, nema puno mrsomuđenja pa je poštenije ovako.

Zanimljivosti:
Film je omaž Hičkokovom Psihu. Snuff scene su snimane prvog dana snimanja. Motel je sagrađen za potrebe snimanja. Scena u kojoj BMW uleće u motel nije plod specijalnih efekata.

Naj scena:

Otkriće...

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар