Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 24. септембар 2019.

Spider-Man: Homecoming (2017)


Kod nas nazvan: Spajdermen: Povratak Kući
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika
Režija: Jon Watts
Glumci: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr....

Priča:
Piter Parker pokušava da uskladi život običnog srednjoškolca sa životom superheroja i suočava se sa novom napasti u New Yorku.

Moj osvrt:
Hajde što ne možeš da živiš od bespotrebnih rimejka filmova već se rimejkuju u ributuju filmovi koji nisu ni punoletni. Spajdermen doživljava već drugi restart. Prvi sa Tobijem je bio skroz pristojan filim koji je unakažen tinejdžerskom dramoserijom od nastavaka. Verziju sa Garfildom sam totalno zaboravio da budem iskren. Bilo je ajmo opet ispočetka bez ičega novog. Homecoming jeste drugačiji ali da li donosi nešto novo zbog čega je vredelo ponovo počinjati celu priču? 

Krenimo od glumca. Klinja uopšte nije loš. Sem nekih tamo emotivnijih scena gde je malo nesnađen, ostalo je skroz ok. Kada navuče kapu ima neku harizmicu, zvuči sasvim dobro i recimo da su uboli sa glumcem. Ono oko čega su se trebali više potruditi su stvari koje on izgovara. Humor je ciljan da bude baš za klince i nekako je veći deo dijaloga u tom tonu. Sa te strane film nije naročito memorabilan. Jedino bih ovde izdvojio klinku koja konstantno ima neke sulude upadice. Njen humor mi je prijao. ostalo je ispod proseka. 

Najveća mana filma je što je u pozadini klasično idiotska tinejdžerska priča sa klasičnim idiotskim tinejdžerskim likovima koji su tu da naprave klasični idiotski tinejdžerski humor. Tako da kada naš spajdika dobije pomoćnika, spremite stomak za humor tog momka. Srećom, klinja nije antipatičan ali sve što govori užasno iritira. Ovo podseća na 99% ovih holivudskih humorističkih serijica gde moraš da imaš onaj smeh u pozadini da bi znao gde da se nasmeješ. Ostali likovi su u istom duhu pa imamo i gle čuda, bogatunskog morona koji konstantno i bez ikakvog razloga proziva Pitera Parkera (što je ime našeg spajdermena). Ne mogu više. Ok, superherojskim filmom i budiš klinju u odraslima ali ovim teen idiotijama me podsećaš na sve što ne valja u tinejdž filmovima. 

Kada su već klinje u pitanju, lepo im je predstavljeno to neko dokazivanje koje Parker mora da prođe. Ima uzora (lepa mentorska uloga koju su dodelili Toniju Starku) i konstantno pokušava da se dokaže, da pokaže nekom da je spospoban, da vredi. Upravo za to nam i dobri uzori služe. Priznanje za uspeh od njih nam godi više nego potencijalni materijalni dobitak od tog istog uspeha. Od prvog do poslednjeg momenta, film je za Parkera jedno veliko dokazivanje i borba što je jako lepo. 

Nije tu samo dokazivanje, druga tema je ono što se jako potencira i u prvom filmiću (sa Tobijem), a to je odgovornost. Odgovornost prema sebi, odgovornost prema drugima sve je to lepo pokriveno ovde. Takođe, svest o posledicama učinjenog i neučinjenog je nešto što uz sve nabrojano treba da oblikuje Parkera u konačni prozivod - istinskog superheroja. Ima tu još finesa koje su lepo složene za one najmlađe i o tome uskoro. 

U prvom filmu vidimo kako Tobi kreira sebi odelo i to je ok. Ovde je mnogo više pažnje ali i priče posvećeno tome. Krenuo bih prvo od onoga što mi se nije svidelo. Kada Parker vidi sve mogućnosti svog odela svesni smo da imamo neku verziju Iron Mana. I onda sve to liči na priču nesnađenog Iron Man juniora koji je obukao tatkovo odelo sa kojim i ne zna baš da rukuje. Film lepo forsira tu priču o heroju iz komšiluka i onda ga na neki način transformiše u savršenu mašinu za borbu protiv zločina. Tu se njegove stečene sposobnosti zanemaruju na neki način i sve je prepušteno odelu. To je ok za Starka koji je stvorio odelo pa se veliča njegovo kefalo. Parker ovako gubi ličnost.

No, ovo je donekle ispravljeno kasnije, opet dobrom pojavom Tonija Starka u ulozi mentora. To je svakako najbolji dijalog u filmu. Poenta priče je ono što već znamo, da nije bitno odelo već čovek koji ga nosi. To je ono što dosta promiče ovima koji prave superherojske filmove. Ali eto, Toni Stark upravo ubada suštinu. Heroja ne čini odelo već heroj mora da zasluži odelo. To je proces kroz koji Piter prolazi u oblikovanju u heroja. 

Lepo je što su sa druge strane Parkeru kao negativca suprotstavili čoveka. Prvo, ovo mu je prvi duel sa negativcem. Drugo, da je to neko prenadrkano, uzvišeno megabiće to bi značilo da poražavanjem takvog protivnika Parker zapravo jeste neprejebivi spajderdečak. Neeee sinak. Parker to tek treba da postaje i film nam o tome jako dobro govori. Čak se i finalni duel ne završava kao u svim filmovima ove vrste. Parker iz nejga ne izlazi kao bolji borac već kao bolji čovek. To i jeste pričica koju treba da prodaješ deci. 

Kada je sam negativac u pitanju, dovoljno je reći Majkl Kiton. Čoveče. U dva nebitna filma (novi Robocop i ovaj spajdermen) glumio je vrhunski dva negativca. Daj smislite dobar film i dajte mu tu ulogu da se lepo svi izoduševljavamo. Negativac je otaljan, nema tu priče, ali ga je Kiton napravio ne solidnim već kao i u Robokapu ODLIČNIM. Bukvalno je u svakoj sceni ukrao svetlo. Spajdermen ne može da briljira ako čika Kiton priča. Spajdika je tu samo statista. Verovatno je scena u kojoj Toni Stark mentoriše Parkera najbolja u filmu ali Kiton je u jednoj sceni vožnje svojom glumom to nadmašio za nekoliko dužina. Ne znam kako nisam zapazio veličinu ovog glumca i u mlađim godinama. Možda ga nisam gledao gde treba ili je imao bulja uloge. Maksimalni sagib do zemlje za njega. 

Da zaključim. Nije ovo loše ali je uglavnom već viđeno. Ok je priča o odgovornosti i dokazivanju koja se prodaje klincima ali tu je negde i problem, film je namenjen samo klincima. Tom Holand je dobar u ulozi spajdermena ali bez ikakve sumnje, najbolji utisak ostavlja Majkl Kiton. Da njega nema, verujem da bih zaboravio ovaj film za tri dana. Iskreno se nadam da spajdermena više neće prepakivati jer već izgleda kao šibanje mrtvog konja.

Zanimljivosti:
Dženifer Koneli daje glas Spajdermenovom kompjuteru Karen dok njeg suprug, Pol Betani daje glas Iron Manovom kompujteru JARVISU. Pre nego što je Tom Holand dobio ulogu, imao je test snimanje sa Kris Evansom i Dauni Jr.-om.

Naj scena:

Vožnja

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар