Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 7. март 2016.

Kingsman: The Secret Service (2014)


Kingsman: The Secret Service (2014) on IMDb
Kod nas nazvan: Kingsman: Tajna Služba
Žanr: Akcija | Avantura | Komedija | Kriminalistički | Triler
Režija: Matthew Vaughn
Glumci:  Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson ...

Priča:
Špijunska organizacija regrutuje obećavajućeg momka u trening program. Za to vreme jedan zli genije postaje globalna pretnja.

Moj osvrt:
Tamo negde kad su krenuli da redefinišu Bonda po ko zna koji put, mogli su se malo raspitati šta i kako bi valjalo. Realno, sa pojavom nevidljivih auta i sličnih govnarija, 007 serijal je debelo zalutao. Onda su odlučili da ga vrate na početak što, moram priznati, nije izgledalo tako loše u Casino Royale. Ok, nije to bio onaj dobri stari bond koji smo voleli ali opet, bila je to fina količina akcije i nešto ozbiljniji pristup. E onda je neko odlučio da se bavi ispravljanjem svetskih nepravdi pa je napravio film u kom se Bond bori protiv Asanža (ko to ne vidi, pod hitno kod očnog) a meni se serijal iz mesta zgadio. Skyfall je zapravo bio veći Downfall od svakog mogućeg kretenskog nevidljivog auta. I onda se počeškaš po glavi i zapitaš, što se nisu vratili na Šon Koneri/Rodžer Mur tip bondova. Da se nismo zasitili toga? E pa Kingsman kaže da nismo. 

Neću se pridružiti masi koja prosto balavi nad ovim filmom. Niti je film toliko dobar, niti zaslužuje balavljenja. Ali ono što ću priznati, zabavan je, dopadljiv, ima upravo ono što su stari Bondovi imali i svakako bi bio dobar početak neke nove 007 priče. Da li je ovo epohalno kakvim ga najavljuju - ni malo. Ovo je baš muženje starih bond filmova. Ali je to urađeno sa ukusom. U to su ubacili nešto drugačije likove, set dobrih glumaca i solidan humor. Na ovu minimalnost koju nam uglavnom daju, i više nego dovoljno. 

Pomenuo sam set dobrih glumaca. Upravo oni vuku ovaj film. Jedna je stvar kada imaš relativno skromnog glumca - moraš baš da mu daš nešto kvalitetno da bi scena dobila onaj impakt koji želiš. Kada pak Firtu ili Strongu daš nešto što ima iole humora, oni će to izvući na najbolji mogući način. Još jedna stvar, ovde veoma pametno idu na kartu iznenađenja. Recimo u scenama akcije, jedno je ako vidite Stetama ili nekog akcionog heroja koji gazi sve redom. Sasvim je druga situacija kada vidiš elegantnog Firta kojeg pre očekuješ u raspravi o štetnosti globalnog zagrevanja, kako se šiba sa gomilom likova i izvodi akrobacije. Takve stvari su prijatna iznenađenja i nose lepu dozu humora. 

Rekoh, ovo radi posao zato što fino muze sve što je valjalo u starim Bondovima. Imamo karakterističnog negativca u izvođenju Semjuel L. Džeksona. Nije ovo onaj Skaramanga level ali svakako može da se poredi sa nekim od starih 007 negativaca. Ima isti cilj poput njih, ima originalna sredstva kako da dođe do toga. Jednostavno ali efikasno. Neki od zlikovaca su imali vazda simpatične pomoćnike. Setimo se lika koji baca šešir u Goldfingeru. Nešto tako su nam servirali i ovde. Imamo devojku koja ima posebno oružje. Kao i taj čuveni šešir, i ovo je over the top, ali to i jeste bila čar Bond filmova. 

Šta reći o pozitivcu. Jedini moj strah kada tinejdžeri treba da nose film je taj da će biti užasno antipatični. To u najčešćem broju slučajeva i bude glavni problem. Na sreću, ovaj momak je sasvim korektan. Na još veću sreću, dijalog koji su stavili momku u usta nije proseravanje već je nešto što može da se sluša. Muka mi je od mudrosera, od velikih priča, od teških sudbina. Ovo nije film za tako nešto. Bond filmovi nikada nisu bili takvi. Ček ček, grešim, u poslednjim su došli na ideju da nam ubace malo i teških sudbina. Mislim ok ko voli, ali Bond filmovi nisu zato dobili kultni status već upravo zbog odsustva svakog pičkopaćeništva. Nije to loše napravljeno u jednom od novijih filmića ali opet, ako mogu da biram, biram ležerni Koneri/Mur stil. Tu ležernost upravo donosi Kingsman. 

Film je opasna sigurica. Tu pre svega mislim da nisu imali puno da mudruju. Upoznavanje sa likovima i to simpatičnim. Potom imamo serviranje neke generalne Kingsman priče. Pa onda trening a to ne omane ni u jednom filmu jer kao naš lik tu izrasta iz situacije u situaciju a te situacije su najčešće dopadljive nezgodacije. Na kraju imamo akciju i okršaj i dok se sve to nagomila - gotov film. Svi srećni i zadovoljni a nikakvu mudrost nismo pogledali, ništa novo nismo dobili ali smo zabavljeni taman koliko treba. 

Možda najveće svetlo filma je sama akcija. To je jedino koliko toliko novo u odnosu na ono što su stari Bond filmovi donosili. Ona je prenadrkana, vrhunski osmišljena i usnimljena. Donese adrenalin i zabavu a to je i više nego dovoljno. Od negativnih stvari tu je retardirana odluka da imaš one šablonski loše likove. Naš momčić dolazi na trening pa se tu neki drugi momčići kače s njim bez ikakvog razloga i to samo da se mi kao nerviramo zbog tih šablonski zlih likova. Meh, kretenski izbor kretena od scenariste. Ti likovi nikada nisu dobra odluka. Služe samo da nerviraju dok ne nadrljaju i kao nas to onda čini zadovoljnim što su debili nagrabusili. Meni je to teško gubljenje vremena. 

Kingsman nije nikakav bum kakvim ga predstavljaju, nije smrtonosno zabavan, nije originalan, ne donosi ništa epohalno. Ono što donosi je onaj stari miris Bond filmova, finu glumačku postavu i odličnu zabava za vreme trajanja. Za mene je to dovoljno. Možda bi ovi novi Bond kreatori mogli nešto da nauče iz ovoga. Ovo je poentiralo na ono što su oni morali da iskoriste kada su "redefinisali" čuvenog agenta. Ima li Kingsman budućnost - ne znam, meni se ne čini tako jer je ovo prepakivanje starog Bonda i da to ne pripada njima. Ali opet, ako Bondovci neće, ima ko hoće.

Zanimljivosti:
Kolin Firt je izveo preko 80% akrobacija svog lika. On je šest meseci vežbao kako bi mogao da izvede scene borbe. Cela Kingsman odevna linija je pravljena specijalno za potrebe filma. Metju Von je izjavio kako je ovaj film ljubavno pismo starim Bond filmovima.

Naj scene:

Akcija

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар