Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 17. октобар 2016.

Ivan Vasilevich menyaet professiyu (1973)


Ivan Vasilievich: Back to the Future (1973) on IMDb
Alternativni naziv: Ivan Vasilievich: Back to the Future
Žanr: Akcija | Komedija | Mjuzikl | Naučna fantastika
Režija: Leonid Gayday
Glumci: Yuriy Yakovlev, Leonid Kuravlyov, Aleksandr Demyanenko...

Priča:
Šurik Timofejev je napravio vremeplov. Sasvim slučajno, Ivan Bunša, predsednik kućnog saveta i lopov Miloslavski, završavaju u 16. veku dok Ivan Grozni dolazi u sadašnjost.

Moj osvrt:
Nisam puno očekivao od ove komedije jer kada god da sam gledao ruski film tog žanra, nisam se baš usrećio od smeha. Ivan Vasiljević je definitivno prevazišao sva moja očekivanja. Ovo je jako zabavno. Iako je urnebesna komedija, moram da kažem da je jako pametno napravljeno. 

Preterivanja su odlična. Nije ovo neumesno i isforsirano već ta preterivanja deluju kao u crtanom filmu. Recimo imamo scenu kod zubara gde ne vidimo baš usta pacijenta ali čujemo zvuk i vidimo kako se trese i to izgleda kao da zubar koristi bušilicu. 

Obično je u urnebesnim komedijama sve u gegu. Dijalog nije naročito inspirativan. Ovde to nije slučaj. Ovde dijalog neretko donosi još više smeha od onog što vidimo. Recimo imamo slučaj kada lopov krade novac iz sefa i kaže "Ljudi, čuvajte novac u banci ... ako ga imate". Ili kada se susedi žale naučniku da je njegova mašina opasna, od odgovara sa "ma ne, to je samo vremeplov" kao da je to najnormalnija stvar na svetu. E upravo u tome je draž ovog filma, što likovi sve sulude situacje doživljavaju na najnormalniji mogući način. Generalno, dijalog je jako brz i nemojte dozvoliti da vam promaknu replike, izgovori, rasprave, jer je sve to prepuno neverovatnih ideja i odličnog humora.

Ima tu i dosta pametno napravljene kritike. Recimo čovek izmišlja vremeplov. Šta očekujete? Put u prošlost da se isprave neke nepravde, da se reše neki problemi. A ne, prvi koji ima ideju šta raditi sa vremeplovom je lopov. To je genijalno ali na žalost tačno. Napravite nešto epohalno, gadovi će gledati kako da izvuku korist od toga. Šteta što ti gadovi nisu simpatični i dobroćudni kao ovaj lopov u filmu. Ovaj barem neće ojaditi tebe. 

Akcija u filmu jako liči na onu iz crtanih filmova. Reakcije likova su prepune preterivanja. Mnogo je tu vratolomija, urnebesnih gegova, lomatanja, sukobljavanja. Ako ste gledali dobre stare Looney Toones-e ili Toma i Džerija znate o čemu pričam. Realno, ima li neko da to ne voli i da ne uživa u frci koju ti genijalno osmišljeni likovi fale. Ako ste to voleli u crtaćima, volećete i ovde. 

S obzirom da likovi dolaze iz daleke prošlosti u sadašnjost i obratno, očekujete one lude fazone koje smo videli u Posetiocima. E ovo je nešto suptilnije nego posetioci. Npr. Ivan Grozni dolazi u sadašnjost i dok šeta sobom prolazi pored tragične slike na kojoj je on sam. Ili npr. prvi put sluša muziku i pesma ga pogađa najgore moguće. Sve to deluje usputno a zapravo je veoma veoma zabavno. Ako pažljivo gledate, pronaći ćete mnogo ovakvih detalja. 

Još jedna stvar o kritici. Lik odlazi da kupi tranzistore za svoj vremeplov. Na kraju ih kupuje od lika koji ih valja i drži ih ispod kaputa kao da valja nakit ili satove. SULUDO ali genijalno. Genijalno iz prostog razloga što nam ovo ne bi palo na pamet a toliko je istinito. Uvek gledamo te varijante, varijantice, verzije u kojima bi prošli dobro a uvek i gledamo način da zaradimo što lakše. Ispod žita ili ispod stola su nam je jedne od najdražih "lokacija". I ovo što nam deluje besmisleno i suludo zapravo je istinito. 

Bitna stvar vezana za likove - ne menja im se karakter iako menjaju epohe. Upravo na tome film poentira. Lik koji slučajno postaje car ostaje isti seronja i slabić koji je bio dok lik koji naprasno postaje niko i ništa ostaje samouvereni car. Lopov je lopov u svakoj prilici. I to donosi gomilu urnebesnih scena upravo što likovi rade ono što nije karakteristično za epohe u kojim se nalaze. Imamo dobru komediju, odlično osmišljenu, dobar dijalog, sjajne scene i na to, dodajte jako simpatične likove. Malo li je na ovu skupoću. 

Kako je ovo mjuzikl, moramo pomenuti i muzičke sekvence. Meni su one veoma prijale. Nije to samo gomila likova koja tu nešto igra i peva već je to iskorišćeno za nove fazone, za dobar humor. Čak je i kvalitet tih pesama jako dobar pa su dopadljive i na prvo slušanje. 

Film je prilično zabavan i od mene ima toplu preporuku. Tu ima samo jedan problemičak - nije lako doći do njega na način na koji smo navikli. Za verziju koju sam našao na torentima nisam našao prevode a i snimak je jako loš. Verzija koja postoji na youtube-u ima odličan snimak ali engleski prevod. Ako znate engleski ili još bolje ruski, onda he ta opcija sa youtube je i više nego dobra. U protivnom, srećno sa potragom za dobrim ripom i prevodom za njega.

Zanimljivosti:
Rečenica "Gospodo, čuvajte vaš novac u banci... ako ga imate" je ismevanje reklame za jednu rusku banku. Slika koju Ivan Grozni gleda je "Ivan Grozni ubija svog sina".

Naj scena:

Ivan Grozni ostaje sam u stanu.

Moja ocena: 8/10

Нема коментара:

Постави коментар