Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 10. август 2017.

Alien: Covenant (2017)


Kod nas nazvan: Osmi Putnik: Kovenant
Žanr: Horor | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Ridley Scott
Glumci: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup...

Priča:
Posada kolonijalnog broda koja se zaputila na udaljenu planetu sleće na drugu, obećavajuću lokaciju i susreće nezamislivu pretnju.

Moj osvrt:
Iako Ridli Skot nije garant vrhunskog filma, garant je da nećeš gledati baljezgariju. Njegov povratak franšizi koju je započeo remek delom po imenu Alien (Osmi Putnik u Srba) me je iskreno obradovao. Nisam očekivao da ću gledati nešto u rangu originalnog Aliena ali Prometej je ispao mlak naspram očekivanog. Šta je sa Covenantom? Mislim da ni on nije epohalan ali opet, čini mi se da je nezasluženo popljuvan. Posle gledanja su mi emocije pomešane. Film ima sjajne momente ali ima i neke propuste koje baš i nisam očekivao od Skota. 

Glavna zamerka je na likove, tj na ljudske likove. Nekako mi deluju kao tinejdžeri u standardnim, jadnim današnjim hororima. Neupečatljivi su, nebitni, dosadni, donose idiotske i ishitrene odluke i ne možeš da se poistovetiš ni sa jednim od njih. Šablonski postupaju, šablonski greše i šablonski umiru. 

Izbor glavne junakinje je zaista razočaravajuć. Ok, siguran sam da ne možeš da mi napraviš novu Ripli. Ripli je sigurno jedan od najzajebanihih ako ne i najzajebanpiji lik u svetu filma. Iskren da budem, bio bih zadovoljan desetim delom Ripli u ovoj ulozi. Za tako nešto moraš da imaš glumicu sa harizmom. Pogledajte Šarliz u novom Pobesnelom Maksu. Zajebanija je od samog Maksa. Nemam ništa protiv kvaliteta glume Ketrin Vaterston ali ona ima takvu harizmu da se ne bi istakla ni na seoskom takmičenju u kukičanju. No kao i ostali likovi, i njen lik je šablonski tako da mi odsustvo harizme kod nje nije palo teško. Teško mi je što ne postoji ni jedan drugi harizmatični lik. Možda (ali samo možda) bi to bio lik koji tumači Džemjs Franko kada bi imao ulogu dužu od dva minuta.

Glavni problem u Prometeju mi je bio dolazak do nečeg što bi trebala biti skoro pa konačna verzija Aliena kog poznajemo. Ta geneza je toliko promašena da sam u stanju zbog nje film nazvati glupavim. Šta radi Covenant kada je geneza Aliena u pitanju. I dalje komplikuje. Sad imamo kao neke čestice iz nekih čaura na tlu i te čestice inficiraju čoveka i eto nam ga Alien viri iz grudi zaraženiog. Ok, Skot je ovde u potpunosti objasnio kako je došlo do konačnog rezultata ali nekako mi se to sve čini prekomplikovanim. Pogotovu što ne vidim baš uslove za stvaranje Aliena i onih face-huggera. 

Kao što rekoh, Skot je u potpunosti ogolio Aliena. Nekada je misterija zapravo nešto što donosi horor. Plašimo se nečeg što ne znamo. Da li je ovo razbilo horor? Ne naročito. Da li je dobro ili loše - ovde već može da se diskutuje. Nebitno da li mi se ovo sviđa ili ne, hajde da prihvatimo Ridlijevu viziju ovakvu kakva jeste. Glavni problem je što je to nekako zbrzano. Ipak je to velika priča da bi nam bila ovako servirana. Drugo, bez ikakve sumnje gledamo revolucionarne stvari pri čemu je jednom liku data ključna uloga. Nekako mi izmiče šta je to motivacija ovom liku. Mogu da prihvatim odluku da napravi ovao kolosalne sjebove ali daj mi razlog, daj mi motiv, posveti više pažnje tome. Ne možeš mi samo reći "bum, vidi ovo" bez da opravdaš takav bum.

Postoji jedna stvar koja mi se ipak ne sviđa kod rasvetljavanje priče o Alienu. Setite se promene koja je nastala nakon prvog Aliena. U prvom delu zver je delovala neuništivo, potpuno superiorno. U drugom je opasna ali je nije problem ubiti. Nekako to oslabi horor koji prati tu zver. Ovde su objašnjavanjem porekla nekako prizemljili Aliena. Ne samo što su ubili misteriju nego su ga lišili jedinstvenosti koju nosi. On je prestao biti nešto nedokučivo čoveku. Sveden je na neki način na proizvod a to mi se nikako ne dopada. 

Rekao bih da ovaj film krade veličanstvenog Blade Runnera ali kako je Ridli pravio i to remek delo, onda što ne bi koristio svoj minuli rad. Ovde je bitan odnos Dejvida iz ekipe iz Prometeja i njegovog pandana u ovom filmu, Voltera. Ove scene su toliko dobre da biste ih komotno mogli smestiti u Blade Runnera. Čini mi se da se ovde i širi priča na onu Blade Runnerovsku. Kao da je Ridli kasno shvatio šta je mogao da učini sa svojim Replikantima tamo pa je odlučio da to primeni ovde. Rezultat je jako dobar. Dijalozi koji vode ova dva lika su prajsles. Scena u kojoj Dejvid uči Voltera da svira frulu i sve što je prati je zaista jedna prelepost. Da su ovo razvijali više, pokrili bi mnoga pitanja i film bi bio kvalitetniji. Zašto? Zato što su Volter i Dejvid u tumačenju odličnog Fasbendera zapravo jedini likovi vredni pomena ovde. 

Vizuelno, film je perfektan. Prometej je bio praznik za oči, Covenant ne zaostaje za njim. Naprotiv. Kada vidimo građevine naših tvoraca (po Prometeju) to zaista ostavlja veličanstven utisak. I upravo tragedija te rase je nekako nerasvetljena i okrnjena. Takođe, vidimo u Prometeju koliko je ta rasa superiorna. Ovde ne vidimo skoro ništa od toga. Vidimo onaj jedan te isti brod za koji se više ni ne zna gde je pao, kad je pao i da li je to onaj brod koji su likovi pronašli u originalnom Alienu. Šteta što i njihova priča nije više razvijena. Da su ovakvi ljudski likovi svedeni na minimum, da su Volter, Dejvid i ova rasa dobili više prostora, Covenant bi bio znatno bolji film. 

Što se tiče samih aliena, nisam naročito impresioniran prelaznim oblicima. Ili me previše podsećaju na čoveka, ili me podsećaju na onu Meduzu iz Panovog Lavirinta. Načekamo se fino dok ne vidimo konačno dobrog starog "Osmog Putnika". On već izgleda sjajno. Borba između njega i glavne heroine deluje kao prenadrkana verzija borbe Ripli i Aliena iz dvojke. Čak mi malo liči i na neke scene iz Avatara. No, lepo je videti dobrog starog Aliena. Samo mi nije jasno zašto se ovoliko čekalo na njega. Eto, ta zverina je isto trebala dobiti više prostora od debilnih ljudi. 

Posle ova dva filma, da li bih voleo da Ridli nastavi dalje? Da, iz prostog razloga što mislim da je zaokružio priču o poreklu. Može sad laganeze da batali prikvele, da isključi ove smrdljive likove od ljudi i baci se u dalju budućnost. Bolje matori da nastavi sa ovim jer ima više nade da ćemo gledati dobar Alien film, bolje jer će u protivnom to preuzeti neko gladan novca i servirati još jedno tinejdžersko sranje, bolje jer je Alien njegovo čedo i dosta su drugi srali po njemu. Nije me oduševio ni Prometej, nije ni Covenant, ali su mi na nekim mestima zagolicali maštu. Imaju nekoliko odličnih elemenata koje mi je drago što sam video. Tako da čika Ridli, odmori malo, a kada odmoriš, zasuci rukave jer vreme je za jedan čistokrvni Alien film.

Zanimljivosti:
Ridli Skot je najavio da je ovo drugi od tri prikvel filma o Alienu. Čak je ostavio mogućnost da će snimiti i četvrti. U jednoj sceni se vidi kako igračka ptica pije vodu. Ta ista igračka se pojavljuje u prvom Alienu. U jednom momentu, Daniels (Ketrin Vaterston) izgovara "I got you, you son of a bitch." Tu istu rečenicu je izgovorila i Elen Ripli u originalnom filmu.

Naj scene:

Volter i Dejvid

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар