Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 15. децембар 2018.

OSS 117: Le Caire, nid d'espions / OSS 117: Cairo, Nest of Spies (2006)


Alternativni naziv: OSS 117: Cairo, Nest of Spies
Žanr: Akcija | Avantura | Komedija | Kriminalistički
Režija: Michel Hazanavicius
Glumci: Jean Dujardin, François Damiens, Khalid Maadour ...

Priča:
Tajni agent OSS 117 se bori protiv Nacista, zavodi lepotice i donosi mir na Srednji Istok.

Moj osvrt:
OSS 117 je sigurno jedna od najboljih i najpametnijih parodija na Bond filmove. Pre svega su se potrudili da film jako liči na one sa agentom 007. Recimo za sve scene vožnje se vidi da su snimane pred platnom. Likovi kao blesavi vrte volan. Glavni lik jako podseća na Konerija. Kada se kreće (pogotovu pri trčanju) videćete pokrete koje ste gledali u 007 filmovima. Naravno tu su i posebno karikirani negativci, zanimljive lokacije, lepe žene... Sve ono što volimo iz Bond filmova je tu. 

Sve opasnosti u koje 007 ulazi su prilično nezgodne. OSS 117 ih i takve još više zakomplikuje. Generalno film fukncioniše tako što sve ono što je karakteristično za Bonda samo malo prenaglasi. Ne prelazi u urnebesnu komediju već u jako simpatično začinjenog Bonda. Akcija, kretnje, scene, likovi, sve je to nešto što podseća na one iz 007 ali sve ima to malo nešto više što ga taman čini komičnim. Zbog toga sam rekao da je ovo pametna parodija. 

Prilično su se potrudili da začine dijalog. I ovde on nije urnebesan zato što je besmislen već zato što ne očekujete da će neko reći ono što ste upravo čuli. Nije nerealno to što je rečeno ali je jako neočekivano u većini slučajeva. Zbog toga su reakcije agenta OSS 117 neprocenjive. 

Dijalog je uspešan pre svega što je ono što OSS 117 izgovora iskreno. I sa jedne strane imate lika koji deluje arogantno ali vam se dopada, koji vam deluje glupavo ali vas konstantno iznenađuje i nadmašuje sva očekivanja. Neko sa sličnim stavovima u svakom drugom filmu bi bio nesposobna budala (Johny English). Agent OSS 117 oduševljava iz scene u scenu kao i sjajni Jean Dujardin koji ga tumači. 

Pored ovog dijaloga gde vam agent OSS 117 deluje kao arogantna budala koja je u velikoj zabludi, imamo i njegove reakcije koje su neprocenjive. Samo jedan spojler ću vam dati iz dijaloga koji će vam najbolje opisati ovo o čemu pričam. Kada dođe u susret sa Nacistima (i to 1955), izgovara rečenicu koja se završava sa "Treći Rajh i Nacisti su mi uvek bili sumnjivi" kao da je posle svega to najnormalnija stvar za reći o Nacistima. Hajde ovde da se vratimo na Johny Englisha koji je po meni takođe jako simpatičan film. Kolika god on budala bio, konstantno navijate da uradi nešto dobro. Ovde nemate potrebu. Imate još simpatičniju budalu koja je u svemu bolja od svih. Neprocenjivo. 

Da li je ovo najbolji film ove vrste - nije. Za mene je prvi Austin Powers tu neprevaziđen. Stvar je u tome što je OSS 117 drugačiji od svih ostalih na ovu temu. Možda sam mu i poklonio ocenu više ali evo, već treći dan gledam ovu naj scenu po nekoliko puta i plačem od smeha. To je valjda dovoljna preporuka da pogledate ovaj film i slatko se smejete uz njega.

Zanimljivosti:
Film je sniman u Kazablanci (Maroko). U Nemačkoj je film nazvan "OSS 117 - Der Spion, der sich liebte". To je parodija na 007 film "Špijun koji me je voleo" i u bukvalnom prevodu glasi "Špijun koji je voleo sebe".

Naj scena:

Bambino

Moja ocena: 8/10

Нема коментара:

Постави коментар