Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 18. август 2018.

Død snø 2 / Dead Snow 2: Red vs. Dead (2014)


Alternativni naziv: Dead Snow 2: Red vs. Dead
Žanr: Akcija | Komedija | Horor
Režija: Tommy Wirkola
Glumci: Vegar Hoel, Ørjan Gamst, Martin Starr

Priča:
Dok je u begu od Naci zombija, čovek se udružuje sa grupom američkih zombi entuzijasta i otkriva nove načine za borbu protiv zombija.

Moj osvrt:
Prvi Dead Snow mi je ostao u sećanju kao film sa tek nekoliko svetlih momenata. Ne sećam se nečeg što je bilo naročito vredno pažnje. Zašto bih onda gledao dvojku? Još kada uzmemo da je režiser Tomi Virkola, čovek čiji su me Ivica i Marica jedno usrano ništa, zaista se postavlja pitanje zašto gledati ovaj film. Braćo i sestre, ovo je predlog uvaženog, poštovanog i nadasve dragog kolege sa posla koji uz respektabilne sci-fi stvari praktikuje i "klasike" poput Lesbian Vampire Killers. Kako mi je više puta napominjao da ovo pogledam, očigledno je na neki način uticao na nasumični izbor filma sa liste. Da li sam izgubio nešto više od sat i po na glupost. Ooooo ne. 

Jasno se vidi uticaj nekoliko klasika žanra. Najočigledniji je Evil Dead (scene sa odsečenom rukom) pa potom i Brain Dead (Dead Alive). Verujem da će poznavaoci horor komedija naći još paralela sa tim starijim ostvarenjima. Da li je ovo doseglo do pomenutih klasika? Nije. Ali moram da priznam da je mene zabavio više nego Dead Alive (koliko me sećanje služi jer i to sam gledao jako davno). 

Znate i sami kako se u današnje vreme forsira politička korektnost u filmovima. To obavezno učini film lošijim (čitaj idiotskijim). Dead Snow 2 je jedan od politički najnekorektnijih filmova koje možete gledati. Ovde nema ko nije nastradao. Bukvalno svi su meta, sve rase, sva doba, oba pola ... svi će ovde biti ocrnjeni i najčešće će nastradati. Sada razmišljam, ovde je samo pedofilija falila da lista bude kompletna. Na sreću nisu otišli tako daleko. Ali svakako u doba čistunaca, ovaj film dođe kao nešto što pljuje na sve. Posmatrajte to ovako, ako naterate nekog od boraca za političku korektnost da pogleda ovo - verovatno će ga zadesiti moždani udar.

Ljubitelji zombi filmova mogu biti razočarani ovim zombijima. Nisu to oni klasični na koje su navikli. Ovi razumeju šta rade, primaju naređenja, imaju cilj, ne ubijaš ih tako što im prosviraš mozak itd. Sa jedne strane, ko drži do tih klasičnih zombi filmova biće razočaran. Meni je ovo sasvim ok jer je film od prvog do zadnjeg momenta teška sprdnja. Sećam se čak da su mi te pojave ovih zombija u prvom delu bile jako dopadljive i verovatno najbolja stvar u tom filmu. Zombiji su i ovde isti ali za razliku od keca, ambijent nije i mislim da je to jedina prednost prvog dela u odnosu na ovaj. Za film koji se zove Dead Snow 2, ovde poprilično manjka snega. 

Generalno, oko zombija se pravi velika filozofija pa imamo recimo i knjigu World War Z koja kao objašnava šta raditi ukoliko izbije zombi apokalipsa. Popularnost žanra raste i sa Walking Dead serijalom a sa popularnošću neminovno dolazi do zadrtih fanova (naravno ni blizu poput Star Wars sekti). Film se odlično sprda sa tim (ali donekle i sa Star Wars sektama) kroz grupu koja je specijalizovana za sukob sa zombijima. Sa jedne strane oni izgledaju kao oni klasični štreberi ali se film ne odnosi prema njima površno i idiotski kao prema štreberima iz Big Bang Theory već ovi likovi zaista u praksi savršeno dostavljaju ono što znaju savršeno. 

A tek da vidite kakve su oni sprdnja i sa nacistimsa. Prvo, njihov simbol su dva slova Z što tako očigledno podseća na SS. Vođa je ima zalizanu kosu i obučen u dugačak crni kaput - gestapo stajl iz skoro svih filmova. Umesto očekivanih laprdala sa kojima bi se filmovi sprdali, ovi likovi su najbolji u ključnim momentima. Naravno, oni nisu glavni likovi. Glavni lik je preuzet iz keca i na sreću on ovde više ne deluje kao kompletni moron već je simpatična, nesrećna budala koja nas vodi kroz set suludih događaja. 

Ono što mi se dopada, kada je humor u pitanju, je to što se sulude stvari ovde predstavljaju normalnim. Recimo, dva lika pričaju o sukobu sa naci zombijima i namerama tih spodoba kao da je to najnormalnija stvar na planeti Zemlji. Iako film servira gomilu neverovatnih i suludih scena, glavni humor je i dalje onaj verbalni i to je za svaku pohvalu. Evo jedan mali primer. Recimo ekipa iz Amerike kreće u Norveškoj u kupovinu oružja za sukob sa zombijima. E sada to oružje je zapravo oruđe, lopate, ašovi itd. Lik izgovara ovako nešto: "Lakše bi bilo da možemo kupiti pravo oružje ali to ovde nije moguće. Šta nije u redu sa ovom zemljom?". 

U prvom delu postojao je ne mali broj onih štrecalica. Ovde su odustali od toga i uradili nešto mnogo bolje. Umesto štrecalica dali su nam one WTF momente. Bukvalno u svakom trenutku u kom očekujete da nešto sevne na ekranu što će vas trgnuti, to se neće desiti. Ali ćete skoro uvek videti nešto urnebesno što će vas nasmejati. Lepota toga je što je epilog uvek nešto što je neočekivano ali dobro smišljeno. 

Sada bih se vratio na Braindead (Dead Alive). Oni koji su to gledali, sigurno se sećaju beskraja scena za koje morate imati jak stomak. Mislim da je ona čuvena večera (oko u supi) bila dovoljna da ogadi ceo film a to je bila samo jedna od scena. U principu nisam fan tih gadosti i neminovno je bilo da će ih ovaj film servirati. Ali osim jednog jedinog slučaja, sve te scene su ovde prepune humora a što je najlepše, i te kako imaju smisla i uticaj na priču. 

Još jedna stvar je način na koji je predstavljena policija. Setimo se kako ih veliki Ves Krejven predstavlja. Od onih idiota u Last House on the Left do Djuija idiota u Scream. Jasna je poruka ali ti likovi baš nerviraju. Ovde policija prestavlja jako zabavan skup beskičmenjaka. Jaki su na priči, lupetaju gluposti, smešni su na delu. Mnogo bolje ovo funkcioniše od Krejvenovog pristupa. 

S obzirom koliko ga hvalim, nemojte misliti da je ovo neverovatno dobar film ali budite sigurni da je mnogo bolji od izvikanog keca. Kao neko ko nije fan horor komedija ja kažem da je ovo sasvim dobro. Film me je opasno zabavio. Prvo, totalno je iskulirao političku korektnost. Drugo, u ovakvim filmovima se uglavnom potencira na komičnoj akciji dok Dead Snow dosta pažnje posvećuje verbalnom humoru. Treće, koliko god to bilo čudno, film je totalno lišen iritirajućih idiota. Četvrto, tu je gomila iznenađujućih scena koje predstavljaju dobru zabavu. Ako nemate slab stomak, imate moju toplu preporuku za nešto više od sat i po dobre zabave.

Zanimljivosti:
Film je snimljen i na Norveškom i na Engleskom.

Naj scena:

Rusi dolaze

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар