Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 18. јануар 2016.

Star Wars: The Force Awakens (2015)


Star Wars: The Force Awakens (2015) on IMDb
Kod nas nazvan: Ratovi Zveda: Buđenje Sile, Zvezdani Ratovi: Buđenje Sile
Žanr: Akcija | Avantura | Fantastika | Naučna Fantastika
Režija: J.J. Abrams
Glumci: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac...

Priča:
Tri godine posle pobede nad Galaktičkom Imperijom, nova pretnja se budi. Ona pokušava da zavlada galaksijom i samo mala grupa heroja uz pomoć pokreta otpora može da ih spreči.

Moj osvrt:
Ooooo kako je nekog mrzelo da piše scenario. To je rečenica kojom u potpunosti mogu opisati ceo ovaj film. Rekao sam da sam skeptik zbog J.J. Abramsa. On je jedan od onih likova koji odlično znaju da vam prodaju priču, koji odlično umeju da pokazuju da kriju nešto veliko a zapravo nemaju ništa. Nisam veliki fan Star Warsa ali poštujem sve što ta franšiza predstavlja. Da jesam fan, sigurno ne bih nasmejan napustio bioskop posle finog skrnavljenja filma u tandemu sa prijateljem. Da sam fan, bio bih besan. Opasno besan. 

No da krenem sa onim što valja. Ono što i se očekivalo je da film izgleda odlično. E nije samo to fora. Tu su svi efekti, tu je sve ono što očekujete, ali neke scene su toliko lepe da vam dođe da viknete u sali "ej majstore, pauziraj na momenat". Mnogo je tih prelepo uslikanih scena. 

Glavni problem filma - u njemu ne postoji ni jedna jedina originalna scena, ni jedna jedina originalna ideja. Scenaristi su se ponašali kao da će ovaj film gledati klinci koji nisu ni zavirili u starije Star Wars filmove. Originalna trojka je epska. Tri prve epizode su ok ali samo zbog treće. Ovo je bez ikakve konkurencije najgori film u franšizi. Ako vam navođenje i najmanjeg detalja iz filma koji treba da pogledate smeta, nemojte čitati dalje od ovog pasusa. Neće biti velikih spojlera ali čisto želim da vas upozorom. Zapravo, ako ste gledali prethodnih šest delova, sami ste sebi spojlovali ovaj promašaj. 

Pre smo imali sukob između Imperije i Republike. Sada umesto Imperije tu imamo neku drugu silu. Jako originalno nema šta. Hajde ok, mora da bude tu neki negativac, ali ovo je bukvalno preslikana stara Imperija. Problem je u tome što su ovi samo maska. Imperija je imala ciljeve, imala nešto zbog čega postoji. Ovi likovi postoje da bi bili negativci. Ali ali ali, oni koriste stormtroopere kao i Imperija. Zajebi logiku, to je mračna strana sile, zašto moraš da znaš više od toga. Oni postoje da bi razjebali pozitivce, šta će ti nešto više. 

I brzo saznajemo da glavni negativac zapravo potiče sa ove svetle strane. Zašto majstore? Zašto opet igraš na tu kartu? Zašto moram opet da prolazim kroz jebenog Vejdera? Zašto nisi mogao da simsliš nekog ko pripada Imperiji od samog početka. Time bi izbegao da mi pokažeš da si kreten. Ali hej, ovaj lik ne samo da je zamena za vejdera, on ima sličnu masku i istu poziciju u hijerarhiji. Iznad njega je neki bledi, matori overlord. Ispod njega neki zapovednici. Uuuu jako originalno, to je nešto što nismo gledali u više od šest filmova o ratovima zvezda. 

Negativci imaju moćno oružje u obliku omanje planete i tim oružjem će razjebati pozitivce. A ne, nije ovo Death Star. Pa dobro, liči na nju, istog je oblika. Pa dobro, ima i isto ono jedno oko kroz koje puca. Pa dooobro sad, isto ima jedu ranjivu tačku. Pa doooooobro sad, pozitivci treba da se infiltriraju tamo i onesposobe štit kako bi mogli da je unište. Pa dobro sad, ima Star u nazivu. Ali nije ovo ista ona konstrukcija - ova je tri puta veća bato moj. Jebeno su nesposobni da promene arhitektu koji će da im smisli nešto što nije Death Star, nešto što neće izgledati kao Death Star, nešto što neće imati iste scene kao Death Star. 

E, ali ovde imamo nešto mega originalno. Imamo tamo neko pametno dete, bez roditelja, živi na nekoj peščanoj planeti i sila je jaka u njemu. A neeee, to nije priča o Anakinu ili Luku Skajvokeru. Dobro, priznaćemo da sve ovo do sada liči, ali hej, ovo je mega novo. Kako? Pa jednostavno, ovo dete je žensko. Opa a? Prc majmuni. Šta kažete na ovu originalnost. 

Ne znam gde udaram pa ne znam po čemu bih pre nagazio. Vejderoliki negativac - ajme mene mili blože. Za Vejdera smo znali zašto je negativac, znali smo zašto je odlutao na mračnu stranu. Treća epizoda je jednostavno ojebala taj prelazak. Ovaj ovde - ovaj je postao negativac jer mu je tata kao malom dečaku zabranio da nosi mamine bruseve, šminka se i igra lastiš ispred kuće sa drugaricama. Njegovo demaskiranje je teški kriminal. Uopšte ne vidimo negativca, uopšte ne vidimo poriv zašto je to postao. Vidimo emo momka koji je u najgorem obliku PMS-a koji sam video u životu. Kada saberem sve PMS faze svoje žene, plus ovu trudničku u kojoj joj se naglo menja raspoloženje, naspram ovog lika mogu slobodno da kažem da se to na njoj nije ni videlo. Ovo je jedan od najgorih, najpatetičnijih i najsmešnijih negativaca kojih videh u životu. Najgora stvar je što me taj idiot čeka u nastavcima. A ček, pa zašto bih gledao tu travestiju? 

Elem, tu imamo i stare, drage nam likove. Luk je klisnuo negde zato što je njegov najbolji učenik popizdeo, poubijao sve ostale učenike i otišao na tamnu stranu. A neee, nije taj lik učinio isto što je uradio Anakin. Zapravo jeste ali ovaj se ne zove Anakin pa je originalno. A ne, Luk se nije povukao kao Kenobi, neeee, nije to isto. Luk je otišao na planetu sa mnogo više trave i tamo nema doseljenika pa može na miru da sluša Mileta Kitića dok razmišlja o sili, biću i nebiću. 

Elem, tri lika koje pratimo u filmu konstantno nisu sigurni da li im se piški ili ne. Jedno momče kao ne zna da li će da beži ili da ostane da se bori a znamo šta će da uradi i koliko će to patetično da izgleda. Jedan lik kao odbija silu i bori se protiv toga a znamo da će da je prigrli. Dobro, ne znamo koliko će to jadno da izgleda ali šta sad. Jedan lik je kao mračan pa se muči tamo sa svojim emo fazonima da li želi da ima dečka ili devojku. Opredeli se čoveče pa tamburaj. Nemoj nas mučiti svojom pičkicastošću. 

E da, pomenuh to koketiranje sa silom. Ovde su džedaji legende a sila je deo bajke. A ne, nije to kao u prvom filmu. Dobro, jeste ali nije baš tako. Ovde je... Hm. Da. Šta sam ono hteo. A da, sila i te pizdarije. Sila je nešto misltično, nešto zajebano, nešto što je ideja vodilja ove franšize. Zbog sile smo imali velike učitelje: Jodu i Kenobija. Ovde nam ne treba učitelj jer lik koji je silu kontao kao bajku sam od sebe konta sve - BUKVALNO SVE. Sve što su Anakin i Luk učili za ovog lika je pičkin dim a Joda i Kenobi su bili zaludni kreteni u službi maloumnih. Ovaj lik to sve savlada očas posla. Ne čini li to Luka i Anakina smešnim likovima. Ne pljuje li to na ono što su Joda i Kenobi radili. Ma neee, matori, samo ti pljuj po starim filmovima. Ima klinčadije koja će da se pali na ova sranja. 

Film je toliko besramna kopija da nećete naći ni jednu jedinu scenu koja je originalna. Sve je ovo prepakovano do zla bloga. Najkrvavije od svega su scene spasavanja devojčeta koje gle čuda, ne podsećaju na scene u kojima Luk, Han i Čubaka spasavaju Leu u starom filmu. Neeee, to nije isto, jer ovde nemamo Luka u odelu stormtroopera već imamo stormtroopera bez odela stormtroopera. A Han i Čubaka su stari. Uuuu, jako originalno. 

Stari filmovi su imali neku hemiju između likova. Scene sa Leom i Hanom su donosile ono najsimpatičnije iz romantičnih komedija. Što je najbolje, ta dva lika, iako u poznim godinama, iako se ne pojavljuju puno, pokazuju veću hemiju i donose više humora od svih ostalih koji se ovde pojavljuju. Moram da priznam da su mi skoro sve scene sa njima prijale. Za razliku od njih, hemija među ostalim likovima je ona generička, zato što su likovi uglavnom šablonski. 

Kad smo kod likova, moram da priznam da je ideja da glavni lik bude ženski odlična. Problem je što nisu napisali taj lik već su u nju kopirali Anakina i Luka. Drugi problem, iako simpatična, ona se toliko bekelji i preglumljuje da to naprosto boli. Donekle je ok i lik jednog pilota. Ostalo je šablonsko koliko god šablonsko može biti. 

Ceo film funkcioniše po principu daj malo priče, daj dosta akcije. Nije to loše, pre svega što je priča reciklaža, što su likovi nebitni. Tom zabavom i akcijom su zapravo pokrili činjenicu da je ovo užasavajuće nepotreban film. Ne znam šta drugo da kažem. Originalna trojka je bila dobra. Naredna tri koja su snimili su trebali spakovati u jedan jer sav kvalitet tu nosi epizoda 3. Ovaj je pravljen da se pljune po svemu starom i da se krene iz početka. Nije moralo tako. Iako je nastavio očajno, Star Trek je dobro krenuo u prepakivanje. Ovaj novi početak Star Warsa za mene znači kraj. Čemu ovako visoka ocena? Zbog Hana, Lee, R2D2, C3Po, Čubake, Luka koji su za mene ovim filmom rekli zbogom. Zbog poslednje scene sa Lukom koja vredi više od celog filma samo zbog veličine tog lika. Zbog estetike i nekih sitnih detalja. Ovi klinci neka nastave sagu za neku novu, tolerantnu dečurliju. Moja saga se odavno završila.

Zanimljivosti:
Hamil je rekao da mu je Lukas nonšalantno nagovestio da će se snimati nova trilogija i da ako on ne pristane da učestvuje, Lukov lik će biti uklonjen iz scenarija. Sedam BB8 droida je korišćeno za potrebe snimanja. Dejzi Ridli je plakala kada je videla prvi trailer. Kao i u prethodnih 6 filmova, i u ovom se pominje rečenica: "I have a bad feeling about this". Džon Bojega je promenio britanski akcent u američki na zahtev J.J. Abramsa. Dejzi Ridli i Džon Bojega 3 meseca nisu smeli nikom da kažu da su odabrani za uloge. Mark Hamil je za pojavljivanje u filmu zaradio milon dolara što je zapravo pola miliona po minuti. On je izgubio preko 20kg a keri fišer preko 15kg za potrebe snimanja.

Naj scena:

Luk

Moja ocena: 5/10

6 коментара:

  1. Nakon čitanja ove recenzije jednostavno se osjećam dužnim napisati neke stvari jer me smeta kako ljudi pogrešno i plitko gledaju na Ratove zvijezda. Potpuno podržavam pravo na svačje mišljenje, svi uostalom imamo svoje ukuse, i ne tvrdim da je moje mišljenje ispravno ali vću vam pokušati argumentirano napisati zašto mislim da ste u krivu jer Sila se budi se nikako ne može nazvati „najlošijim filmom u franšizi“, kao i kopijom – evo i zašto.
    Prvo krenimo od osnovne stvari – velika većina nas je obožavala/obožava originalnu trilogiju. Kada je izašla prequel trilogija popljuvana je da ne valja jer ne sliči na originalnu trilogiju, i izgleda kao nešto što nema veze s Ratovima zvijezda (a zašto su tu u krivu napišem malo kasnije). Sada, kada je izašla Sila se budi, ni ona ne valja jer previše sliči na originalnu trilogiju i jer je kopija! Ima li smisla ovo razmišljanje? Što mi u biti želimo?
    Dalje, je li Sila se budi kopija? Tako je lako reći da jest, i sami ste je prozvali kopijom – ali je li stvarno tako? Mislim da bi trebalo razlikovati pojmove „kopija“ i „slijed utabanog puta“. Sve uspješne trilogije i franšize slijede utabani put originala. Sve imaju nešto zajedničko. Uzmimo za primjer trilogiju Indiane Jonesa za koju ne vjerujem da će itko reći da je „bez veze“. Sva tri filma imaju:
    1) uvodnu scenu u kojoj Indiana Jones pronađe pa odmah izgubi (kipić u prvom dijelu, pepeo Nurhacija u drugom ili križ u trećem);
    2) upoznaje ženu na čiji šarm (ili ona na njgeov) padne (Marion, Willie, Elsa);
    3) nešto za čim mora tragati (kovčeg, sveti kamen, sveti gral);
    4) ženski lik koji biva uhićen (ponovo - Marion, Willie, Elsa);
    5) tučnjava se nagativcem (nabildani Rus kraj zrakoplova, zli vrač, nacistički zapovjednik)
    6) Indiana uvijek dobije batine da bi na kraju ipak pobjedio (u pvrom dijelu biva upucan i vuen ispod kamiona, u drugom ga premlate u rudniku te biva izložen crnoj magiji, a u trećem ga vuku tenkom i raspale lopatom po glavi)
    7) Potjera kojom započinje završnica filma (potjera za i na konvoju, potjera onim vozilima kroz rudnik, potjera za i na tenku) i
    8) Negativac uvijek pogine (misteriozna sila ubije naciste nakon otvaranja kovčega, vrča padne niz ljestve nakon potjere za Indianom, nacista ubije pogrešni sveti gral)
    Pogledajte samo koliko sličnosti – ali je li ikada itko nazvao Indiana Jones trilogiju kopijom? Nije, nitko se nije usudio. Jer Indiana i nije kopija već samo „slijed utabanog puta“. Koji Indiana Jones film nije bio dobar? Zadnji! Zašto? Zato što je u pola stvari pokušao promijeniti uspješnu formulu!

    ОдговориИзбриши
  2. Vratimo se sada na Ratove zvijezda i onu teoriju da druga trilogija nije valjala jer je bila drukčija od originala. Još jedno pogrešno razmišljanje! Što je zajedničko svim filmovima iz Ratova zvijezda?
    1) Uvijek počinju sa scenom koja demonstrira moć i veličinu negativaca (u Novoj nadi Imperijalna krstarica napada pobunjenički brod, u Imperij uzvraća udarac Ogromna krstarica šalje sonde, u Povratku Jedija Darth Vader dolazi u inspekciju ogromne Zvijezde smrti, u Fantomskoj prijetnji napadaju Jeidje koji su došli na pregovore, u Klonovi napadaju imamo atentat na kraljicu Amidalu, u Osveti Sitha svemirsku borbu i zarobljenog Palpatinea, a u Sila se budi pokolj u selu od strane Prvog odreda.
    2) Otkrivanje heroja koji je netko običan s velikim planovima (Luke koji živi sa stricem i strinom i sanja kako će se priključiti pobunjenicima, Anakina koji je rob i koji mašta o slobodi za njega i majku, te Rey koja je sakupljačica otpada koji sanja o tome da se makne s planeta i otkrije tko je ona)
    3) Heroj upoznaje nekoga tko će mu promijeniti život i tko će ga učiti (Luke Obi Wan Kenobija, pa zatim Yodu koji će ga trenirati, Anakin upoznaje Quinn Gon Jina, te Obi Wan Kenobija koji ga podučava, baš kao kasnije i Lord Sidious, a Rey upoznaje Han Soloa i Lukea koji će je izgleda učiti,
    4) Smiješni i zanimljivi sidekick (R2D2, pokušaj s Jar Jar Binskom, BB8)
    5) Obiteljska veza (Darth Vader/ Luke; Anakin i Obi Wan koji su kao braća te Anakin/Padme ljubavna priča; Kylo Ren/Han Solo/Darth Vader)
    6) Uvijek umre neki stariji i pametniji/ozbiljniji lik i to od svjetlosnog mača (Obi Wan Kennobi, Quinn Gon Jin, Han Solo)
    7) Negativac u crnom (Darth Vader, Dart Maul, Count Dooku, Lord Sidious, Kylo Ren)
    8) Bitka mačevima (Obi Wan/Darth; Luke/Darth dva puta, Obi Wan/Quinn Gon/Darth Maul, Anakin/Obi Wan/Count Dooku, Obi Wan/Anakin, Kylo Ren/Rey
    9) Velika bitka (Zvijezda smrti, Planet Hoth, Bitka s Ewoksima, Bitka na Naboou, Bitka u areni, Starkiller baza)

    ОдговориИзбриши
  3. Dakle, i ovdje je vidljivo praćenje pravila, iako ćete vi to opet nazvati kopijom, ali se može primjetiti jedna važna stvar – prequel trilogija je ista kao i originali. Kako onda ona nije prozvana kopijom, i zašto nitko neće reči da je „kopija“ kao što se govori za Sila se budi? Samo zato što je loše izvedena, što su loši likovi, što su loši dijalozi, i što je loše snimana s previše CGI-ja. Sila se budi se izgleda proziva kopijom samo zato što je dobro odrađena? Jer nema ništa više „kopija“ nego što je ima prequel trilogija.
    Sila se budi sigurno nije filmsko remek djelo! Sila se budi je akcijski film koji je trebao vratiti franšizu na stare staze i u tome je uspio. Druga stvar, sve ove prije filmove gledamo kao dijelove trilogije koje su kao jedna priča (ili dvije ako ćemo ih razdvojiti prema trilogijama). Neki filmovi dobijaju potpuno drugi smisao (kao npr. Imperij uzvraća udarac ili Klonovi napadaju) kada ih se gleda kao dio nečeg većeg a ne kao zasebni film. Ovaj film i ne možemo gledati za sada nego kao nešto zasebno, ali trebamo pričekati druga dva da vidimo veću priču ovog filma.
    Također, čujem često komentar Sila se budi je film za djecu. A što su Ratovi zvijezda nego bajke, filmovi za djecu i one u kojima zauvijek čuči dijete. I svi smo mi ljubav prema Ratovima zvijezda dobili kao djeca, i ta nas ljubav drži i danas. Ali, jeste li sigurni da bi tako reagirali da npr. u 30-toj prvi put vidite Novu nadu? Sigurno vam se ne bi tako svidjela i ne bi je dizali u nebesa kao što je dižemo danas.
    Sila se budi, i bili koji film iz Ratova zvijezda nije filmsko remek djelo u stilu Casablance, i s takvim filmovima ga se i ne treba uspoređivati. Star Wars su SF akcijski filmovi, i samo kao takve ih treba gledati. Ukoliko netko nije ljubitelj akcije, ne treba ga gledati ali ga isto tako ne treba niti omalovažavati.
    Eto, malo je opširno ali sam morao objasniti zašto mislim ono što mislim!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala na iscrpnim i odličnim komentarima. Samo da odgovorim na pitanja :)
    1: "Ima li smisla ovo razmišljanje? Što mi u biti želimo?"
    - Naravno da ima, ja iskreno želim nešto što nije 100% kopija onog što sam gledao a ovo jeste. Ako se već snima nastavak, želimo razlog za postojanje tog nastavka. Ovde nisu dali bukvalno ništa osim plitko prepakivanje već viđenog.
    2: "Sila se budi kopija? Tako je lako reći da jest, i sami ste je prozvali kopijom – ali je li stvarno tako?"
    -Jeste. Lako je reći, ali sam se potrudio da to lako rečeno obrazložim dobro. Mislim da sam naveo dosta konkretnih argumenata ali ni blizu svih jer bi bilo baš mnogo spojlera. Mislim, koje su šanse da Luk bude trener nekog ko pobije sve džedaje, pošalje ih u istoriju i pređe na tamnu stranu, kao što je Kenobi bio trener nekog ko je pobio sve džedaje, poslao ih u istoriju i prešao na tamnu stranu. Hajde da pređemo preko ovoga što je neverovatna slučajnost, kako preći preko svega što sam nabrojao? Zapravo imam kontrapitanje, šta od onoga što sam nabrojao nije kopija?
    3. "Ali je li ikada itko nazvao Indiana Jones trilogiju kopijom?"
    - I da jeste i da nije, to nema uticaj na činjenicu da ovde ne postoji jedna originalna, nova ideja u odnosu na prethodnike osim da silu možeš sam da skontaš i sve naučiš u roku od par dana, što je, priznaćemo jadno, trulo, i pljuje na sve što Joda i Kenobi predstavljaju
    4: "! Zašto? Zato što je u pola stvari pokušao promijeniti uspješnu formulu!"
    - Primeniti uspešnu formulu nije isto kao i prekopirati scenario. Formula je način dolaska do rešenja. Kopiranje to nije. Tarantino primenjuje istu formulu na svoje filmove pa uvek imamo likove sa ludim pričama ali on nije bukvalno uzeo lika i prekopirao ga u film, ubacio mu iste reči u usta, stavio ga u istu radnju kao nekog drugog lika pri tom mu samo promenivši pol ili ime.
    5: " Sila se budi se izgleda proziva kopijom samo zato što je dobro odrađena?"
    -Ne, Sila se budi je kopija zato što je kopija, a dobro je odrađena estetski jer su imali novca za to. Napisah već da sam uživao u tome kako to izgleda. To je plus filma, na žalost jedini.

    Još jednom, složićemo se svakako da se ne slažemo. Ja ne vidim jednostavno kako nije kopija sve što sam naveo. Još jednom, bravo za komentar i za obrazloženje prijatelju, samo nastavi tako. Uvek uživam da čitam ovako dobre komentare.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "Još jednom, složićemo se svakako da se ne slažemo" - U tome i jest ljepota rasprava, zar ne? U iznošenju vlastitog mišljenja, uz argumente, i uz poštovanje tuđeg mišljenja ;-)

      Избриши
    2. Naravno. Zato sam i uživao čitajući tvoje komentare

      Избриши