Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 20. јануар 2017.

Suicide Squad (2016)


Kod nas nazvan: Odred Otpisanih
Žanr: Akcija | Avantura | Fantastika | Naučna Fantastika
Režija: David Ayer
Glumci: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie ...

Priča:
Tajna vladina agencija regrutuje neke od najopasnijih super-zlikovaca kako bi bili zaštitnici. Njihova prva misija: spasiti svet od apokalipse.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, neću više, obećavam. Znam da ste mi govorili da ne gledam ali morao sam. Sa druge strane, ovo je najhajpovaniji i najpopularniji film prošle godine pa valjda je zaslužio malo hejta sa moje strane. Opet, pogledao sam dosta dobrih filmova u poslednje vreme a malko sam umoran pa sam tražio neko lako štivo. 

Znate one niskobudžetne šit filmove koji izgledaju smešno, nemaju nikakvu priču, nikakve likove, nikakve glumce, nikakvav sled događaja i nikakvu ideju. Znate i one visokobudžetne kojima kad oduzmeš budžet dobiješ upravo ovaj niskobudžetni o kom pričam. Ovom ne moraš da oduzimaš budžet: priče nema, ideje su smešne i prejadne, glumci skoro svi očajni, pa i efekti i scenografija su baš jadni. Suicide Squad je jedna od najvećih bedastoća među visokobudžetnim filmovima koje pogledah u zadnjih nekoliko godina. Nije ovo retardiran film tipa Hunger Games ali je barem taj Hunger Games imao neku ideju, pokušavao nešto da ispriča koliko god to zahtevalo nisku inteligenciju da bi se priča prihvatila kao dobra. Suicid Squad je jedno veliko ništa, srećom ne tako bolno za gledanje. 

Inicijalno, okupljanje negativaca u jednu ekipu zvuči skroz zanimljivo. Okupiš šljam koji treba da se transformiše u neku vrstu antiheroja i zabava treba da bude zagarantovana. Ovo čak i ne počinje loše. Daju nam lik po lik i svaki od njih deluje dovoljno karakteristično. Posle par likova totalno zalutaju i onda to malo deluje nasumično. Niti znamo šta posebno o liku niti nam se dojmi i ono što vidimo. Na kraju samo ubace još kojeg eto tako. Evo sad ćemo da počnemo dobro, onda ćemo se smoriti i daj samo ih ubaci da radimo nešto. A šta ćemo da radimo? Nemam pojma, daj samo ih ubaci. 

I naravno da totalna bezmudost dolazi do izražaja. Ovo je pravljeno za klince kao i precenjeni Deadpool. Jako smešno, superheroj gleda plejboj i palija ispod ćebeta. Jao što je humor, Deadpool je rekao fuck. Nigde muda da se dostavi pravi crni humor i prava prljavština. E tako je i ovde, nigde muda da se da prljavi negativac. Šta imamo? Lujku koja se loži na Džokera. Kad se ekipa formira ne vidimo da je ikog ubila. Imamo lika koji je spalio gomilu ljudi ali jebiga, to su bili zatvorenici. Imamo čovu koji je plaćeni ubica ali eto, ubija tajkune i sličnu gamad. Imamo lika koji izgleda kao gušter - i to je prestup. Imamo pljačkaša banke koji ubija druge pljačkaše. Svi zapravo ubijaju isti šljam kome pripadaju. A da, imamo i Džokera ali on nije član ove ekipe, o njemu kasnije. Ko je onda ovde čistokrvni negativac? 

Najveća glupost među likovima - čarobnica. A? Čemu to služi? Neko ko ima ko zna kakve moći da radi ko zna šta je u ovakvom filmu samo promašaj. U svakom momentu može da napravi nešto što nismo znali jer jebiga, ima magične moći. Ovakav lik je ispao iz Mumija filmova i pao je ovde. Zapravo, likovi iz Mumije bi i bolje legli od ove čarobnice. Da ne pominjem loš izbor glumice koja ne deluje opasno ni u najhororističnijem izdanju koje naprave ovde. Bolje da su uzeli neke generičke aliene kao i većina današnjih superherojskih filmova. Barem bi bilo već viđeno i generički, ne bi bilo ovako jadno. 

A pazite ovo. Zašto se formira ovaj tim? Jebiga, ako bude neka mega pretnja, moraš imati tim da te brani. Znači rizikuješ sa najgorim mogućim negativcima a od opasnosti nema ni traga. I odakle se na kraju izrodila opasnost? Od jednog od članova tog tima. Pa stojeće ovacije scenaristima. Ako ste gledali Crnu Guju (Blackadder) sigurno znate da Boldrik ima uvek neki lukav plan. E ti njegovi planovi idejno deluju deset puta bolje od ove idiotske ideje. Ovo je bukvalno sledeće: šta ako se pojavi neki neizlečiv virus? Ništa, hajde da se zarazimo poznatim, opasnim virusima pa će oni da napadnu taj nov. Samo je pitanje koji će virus da te skrši prvi. 

Pročitah gomile kritika na Letoovu izvedbu Džokera i poređenja sa Ledžerovim džokerom. Poređenja su baš nepotrebna. Najgori potez ikada bi bio da je Leto krenuo da skida Ledžerovog džokera. Čak i da ga je preneo 100% na ekran, to bi bilo nepotrebno. Ne znam da li ste gledali animirane Betmen filmove. U njima je Džoker sasvim dobar. Ova Letoova izvedba je 90% taj džoker. On mu je dodao još malo prljavštine ali u principu je odlično preneo tog animiranog Džokera na ekran. Da mu je dato još vremena i da je dobio išta u filmu da radi, verovatno bi bolje i legao ljudima. Ovako, on je jedna od retko pozitivnih stvari ovde. 

Najbolja stvar u filmu je muzika. Black Sabbath, Queen, Rolling Stones, The Animals... Dobro, ima i zalutalih ali moje uho čuje samo ove gotivne stvari. I sad zamislite koji je budžet trebao za prava za ove legendarne pesme. Kad uzmeš nešto ovako dobro, moraš brate da staviš to u scenu tako da čovek ima neke emocije prema sceni. Jok. Ovde čujem pesmu i lepo mi je što je čujem. Šta je na ekranu - ne zanima me previše. Možda na jednom ili dva mesta su uboli fino. Ostalo je eto tako, samo nabacano jer su računali da je dovoljno da imaš neku legendarnu numeru koja će odraditi posao. 

No da se vratim na Džokera. Imao bih jedno pitanje za scenariste. Zašto je ovaj lik uopšte ubačen u film? On je skoro kao i negativci u Argu. Vrte se i pršte na sve strane ali ni na sekund ne prilaze glavnim likovima da bi predstavljali neku opasnost. Džoker ovde uče, buče i arlauče ali ni malo ne utiče na glavnu nazovi priču. I eto imaš Letoa koji je ovde možda i najozbiljniji glumac da glumi Džokera, jer je jako cool imati Džokera u filmu. Ok, nisu morali da ga ubace u ovu ekipu ali mogao je imati neki udeo u priči. Aaaa da, pa ima. 

U filmu gledamo jednu od retko glupavih ljubavnih priča. Prvo je blentava, drugo je nabacana, treće je patetična na najkretenskiji mogući način. I dok lik Džokera nekako uspeva da ostane zauzdan, lik Harli koji manje više dominira filmom sa svakom novom scenom deluje sve gluplje, sve tupavije, sve neubedljivije. Bukvalno sve ljubavne scene su ovde trebale biti izbačene. Zapravo i sve scene sa džokerom su trebale biti izbačene. Mogli su samo spomenuti da su Harli i Džoker u vezi ali da je Džoker otišao samo tetki lek da odnese pa će se vratiti. Bolje bi bilo i značajno bezbolnije za gledanje. 

Kad praviš zabavan film moraš da imaš dobar humor. Kad imaš ekipu, moraš da imaš hemiju. Mislio sam da je hemija među Guardians of the Galaxy jadna. Čekajte da vidite ovo. Ne samo da su kao likovi nabacani u tim, oni ni jednog momenta ne uspevaju da se povežu nečim. Dijalozi su uglavnom suvišni i glupavi. Njihova povezanost je svedena samo na činjenicu da se pojavljuju u istoj sceni. Tako da nema humora koji opsuje odnos bilo koja dva lika ovde. Humor je svede na pojedinačne pokušaje. Ima tu i tamo svetlih momenata pa se možda tu i tamo nasmejete. Ali je nešto slabiji nego u Guardianima, recimo na nivou Deadpool-a, možda povremeno nešto bolji zbog Harli. Harli je zapravo jedini lik vredan pažnje ovde. Valjda je osveženje imati ovakav ženski lik i povremeno je njen humor čini jako simpatičnom. 

Ceo film je sveden na "hajde sad malo da šetamo i pričamo pa hajde malo da se šibamo sa nekim". Ama baš ništa drugo ovde nema. Glumci su u fazonu: "E aj stanem malo ovako. E aj kao nešto kažem ovom tamo. E aj sad kao izgledam malo zajebano. U jebote, snimaju, čekaj šta sad treba da radim." Neko će reći da je Vil Smit sasvim ok. Vil Smit odradi ovakvu ulogu bez da zna o čemu se radi, sa kim glumi, da li je trenutno budan i da li mu se jedu palačinci sa nutelom ili orasima. Ok je on, ali ovo je njegov minimum koji ste gledali više puta. Što je najgore, svi potezi ovih likova, sve odluke su vođene patetikom i to onom najgore vrste. Bukvalno svaki lik ima neku tešku priču od koje mi se ... Opa, evo ga. Prekidam pisanje. Presto zove. Idem dok nije kasno.

Zanimljivosti:
Kako ne bi bilo odlaganja snimanja, scena pada helikoptera je snimana poslednja u slučaju da se neki od glumaca povredi. Kako bi doveo Džokerov smeh do savršenstva, Leto se šetajući Nju Jorkom smejao na raznorazne načine kako bi video koji od njih najmanje prija ljudima. Kako bi se pripremio za ulogu, Vil Smit je obrijao glavu i vežbao je sa mornaričkim fokama. Mnogo scena vezanih za Killer Croc-a je izbačeno iz filma. Većina se tiču njegove patetične prošlosti ili su samo gomila odvratnosti. 

Margo Robi je izjavila kako se temeljno spremala sa celom ekipom ali da je jedini sa kojim nije imala pripreme Džared Leto. U maju 2016 je najavljeno da će Margo Robi reprizirati ovu ulogu u Gotham City Sirens, filmu koji će se fokusirati na negativke. Leto nije izlazio iz uloge ni van snimanja pa je tako kolegama glumcima poklanjao sve i svašta. Margo Robi je dobila mrtvog pacova, Vil Smit vlažan plejboj itd. Čak je i cela postava dobila analne kuglice i korišćene kondome. Vil Smit je čak izjavio da nije ni upoznao pravog Letoa. 

Leto je posetio Comic Con 2015 maskiran u Džokera. Čak se i fotografisao sa jednim od posetilaca koji je bio nesvestan da je Leto ispod maske. Mnoge od scena sa Džokerom su izbačene iz filma. Ajer je odabrao glumicu za čarobnicu i pre nego što je postojao scenario. Tražio je od nje da se priprema tako što će se šetati gola po šumi po mesečini i hodati po blatu noću. Ona je tako i učinila iskoristivši izolovanu vilu svoje sestre. 

Margo Robi je zadržala jaknu i bejzbol palicu. Ajer je izjavio kako je ovo stripska verzija film Dirty Dozen (ua pajseru). Margo Robi je zadržala živog pacova kojeg je dobila od Letoa. Izjavila je da bi Harli čuvala svaki poklon od Džokera. Nazvala ga je "Rat-Rat". Margo robi je izvela većinu svojih akrobacija.

Naj scene:

Povremeni fazoni Harli

Moja ocena: 4/10

2 коментара:

  1. Ovo je toliko glup film da boli. Morao sam da prekinem bol tamo posle 15. min filma.

    ОдговориИзбриши
  2. The Suicide Squad (2021) je bolji film, ne pametniji, ali se ekipa ponaša kao negativci i psihopate, što i jesu, ubijaju koga stignu, a ne kao u ovom filmu, kao da su oni good guys.

    ОдговориИзбриши