Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 3. октобар 2019.

Pink Floyd: The Wall (1982)


Kod nas nazvan: Pink Floyd: Zid
Žanr: Animirani | Drama | Fantastika | Muzički | Mjuzikl
Režija: Alan Parker
Glumci: Bob Geldof, Christine Hargreaves, James Laurenson

Priča:Rok zvezda polako ludi tokom psihičke i socijalne izolacije od svih.

Moj osvrt:
Ako ne znate šta Pink Floyd znači za muziku i umetnost onda se nećemo naročito voleti. Ne kažem zato što su rock i hard rock moja šoljica pepsija već iz prostog razloga što postoje stvari koje pripadaju opštoj kulturi i koje podrazumevamo da su poznate svima. Ako ćemo iskreno Floydi nisu jedan od mojih omiljenih bendova ali Gilmur spada u likove koje najviše cenim. Iako je Waters imao veći udeo u ovom filmu, na šta mu skidam kapu, ako bih birao između njega i Gilmura, izbor između ta dva velikana je lak. Nema potrebe dužiti o kvalitetu njihove muzike. Oni i njihova muzika su večni. No ovaj film nije samo slikoviti prikaz njihove muzike, već celog jednog pokreta koji je karakterističan ne samo za rock muziku već i za društveno aktivnu umetnost. 

Zašto The Wall (zid). Ovde u filmu to ima višestruko značenje. Ok, osnovno je da se čovek (kojeg ovde tuma;i Bob Geldof, autor čuvene I don't like Mondays) ogradi tim zidom i izoluje. Ali ovaj film uz besmrtnu muziku gradi taj zid, ciglu po ciglu. Svaka od tih cigli ima svoje obeležje, svoju težinu, ali sveukupno sve one čine zid koji je jako teško probiti. Teško je osobi da izađe odatle, teško je drugima da prodru. Film će zaista slagati ciglu po ciglu i jasno je šta svaka od njih predstavlja. Ali kada se sve one slože u zid, postaju celina koja dominira. Tada je već previše stvari da bi ih izolovali jednu po jednu. Tada su sve te stvari prevelike i preteške da bi ih lako raslojili, podelili, eliminisali. Sve su se učvrstile u jednu neprobojnu strukturu. 

Film na početku daje kraj. Ne mislim da kraj priče već mislim na simboliku. Vidimo smrt osobe i sa druge strane vidimo bebu koja je tek došla na svet. Kada gledamo tu decu, normalno je da želimo najbolji svet za njih i ne pomišljamo da bi ona mogla zvršiti tragično. No film nam na početku daje surovu realnost i to onu najgore vrste. Da li je moguće da za našu decu nismo stvorili bolji svet i da su oni primorani doživeti užase. Na neki način film se i zatvara ratom. Da li je naš život samo vreme između ratova? 

Pratimo život jednog čoveka, od dečaštva do zrelih dana. Film se jako trudi da pruži dve figure, figure oca i majke. No on to ne radi u isto vreme već prvo posvećuje pažnju ocu pa majci. U prvom momentu filma vidite tragičnu sudbinu oca u ratu. Kakav trag to ostavlja na momku? Perfektno je prikazano šta za njega predstavlja figura oca, koliko mu fali, koliko mu taj uzor nedostaje kao vodilja. Kada se ta priča završi, onda kreće posveta figuri majke koja do tog momenta nije delovala zainteresovano. Ovde će već poznavaoci Pink Floyda znati koja pesma dominira. Iz te pesme i scena koje gledamo vidi se šta je majka: ljubav, sigurnost, zagrljaj, snaga. Prelepa pesma ima onu pravu emociju i scene su to odlično ispratile. 

Na nekoliko mesta u filmu imamo animirane scene. Slobodno mogu da kažem da je ovo vrhunac simbolike u animaciji. Recimo kada neko stvorenje vređa glavnog lika ono ima oblik škorpije što jasno simbolizuje otrovne ubode. Onda muško ženski odnos prikazan kroz dva cveta koja se miluju, srastaju i onda ujedaju da bi na kraju.... Neću da kažem. Pogledajte ako već niste. Prva animacija koja kreće je za mene najupečatljivija scena u filmu. Ne muzički jer pored Comfortably Numb teško bi nešto moglo da odskoči (mogla bi Shine on you crazy diamond da je ima u filmu). Scene obiluju tamom, vrhunskom simbolikom, neverovatnim pokazateljem koliko rat dehumanizuje i poništava sve: živote, boje, pripadnosti, vrline, karakteristike... Smrt sve poravna i to je i više nego jezivo. 

Rok muzika je i bunt tj. kritika. Film obiluje i time. Pre svega imamo tu kritiku škole i obrazovnog sistema. Ono što film pokazuje je da škola umesto da ističe vrline i jedinstvenosti, pokušava to da potre i uproseči osobu. Verujem da samo retki od vas nisu videli spot za Another brick in the Wall i decu koja u školi idu kao u fabričkoj liniji. Od osoba, budućih pesnika, doktora, umetnika, radnika prave se proizvodi koji moraju da misle isto. Uništavanjem drugačijeg mišljenja uništavaš alternativu, napredak, ograničavaš svakog potencijalnog genijalca i stvaraš društvo koje se isto tako ponaša. Ovde nije kraj te kritike. Film se ovim ljudima vraća nešto kasnije. Što znači da ćemo i mi to pomenuti ovde. 

Kao što smo rekli, u centru priče je lik koji je okružen tim zidom. Sve ovo o čemu pričam su na neki način te cigle koje se pakuju. Naravno, ako je ovaj film priča o životu, mora da postoji i priča o ljubavi. Moram da kažem da je ovo napravljeno pametno i delikatno. Na prvi pogled je ovo jednostavna i prežvakana priča o promašenoj ljubavi. No film brzo pokazuje da to nije tako. Ponavljam, čovek se okružio tim zidom i jako je teško dopreti do njega. Samim tim, to ne uspeva ni ženi koju voli i koja ga voli. (Ovde vas podsećam na onaj animirani deo filma koji prikazuje muško ženske odnose pomoću dva cveta koja se transformišu). Moram da kažem da mi je ovde tako falila pesma Keep Talking. Ona bi neuporedivo bolje pokazala tu priču koju film pokušava da ispriča. Postoji tu još jedna stvar. Kada sam pričao o figuri majke, rekao sam šta ona predstavlja. Zato u ljubavi žene tražimo i malo te majčinske ljubavi (poslušajte Queen - Mother Love) 

Ako smo okruženi tim zidom, svet van njega se neminovno menja. Kakav je postao svet u filmu The Wall? Onakav kakav je sada. Teži se grandioznom, materijalno je postalo vodilja, takmičimo se u onome što posedujemo umesto u onom što znamo i što smo postigli. Odsustvo morala nije problem za mnoge ali neke dovede do toga da izgube veru u ljude. Braćo i sestre to je užasavajuće prazan i tužan osećaj. Čovek izolovan od takvog sveta jednostavno ne može da ga prihvati. Kada svet doživi svoju promenu, ne možeš vratiti u nazad. Iz svoje samoće, reagovao ili ne, svet ostaje isti. To je definicija nemoći. Tvoj poraz je drugima nebitan, tvoje razočaranje ne dopire ni do koga, tvoj krik se gubi u buci od koje bežiš. 

I onda film na neki način pokreće tu pobunu ili rat. Postavite sebi pitanje šta će biti kada izađete van tog zida. Prihvatićete svet koji niste razumeli i postaćete jedan od onih koje niste shvatali? Ili ćete biti rezignirani i protiviti se svetu. Previše često potežemo ono da ako neko nije sa nama onda je protiv nas. Možda ovde deluje da se film lako uhvatio rata, nemira, nereda i zla ali da li je to tako? Moraš da kažeš da taj koji bi pokenuo zlo mora da ima podršku. Vratimo se na one koji su dehumanizovani, kojima je oduzeto pravo na različitost, koji su pravljeni po šablonu. Vraćam vas upravo na onu scenu iz škole. Baš takvi su pogodni da budu u ulozi ovaca koje će se primiti na ovakvo nešto. 

Film odlazi korak dalje. U jednom momentu meta su jevreji, homoseksualci, ljudi drugačije boje kože. Ovde treba zastati i opaliti šamar svim ovim novim filmovima koji se dotiču teme rasizma bez pokušaja da objasne išta i da kažu nešto. The Wall ne hvata na patetiku i gluposti. On gađa u srž. Zašto dolazi do ovoga? Zato što imamo ljude koji su drugačiji. Oni koji to ne razumeju, koji ne žele da shvate, koji su jedni od ovih koji nemaju svoje ja, oni će to gledati neprijateljski. Kako se naziva otkrivanje onoga što ne razumeš? Učenje. Saznavanje. Kako se naziva odbijanje toga da razumeš razliku, da vidiš zašto je to tako, da uđeš u suštinu? Beskraj je odgovora ali ni jedan nije pozitivan. 

Šta se desi na kraju, kada ne prihvatiš svet oko sebe. Ne znači to da treba da budeš deo većine. Ne ne ne braćo i sestre. Ali treba da prihvatiš ono što je oko tebe i da probaš da menjaš ono što ne valja. Ako se sukobiš sa svima, ako ratuješ protiv drugih, ako si konstantno u borbi protiv nekog, dolazimo do neminovnog. Ili ćeš ti suditi svetu koji ne želiš da prihvatiš, koji ne razumeš, ili će taj isti svet suditi tebi. Da li je onda sigurnije i bolje ostati unutar zidova?

Zanimljivosti:
Kada je Bob Geldof dobio ponudu da glumi u filmu, vozio se taksijem. Odbio je prvo ulogu jer nije voleo muziku Pink Floyda. Taksista koji ga je vozio je brat Rogera Watersa. Jenny Wright nije rečeno da će Geldof baciti bocu vina na nju tako da je njena reakcija bila spontana. Geldof se grozi krvi i jako teško mu je bilo da snimi scenu u kojoj brije obrve. On je gadno rasekao ruku tokom snimanja scene u kojoj uništava hotelsku sobu. Geldof tokom filma izgovara samo jednu rečenicu koja ne pripada pesmama Pink Floyda, "Take that, fuckers!".

U scenama nereda, pobuna i koncerta, mnogi od statista su zaista neo-nacisti. Geldof ne voli kupanje tako da ne zna da pliva pa su u sceni u bazenu koristili potporu za telo koja je korišćena za scene letenja u filmu Superman (1978). Režiser Alan Parker je nekoliko puta napuštao projekat zbog sukoba sa Watersom. Waters je na kraju tvrdio da je film depresivan i nije mu se dopao. Parker je tvrdio da je ovo najskuplji amaterski film koji je napravio.

Naj scena:

Prva animacija koja oslikava rat.

Moja ocena: 8/10

19 коментара:

  1. Nacin na koji je Waters smislio koncept The Walla, Animalsa, DSOTM i ostalih remek dela i sproveo ih u stvarnost je neponovljiv u muzici. Gilmour jeste najbolji gitarista 20. veka, ali je Waters najbolji muzicar i najveci genije istog. Pariraju mu retki, mozda samo Bowie i Blackmore.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je Gilmour veći muzičar dok je Waters veći umetnik. Sad da li je Gilmour najbolji gitarista, o tome može da se diskutuje. Mislim da je Hendriks poslednji veliki revolucionar u muzici a samim tim neponovljiv na gitari. Ali su sve to genijalci i generalno ih je besmisleno rangirati. Ima još tu likova pored onih koje si nabrojao naravno. Ima likova koji nisu stekli neki publicitet a neverovatni su poput David Eugene Edwardsa.

      Избриши
  2. I mislim da je Keep Talking izdata 12 godina nakon ovog filma

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, izašla je kasnije ali bi tako legla dobro. Nisam napomenuo i Final Cut. Ta pesma mi je falila u filmu a posle sam pročitao da se i trebala naći unutra pa su ipak odlučili da je ne ubace.

      Избриши
    2. "The Final Cut" je jedna od nekoliko pesama koje su napisane u vreme snimanja albuma "The Wall" i pripadaju tom konceptu, ali se nisu našle ni na albumu ni u filmu, a neke od njih su kasnije objavljene na albumu "The Final Cut" i Votersovom solo albumu "The Pros And Cons Of Hitch Hiking". Konkretno pesma "The Final Cut" nije nikad bila zamišljena kao deo filma, ali se u filmu mogu čuti dve pesme kojih nema na originalnom albumu: "When The Tigers Broke Free" (objavljena samo na singlu početkom osamdesetih, a mnogo kasnije uvrštena na album "The Final Cut") i "Your Possible Pasts" (nije naročito primetna u filmu, Geldof je nerazumljivo pevuši pre nego što počne da peva "Stop", u sceni u toaletu). Sa druge strane, jeste bila predviđena pesma "Hey You" (jedna od najjačih na albumu), ali je izbačena iz finalne verzije jer su Parker i Voters mislili da vizuelno ne doprinosi filmu, s obzirom na to da je pratila scene uličnih nereda kojih je već bilo dosta u drugim delovima filma. Cela montirana sekvenca je sačuvana i može se videti i na YouTube.

      Inače, samo o zanimljivostima vezanim za ovaj film mogla bi se napisati knjiga, ali bih dodao samo jednu koja obično promakne gledaocima: Rodžer Voters je jedini član benda koji se pojavljuje u filmu, i to bukvalno na nekoliko sekundi - glumi kuma na venčanju Geldofovog lika.

      Избриши
    3. Zanimljivo da nisam skontao Watersa u filmu :)
      A za Final Cut sam pročitao ovde:
      https://www.imdb.com/title/tt0084503/trivia?item=tr0665772
      Samo što sam izgleda pogrešno razumeo da je Final Cut pesma trebala biti u filmu a ne album da je trebao biti soundtrack

      Избриши
  3. Cim sam procitao recenziju odmah sam skinuo film,po meni odlican i zanimljiv film,drugaciji,puno slika,animacija,bas umetnicki. Pronalazim se u nekim stvarima u filmu. Nego cujem dosta pozitivnih kritika za ovaj novi film,Dzoker,u smislu da je ozbiljan,mracan,dotice se tezih tema,politike i tako to,detaljna prica o Dzokeru kao liku. Meni ovo zvuci primamljivije od svih Betmena do sada. Nadam se da se necu razocarati. Mogao bi i ti da ga odgledas mislim da od ovih novih filmova,a ljudi vise vole da citaju o novim filmovima izgleda,ovaj ima bas potencijal Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Planiram da ga odgledam svakako. Da li ću stići nekako do bioskopa, ne znam ali ću pogledati. A to da ljudi više vole da čitaju o novim filmovima, više ljudi i pišu o njima. Samo što ja ne mogu da im dajem prednost jer me godina izlaska i ne zanima naročito. :) Za 10 godina od svih tih novih pamte se dva tri iz određene godine. Za 20 godina 3 čoveka će doći da pročitaju tekst o npr. spajdermenu a 300 će da čita tekst o npr. Paklenoj Pomorandži.

      Избриши
    2. Meni licno je paklena pomorandza najbolji film svih vremena,remek delo! Kad si ga vec spomenuo :D Tu je i 12 angry men moze se reci.

      Избриши
  4. Drago mi je što vidim ovaj film na ovom blogu, nadam se da ćeš uskoro pogledati Angel Heart od istog režisera, taj mu je po meni najbolji film koji je napravio i ujedno jedan od mojih omiljenih horora.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pogledaću. Pročitao sam knjigu ali ono što sam pročitao je iskreno više za film. Tako da verujem da će film biti i bolji

      Избриши
  5. Legenda si brate :) stvarno sam odusevljen tvojim poznavanjem opste kulture. U tekstu o Bohemian Rhapsody si rekao da Queen ne spada u tvoje omiljene bendove, a u ovom tekstu si ukazao na pesmu Mother love koju bukvalno ne bih u zivotu cuo da nisam najveci fan tog benda. Svaka cast

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala prijatelju. Mother Love je potcenjeno remek delo. Užasno emotivna pesma

      Избриши
  6. Kakvo mišljenje imaš o grupi Red Hot Chili Peppers? I koje pesme po tebi imaju najbolji solo na gitari?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pepersi su sjajan bend, nema tu šta. Ne mogu da kažem da sam veliki fan ali poštujem a neke pesme i volim. Kad su solaže u pitanju tu je jako teško izabrati jer hebeš pesmu koja solo nema :) Sveukupno gitarski doživljaj Hendriksovog Voodoo Child mi je nešto neponovljivo. Volim i instrumentale Metalike ali samo one koje je radio pokojni Barton (Anesthesia, Orion, Call of Cthulhu, To Live is To die). Oni su čudovište od benda ali nikada neće nadoknaditi Klifov gubitak. Točkov Ukor je brutalan. Ako gledam riff-ove tu niko ne može da se meri sa Tonijem Iommijem. Taj čovek nema riff koji nije genijalština. Ako gledam klasičnu gitaru, trenutno mi je Jesse Cook neko ko priča gitarom, emocija na 200%. Al Di Meola je strašan i potcenjen gitarista rekao bih. Mogao bih o gitaristima i instrumentalima do sutra ali ovde pominjemo solaže.
      Gle, ima onih što umiru od akorda i kompleksnosti ali nije mi nikada to bio cilj solaže ili riffa. Složićemo se da Hotel California ima strašan solo koji nije tako užasno težak za sviranje. Sometimes I feel like Screaming od Deep Purple je prelep i ima gomilu varijacija ali je generalno repetitivan. Svaki Gilmurov solo je suvo zlato, ceo Shine on you crazy diamond, Comfortably numb su već epske ali taj čovek kako uhvati gitaru svestan si da magija nastupa. Nema šanse sad da iščupam iz glave 10 soloa i kažem da su mi ovo omiljeni jer toliko toga ima. Mogao bih pisati tekstove o pesmama isto kao o filmovima jer ako mi se dopadnu ja to doživim spektakularno :)

      Избриши
    2. Da se razumemo, nisam pomenuo ni 0.1% gitarista koje cenim i volim. Čisto da ne bude zašto tu nema Kleptona, Vlatka, Vai-a, Satrijanija, Santane, Beka, Blekmura, De Lusije, Van Halena, Pejdža, Almana, BB. Kinga i ostalih. Ako me pitaš za jednog, Hendriks je ćale. Ali ne mogu da živim sa jednim jer toliko je majstora bez kojih mi je muzika nezamisliva

      Избриши
  7. Pre svega hvala na opširnom odgovoru. Sve mi je jasno, to što nekoga nisi spomenuo, ne znači da ga ne ceniš i da ti nije podjednako drag, prosto je nemoguće navesti sve. Ovakva pitanja volim da postavim najviše zbog toga, što odgovori, sadrže barem poneko novo otkriće za mene, čijem preslušavanju se kasnije posvećujem. A takvog materijala ovaj odgovor itekako sadrži, tako da veliko hvala za to. Bilo bi fino, da mi navedeš još koje su to pesme od Pepersa koje voliš? Još jednom, veliko hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Otherside mi je najdraža. Naravno prva stvar koju sam čuo kao klinac je bila Under the bridge i to sam voleo do imbecilnosti. Mislim da se Californication pojavio kad sam bio u srednjoj pa mi se taj album baš svideo. Tu je bilo nekoliko stvari koje i dan danas volim slušati.
      Kad se klinka rodila umeli smo da đuskamo uz neke pesme. Ako krenem da nabrajam sigurno ću propustiti dosta toga. Svakako Fruscianteova era mi je bolja od ove naredne sa Klinghofferom mada je i tu bilo dobrih stvari.

      Избриши