Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 11. фебруар 2019.

Split (2016)


Kod nas nazvan: Podeljen
Žanr: Horor | Triler
Režija: M. Night Shyamalan
Glumci: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson...

Priča:
Tri devojke je kidnapovao čovek koji u sebi nosi 23 ličnosti. One moraju da pobegnu dok se ne pojavi zastrašujuća 24.

Moj osvrt:
Kad je Shymalan u pitanju, ako izuzmemo Sixth Sense koji je opšteprihvaćen kao dobar film, moraš da prihvatiš taj neki njegov univerzum gde ima sulude ideje, blentave dijaloge i vazda otvorene delove priče da bi uživao ili barem lako odgledao film koji pravi. Što se mene tiče, lakše mi je da gledam neki njegov bulšit nego mnoge današnje blokbastere. Posle simpatičnog Visit, dolazi nam i Split koji je sasvim solidno prihvaćen. Da li je Shymalan učinio korak napred u odnosu na prethodni film ili ne? 

Priča se vrti oko momka koji je višestruka ličnost. Idemo odmah na to što valja. Shymalan ovo ne predstavlja samo kao puki skup ličnosti već daje mogućnost da bi jedna od tih ličnosti mogla biti izuzetna, doneti nešto neverovatno što iz pogleda na ostale ne bismo mogli očekivati. Ovde smo možda mogli očekivati modernu priču o Dr. Džekilu i Mr. Hajdu. Ili pak možda nešto još nadrealnije. Upravo u tome je kvalitet, što vam potencijalom golica maštu. 

Elem, to momče kidnapuje 3 devojke. I sada on im najavljuje da će doći neka zver, tamo ovamo i u jednom momentu se zapitaš, dali su one zaista u opasnosti od njega. Ako se sve vreme čeka ta zver, onda u principu nemamo neku tenziju. Međutim, film se jako trudi da stvori tu tenziju pokušajima devojaka da se spasu. Problem je što zaista ne vidimo kako bi mogle nadrljati dok ne dođe sudnji dan, tj. ta pomenuta zver. Tako da se film sa te strane pretvara u čekanje. 

Drugi veliki problem ovde je to što su kidnapovane tri devojke a mi ništa ne vidimo od potrage, ne vidimo da je policija uključena u priču, ne vidimo ništa. Čekaj bre, pa barem neka istraga, nešto? Pa jel postoje te devojke ili su plod uobrazilje? Mislim, kontam da to nije tema filma ali čoveče, daj neku nadu da bar neko može da stigne do njih. Ovako to kidnapovanje izgleda prejednostavno. Pogotovu kad imamo u vidu da se otmica desila na parkingu restorana gde verovatno imamo poneku kameru i/ili svedoke. 

Kad je ta najava o zveri u pitanju, to mi se iskreno jako svidelo. Prvo, možemo pretpostaviti da će doći neka nova ličnost u njemu koja će biti jako zajebana. Drugo, možda je ovo najava za nešto skroz natprirodno. Poznavajući Shymalana očekivao sam nešto jako bolesno na kraju. Bilo kako bilo, dok je u najavi, ova priča ima dosta potencijala. 

Ovaj momak ima 20tak ličnosti. Mekavoj je sasvim dobar u ulozi. Ono što mi malko smeta, ako već postoji toliko ličnosti, što nam daješ tek 3,4? Mislim kontam, ako daš svih 20tak napravićeš overkil, ali mogla je tu biti ubačena još koja karakteristična. Ovako smo više ostali na rekla - kazala. Mekavojeva izvedba donekle to nadoknađuje ali opet, zašto on nije mogao izvesti još nešto? Ne bi li to pokazalo još više njegovog talenta i možda obogatilo priču i dramu? 

Dopao mi se odnos između svih tih ličnosti u momku. Nemamo onu situaciju gde je on jedno, pa drugo i to samo ima neki odnos prema okolini. Ovde bukvalno imamo tu njegovu unutrašnju borbu između svih ličnosti: koja će da izađe, koja će da dominira, koja će da učini nešto što se drugim u njemu sviđa ili ne sviđa. Dopada mi se što te ličnosti nisu crne ili bele već sve imaju neki zajednički plan, agendu, sve imaju neke ideje koje utiču na ove druge likove.

Još jedno pitanje koje bih voleo da je malo bolje razrađeno je kako su zapravo nastale sve te ličnosti. Ok, imamo neku pričicu i neku scenicu ali jbg ja volim da mi se ovakve stvari daju na uvid. Mislim da bi nekoliko šokantnih ili uvrnutih scena stvarno napakovalo nešto više. Dobili bi možda jaču dramu ovog lika pa bi možda mogli da ga sažaljevamo ili se nadamo tom nečemu dobrom u njemu. 

Vratio bih se na ove tri devojčice koje su kidnapovane. Tačnije onu jednu, glavnu jer ove dve ne služe ničemu posebno osim da budu žrtve. Nekoliko puta se vraćamo u prošlost da vidimo nekoliko ključnih događaja iz detinjstva te devojke. Sve vreme sam mislio da će ta njena priča imati neku poentu, zaključak, nešto. Na kraju je to ostalo nerazrađeno, mrljavo i neubedljivo.

Shyamalan nam je kroz film usadio ideju, naterao nas da čekamo, naterao nas da pomišljamo na sve i svašta... I šta je na kraju bilo? Ne znam da li će svako ovo doživeti tako, za mene je ovaj kraj ispao totalni antiklimaks. Kao da smo očekivali neki veliki rasplet ili zaključak a nismo dobili ništa od toga. Izgleda kao da treba da se češkamo po glavi i skapiramo priču ali verujte mi, nije to baš tako. Suviše je ovo naivno. Ne bih da spojlujem kraj ali videćete ko će se pojaviti u finalu. Ispada da je ovaj film i priprema za neki naredni. Shyamalan je kao i uvek imao simpatičnu ideju, dobro je razradio, dobro je počeo ali je mnogo hteo i nije našao pravi način da poentira. Zbog toga je Split jako nedovršen film.

Zanimljivosti:
Kao inspiracija za film je poslužio Bili Miligan, čovek koji je optužen za tri silovanja. On je imao 24 ličnosti od čega su 10 bile ok a 13 su bile nepoželjne i jedna koja je bila miks svih. Joakin Finiks je trebao biti u glavnoj ulozi ali nije mogao da postigne dogovor. Shyamalan je izjavio da mu je ovo bio najzahtevniji film za snimanje.  

Naj scena:

Nove ličnosti dolaze + najava "zveri".

Moja ocena: 6/10

5 коментара:

  1. Spojleri:
    Snimljen je taj film sa osobom koja se pojavljuje na kraju ovog filma, i ocajan je.

    ОдговориИзбриши
  2. SPOJLER:

    Ali je zato prvi deo ove "trilogije" sa pomenutim likom s kraja ovog filma opasno dobar film i realno nisu imali potrebe dalje da šire tu priču, pogotovo ne ovako na silu. Tarantino čak ima jako zanimljiv komentar vezan za njega, koji opisuje na neki način koliko je poseban i pogrešno shvaćen bio u vreme kada je izašao. Govorim naravno o Unbreakable (2000)

    ОдговориИзбриши
  3. Tacno kako je navedeno gore.Tresla se gora,rodio se mis.Ceo film cekamo,cekamo,cekamo... i ne kraju meh.Kao sto velis u tekstu,spominje se 20+ razlicitih licnosti,mogli su reci 30,50,itd,kad nam pokazuju samo nekoliko od njih.Film mi je nekako prazan,a sta reci za reditelja...Ja mislim da je on jedne noci dok je radio na ovom filmu sanjao kako stavlja film u isti svet gde je i neunistivi Willis i mekani Jackson i na kraju nam dao scenu koju opet cekamo,cekamo i cekamo do kraja spice kao sve i jedan danasnji film da bi videli sta? Nesto kao npr. iz drugog filma kako Thor pije pivo,nidje veze :) Sve u svemu dobar tekst,radujem se da vidim da su tekstovi poceli cesce da se pojavljuju.

    ОдговориИзбриши