Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 12. јун 2018.

John Wick: Chapter 2 (2017)


Kod nas nazvan: Džon Vik 2
Žanr: Akcija | Kriminalistički | Triler
Režija: Chad Stahelski
Glumci: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Ian McShane ...

Priča:
Posle povratka na stari posao kako bi vratio dug, Džon Vik saznaje da je njegova glava ucenjena na veliki iznos.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, pre teksta o filmu, samo mali podsetnik da smo 7. juna napunili 7 godina. Nisam pisao poseban tekst o tome zato što nemam puno čime da se hvalim u prethodnoj godini. Vreme, obaveze i umor mi baš i ne dozvoljavaju puno druženja sa vama ovde ali trudiću se koliko god mogu da izvučem nešto iz liste sa predlozima i napišem koju reč o tome. Stoga, vratimo se glavnoj temi ovog posta. 

John Wick kec je jako precenjen akcioni film. Od dvojke nisam očekivao ništa više od onoga što nam je original doneo. U kecu smo imali ono predstavljanje tj. najavu gosn Vika/Baba Jage gde je on delovao kao neuništiva sila i pre bilo kakve akcije. Za tu najavu sam filmu skinuo kapu. Dvojka nije morala da pravi najavu gde bi nas upoznala sa gons Vikom već je mogla da se odmah baci na posao. Čekaj, šta, opet su pravili najavu? Pa zašto ako već imaju odličnu? Već sve znamo. Šta, treba nagurati nekako na dva sata filma? Hm. 

Dobro, sad barem nisu morali da krenu sa pričom da je on završio karijeru i da se smirio, sedi u mračnoj sobi i tuguje uz kompletnu dvominutnu diskografiju Vlade Georgijeva. Ček, opet su počeli sa tom pričom? A pa možda se sad baš umirovio totalno, pa se prisećamo nekih ranijih akcija. A šta, nije? Ček opet su ga načepili pa se sveti? Oooo kej. Čemu onda scene betoniranja skladišta sa oružjem i sklapanja životnih stranica ovenčanih ludom akcijom razmena pesničenja i metaka? Aha, još malo popunjavanja vremena. 

Nadam se je barem negativac opasan. Šta kažeš, Stormer je tu? Opa!!! Šta, on nije tu negativac? Samo usputni šablonski Rus? Zar opet? Štakažeš, tu je neki Italijan? Kao italijanska mafija, ovo ono. Neki Marlon Brando, De Niro ili Paćino fazon? Ne? Hm. Možda malo Džo Montanja ili Rej Ljota ili možda Gondolfini fazon? Ne... Pa daj da vidim. Čekaj bre, šta je ovo? Ovo je negativac? Čekaj, jesam li ja pustio John Wick 2 ili slučajno Esmeraldu, Kasandru ili tako nešto? Pa ovaj ne bi mogao da zastraši ni štrumpfove. Ček i neko zapravo sluša ovoga, ovaj nekom komanduje? Aha. Pa dobro, šta. I Bejn je bio kučka tamo nekoj negativki. Što i ovaj ne bi mogao da bude opasan po Garfilda recimo. Mogao bi da mu ukrade lazanje i sakrije dok debeli mačor spava. 

I šta kažeš, taj Italjian unajmi brata Kianua jer je brat Kianu nezaustavljiva sila kako bi brat Kianu eliminsao nekoga i onda unajmi gazilion ubica da ubiju brata Kianua? Čekaj, čekaj. Pa zašto onda nije unajmio gazilion ubica da ubiju tog nekoga i tako se ne bi kačio sa bratom Kianuom? Šta kažeš, prejeo se lazanja pa se nije setio toga. Jebigica. 

Film je prepun nekih novih fazona, pa opet kao imamo taj klub plaćenih ubica, njihove običaje i pravila koja nam se nabace eto tako. To ne može da bude dobro. To je kao da igramo fudbal, dam ti gol i onda kažem "Igra se do jedan. Ćao majmuni.". Izgubio si svu prethodnu potencijalnu tenziju. Ovako su scene smešne i beznačajne. Uuuu vidi ovaj Italjian daje medaljon bratu Kianuu. Uuu što je to mega zajebano. Ček, šta to znači? Aloe, DAO MU JE MEDALJON, ČUJEŠ LI TI MENE!!! Ček i šta onda. OVAJ NIJE HTEO DA GA UZME PA ZEMLJOTRES ĆE DA BUDE. Aha. Dooobro. 

Film je previše fejk. Previše je tih pomenutih pravila i gluposti. Previše se potencira na nekim ulogama likova koji se pojave niotkuda, ne idu nikud a evo ih ovde. Sve moraš da prihvataš sa velikom dozom rezerve. Sve je iskarikirano i preakcentovano. Užasno neprirodni dijalozi, užasno smešni likovi, overkill od preseravanja vide se na svakom koraku. Npr. kada brat Kianu kupuje oružje a razgovaraju kao da je reč o piću. Fizički bol sam osetio od količine pozerstva, fejkovštine i gluposti u toj sceni. 

Na sve to dodajte da su obični ljudi u manjini. Recimo ovako. Stojite na soliteru i pljunete dole. Šanse da ćete pogoditi plaćenog ubicu su recimo 80% ako vam pljuvačne žlezde ne rade naročito. Ako ste pak prirodno nadareni za generisanje pljuvačne džebane, teško da ćete promašiti. Pokušao sam da skapiram barem jednu osobu koja se pojavljuje ovde da nije povezana sa ovom organizacijom ubica. Nema je. Neko bi rekao da je ovo preseravanje. Ja bih se složio sa tim nekim. 

Reč je o akcionom filmu. Šta je sa akcijom? Ima je ali je sve na istu foru. Bum tras krc krak ode metak kroz lobanju, ćao majmune, i u krug. Setite se recimo Hobita i one scene na reci koja je ok do jednog momenta. Onda su otišli predaleko i scena je postala dosadna - što nije ni čudno jer joj treba tri dana leta gosopdnjeg da se završi. Scene u John Wick 2 su taman na granici da postanu takve. Falio im je koji sekund da počnete da razmišljate šta je ostalo u frižideru od klope i dal je u redu da to zalijem pivom ovako kasno. 

Na kraju bih pomenuo suludi soundtrack. Ovo valja poslušati i van filma. Nema ovde puno razloga za gledanje. Mislim ok je ako baaaaš nemaš čime drugim da ubiješ vreme. Možda je brat Kianu jedini ubedljiv razlog da pogledate film. Ne mislim zbog glumačkih sposobnosti već jebiga, ko ne voli brata Kianua. Šta?!? Molim!?! Ima takvih!?! Dete, dodaj mi taj medaljon. DODAJ MI TAJ MEDALJON PA DA VIDIM KO ĆE DA MI GA NE VOLI!!!

Zanimljivosti:

Kianu Rivs je izveo sve svoje scene osim onih gde ga udara automobil i gde pada niz stepenice. On je tri meseca intenzivno trenirao džudo, brazilski džiu džicu, streljaštvo i vožnju. Režiser Čed Staelski je bio statista u Matriksu gde je glumio Rivs. Latinska fraza tetovirana na Vikovim leđima bi se kod nas mogla prevesti kao "sreća prati hrabre".

Naj scena:

Malo krljanja na ulici

Moja ocena: 5/10

2 коментара:

  1. Sva tri "chaptera" Johna Wicka imaju oko 7.5 ocenu na IMDb. Ako je tako, onda filmovi kao što su: Blade, Equilibrium, Black Rain, Mad Max 2 treba da imaju 8. Mogao bih nabrojati bas 50 boljih akcionih filmova od ovoga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve je to hajp prijatelju moj dobri. Tako se desi da nam Interstellar prodaju kao novu Odiseju a film je prosečna sci fi sprdnjica. Tako se desi da dobijemo horore od kojih ćemo se usrati živi pa i dalje ne mogu da prismrde filmovima starim na desetine godina. Pa onda dobijamo svevremenu glumu a zapravo gledamo oponašanje koje nije ni malo impresivno. Ne veruj hajpu nikada

      Избриши