Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 20. март 2017.

Wrong Turn 4: Bloody Beginnings (2011)


Kod nas nazvan: Pogrešno Skretanje 4
Žanr: Horor
Režija: Declan O'Brien
Glumci: Jennifer Pudavick, Tenika Davis, Kaitlyn Leeb ...

Priča:
Grupa studenata se izgubi tokom snežne oluje i pronalazi sklonište u napuštenom sanatorijumu ne znajući da je to dom tri deformisana kanibala.

Moj osvrt:
Kec je bio sasvim ok, dvojka gledljiva, trojka nepodnošljiva. Šta onda može da se očekuje od četvorke? Pre koji dan saznadoh da postoje peti i šesti. Nisam ni imao plan ići posle trojke ali ovo je bilo među predlozima pa mu posvetih pažnju. Odmah vidimo da se radnja neće odvijati po šumama i gorama američke zemlje ponosne gde idu čete deformiteta i odsečene glave pronose. Da li je to loše? Ooo ne. Pogotovu kad se odgleda uvod, ovo ne deluje da će biti promašaj. Spodobe izlaze iz ćelije (na malko debilan način al hajde, daj šta daš, barem nije Vučić uskočio u kadar) i prave opak haos po bolnici. To je izgledalo sasvim korektno. 

Druga stvar iz tog početka su egzekucije. Možda ovo izgleda malo previše kompleksno za ove spodobe jer smo navikli na standardna kasapljenja ali hej, menjaj nešto. Video sam već tu standardni set smaknuća. Zašto ne proširiti spektar. Jedina velika mana su efekti. Nisam očekivao baš kolosalnu realističnost ali ovo je baš slabašno. Naravno, videćete ovde i standardna rezanja, odsecanja i probadanja, pa čak i wtf momente gde lik koristi neku ogromnu bušilicu (gde je nađe u bolnici jbt). Ljudi koji vole ovakve stvari biće zadovoljni (ako zanemarimo ove jedva prosečne efekte). 

I posle tog korektnog uvoda, sve ide napredno, tj na dole. Prva velika mana je predvidivost. Mrzim taj osećaj kad predosetim šta će se desiti a ono se desi na još kretenskiji način. Ok, nekad me i to što očekujem zadovolji izvedbom ali ovde se pretpostavljaju kretenske stvari tipa lik šeta mračnim hodnikom sa dve devojke, sam uđe u sobu, vrisne i vi znate da se on šali. Zašto poblogu? To i nekako, ali lako se predvide neke očigledne stvari koje su ovde trebale biti šok. I vidi se iz aviona ko je ko i šta je šta ali eto, likovi u tom momentu malo izretardiraju i postupe baš kako ste očekivali - kao gomila primata. 

Onda imamo standardni set gadosti koji se ponavlja iz filma u film. Jedno žensko čeljade je sakriveno dok drugo muško, mrtvo, biva kasapljeno na stolu. Jel postoji neki od filmova sa ovim inbridovanim degenericima a da nema ovu scenu. U prvom Wrong Turn je bila fora. Posle vidiš i kažeš "pa ovo je već bilo". Sad gledaš i pomisliš "Dal da spucam plazmu s mnogo 'ladnog mleka iako je pola 1 ujutru. Neće me proterati jbg". Doduše imamo još jednu scenu gde se likovi goste nad živom žrtvom, odsecajući mu delove i deliće i spremajući ih u Gordon Remzi stilu. Ali opet tu vidimo slabije efekte pa to skrnavljenje ljudskog tela i ne boli toliko jer više izgleda kao odsecanje gume. 

Moram da priznam da me opet ovi defomisani iritiraju jako ali srećom, ovi "pozitivni" likovi počnu da me nerviraju više pa sam laganeze u zadnjoj trećini filmova navijao za hilbilije. E sada, ima tu jedna pozitivna stvar. Obično kada se likovi ponašaju kao idioti, počnem jako da se nerviram i jedva izdržim do kraja filma. Ovo, ovo je prajsles. Ovo, ovo je nov level. Ovo je prevazišlo sva moja očekivanja. Ovo je vanvremenski kretenizam. Ovo je toliko glupavo da me je nasmejalo do suza i to više puta. U sledećem pasusu idu spojleri, mada nemam ovde šta da vam spojlujem. 

Likovi zarobe deformitete i pre nego što jedan odluči da ih spali, devojka ga ubedi da on to ne uradi jer "on nije poput tih ubica". Čekaj sestro, ovi su ti pobili nekoliko drugova, natakli bi te na ražnjić između luka i patlidžana a ti ćeš biti čovečna i nećeš ih ubiti? Ovi su ti prijatelja sekli na stolu i pržili mu meso pred njim živim a ti ćeš da pokazuješ milosrđe iako ne možeš pobeći iz zgrade u kojoj se oni nalaze? Pa ne, ovo je pobedilo sva SNS obaveštenja i obrazloženja. Ovo je bolje od Vazduplohova, Mortadele, Svemirskih godina i Andrejeve lične karte. Pa onda likovi raspravljaju da li pokušati spasti druga ili ne, pri čemu ovi koji neće jasno kažu da neće a ovi koji hoće izgube sat vremena dok objasne zašto bi trebalo ići. Za to vreme prijatelj skiči kao svinja. (!?!) I onda kasnije dok taj lik skiči, jedan od njegovih prijatelja koji kreću da ga spase, ode da izvidi situaciju i vidi u kakvoj je ovaj situaciji. I tako, stane malo da pogleda i zgrozi se i onda se vrati da objasni drugarima šta se dešava. WTF!!! Tejk jor tajm, ova se kuva na laganoj vatri... Ovo je samo mali procenat kretenija koje možete videti ovde. Ako vas ovo zabavlja, overite film. Ja sam se smejao kao blesav. 

Ne mogu da kažem da sam izgubio vreme na ovo jer sam se veoma zabavio. A opet ne mogu da kažem da je ovo sjajno kao komedija kada to ne pokušava da bude. Za razliku od trećeg dela, ovo je sasvim gledljivo. Takođe, ovo mu na neki način dođe kao prethodnik na trojku (valjda) jer ima onog idiota koji se smeje kao blesav i vozi kamionet pa fanovima franšize ovo može biti zanimljivo. Uz scenariste koje imaju dve, tri čiste u glavi, ovo bi mogao biti korektan filmić. Ovako imajte na umu da ovo piše i režira lik koji je doneo klasik poput Sharktopusa. Say no more.

Zanimljivosti:
Ovaj film prethodi prethodnim (!!!) filmovima. Šon Skin je četvrti glumac koji tumači troprstog pri čemu on tumači i Vinsenta.

Naj scena:

Haos na početku

Moja ocena: 2/10

Нема коментара:

Постави коментар