Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 26. септембар 2016.

Moja Biblioteka - Knjige



Braćo i sestre, odlučih da vas povedem u posetu porodičnoj biblioteci. Na žalost, slike nisu baš najboljeg kvaliteta ali prepoznaćete većinu stvari na njima. Prvo, izvinjavam se na neredu jer ovu sobu za sada mama koristi kao svoju radnu sobu pa su tu papiri na sve strane. Hteo sam to da ispomeram ali nema šanse da bih to uspeo vratiti tamio gde je stajalo. Da biste videli slike u punoj veličini, kliknite na njih.

Inače ovo je moja dečačka soba i umesto polica, nekada su na zidovima bili posteri. Zid koji vidite na slici iznad i slici ispod je bio posvećen velikim posterima NBA igrača koji su bili legende mog doba, pa ste tu mogli videti Penija Hardaveja, Šekila, Alonza, Robinsona, Grent Hila, Šona Kempa, Hakima, naravno najvećeg ikada, njegovog letećeg visočanstva Majkla Džordana i sve te sjajne družine koja je harala devedesetih. 

Ono što se ovde ne vidi su donji delovi polica ali na njima su samo komode sa vratancima i gomila papira pa nije mi ni bilo od interesa da to fotografišem. Zid levo od ovoga (videćete ga na kraju posta) je tek nedavno dobio policu jer čovek koji je radio biblioteku nije bio ubeđen da imamo toliko materijala tj knjiga. Dobro, što se tiče knjiga, skoro da je bio u pravu ali nema još puno mesta ni za njih. Mesta je trebalo za nešto drugo. Taj zid je bio posvećen našim košarkaškim legendama, Đorđeviću, Daniloviću, Paspalju, Rebrači, Beriću, Saviću, Obradoviću i gomili majstora koji su mi ulepšali detinjstvo. 

Slika iznad i slika ispod - zid je bio rezervisan za jednog jedinog, velikog Vlade Divca, čoveka koji naprasno u ovo naprednjačko vreme postade negativac. Čovek koji je član Grupe 7 koja je spasila toliko života, čovek čija fondacija pomaže na sve strane odjednom postaje nepoželjan. Kao i uostalom drugi majstori poput Bodiroge, Đorđevića, velikog Dude Ivkovića. Izgleda da su današnji gadovi poput Vesića i Čovića veće legende od ovih. No, da ne dužim, nije ovde reč o tome. Zidovi su pretrpeli veliku štetu od postera ali je to sanirano. Zato sam vrata nepovratno uništio ovim sličicama. Vrata su bila rezervisana za ostale sportove pa su tu uglavnom "visili" sjajni odbojkaši, vaterpolisti i jedan jedini fudbaler - Peđa Mijatović. 

Što se tiče sadržaja, pošto je porodična biblioteka, videćete ovde sve i svašta. Seka je, pored nekih klasika, doprinela ovim novim new age distopijskim knjigama i nekim delima za devojčice. Mama je pored starih ljubavnih klasika doprinela gomilom epske fantastike i avanturističkih knjiga. Tata je pored ratne proze doprineo i političkim stvarima tako da ćete bukvalno videti sve i svašta. Ispod ćete videti slike polica u krupnom planu. Imajte u vidu da slika police sa Saramagom nije uploadovana zato što je prejadnog kvaliteta. Mislio sam da detaljno komentarišem neke od knjiga ali bi mi to oduzelo previše vremena i prostora pa ako vas nešto zanima, možemo prodiskutovati u komentarima. Od ovoga što vidite, pročitao sam barem 60% a od onoga što želim da pročitam, oko 80%. Neke stvari ipak ne bih čitao pa ukoliko budete imali pitanja vezanih za njih, konsultovaću se sa nekim kompetentnim.  

Jedna... 

... i druga sekcija posvećena Stivenu Kingu. Na polici fali knjiga Buđenje koja je trenutno kod seke na čitanju. 

Homer, Hese, Melvil, pod obavezno. Ptica Rugalica me nije fascinirala. Verovatno sam je trebao čitati dosta mlađi. Hoseini mi se nije dojmio. Velsa i Hantera Tompsona još nisam čitao ali im se radujem. 

Eko, Kafka obavezno. Dina - tek sam na prvoj knjizi i za sada je to jako dopadljivo. Pod Slobodnim Suncem - obožavao kao klinac. Njegova mračna tkanja - stao na prvoj knjizi.  

Basarino ćoše. Kada ga slušam uživo, nikada ne bih rekao da on piše ovakve stvari. Opasno inteligentno, duhovito, originalno, neverovatne ideje. Jedan od živih velikana bez svake sumnje. 

Artur Klark - vidi se da je naučnik. Odiseja savršena, mada mi je kraj malo mlak na žalost. Boru Stankovića čitah kao klinac i čovek je majstor kada treba preneti emociju. Stoker - Drakula mi je jedan od najdražih romana. Akunjin - na listi onih koje rado čekam da čitam. Puškin - moram da priznam da ga još nisam čitao ali ću rado. Dr Živago - možda malko razvučena ali svakako dobra knjiga. Štulić - božanstvo. Ne mislim na knjigu već uopšte. 

Nušić, Igo, Šekspir obavezno. Senderson - nadam se da je upola dobar koliko ga hvale. Vilbur Smit - ume da bude jako zanimljivo ali generalno limunada.. Fokner - nekada jako teško za čitanje, ali spremam reprizu. Virdžinija Vulf - jedva čekam. Ajvanho - obožavao kao klinac. Mereškovski - ima zanimljivih fazona. Nabokov - obavezno. Kecmanović - tata ga hvali tako da ću mu posvetiti pažnju. 

Den Braun - precenjeno, možda zanimljivo ali jako nebitno. Daglas Adams - originalno i zabavno. Edings, 4 knjige Belgarijade - limunada. Kiš - majstor. Ognjanovićev Zavodnik - jedva čekam. Krstaško Zlato i Kaligula - meni jako nebitno i pomalo dosadno. Dorotej - nije me fascinirao ali jako davno sam čitao. 

Simons - jako zanimljivo. Leto noći ću uskoro da bacim na čitanje. Drud mi je odličan i atmosferičan. Strvinarska Uteha zanimljiva. Hiperion saga sasvim dobra mada povremeno razvučena u kasnijim knjigama. Ćosić - ne moraš da ga čitaš ali si car ako ga pljuješ. E pa pročitaj ga balvane pa onda sudi. Zatvoreno Ostrvo - gledajte film. Danko Popović - teška priča karakteristična našoj zemlji. Jako emotivno. 

Grof Monte Kristo, Tri Musketara - majstorija. Blekvud Vrbe - jedva čekam. Ovaj zlatni komplet (ima više od 4 knjige koje su samo na ovoj polici) uglavnom je sve od dobro do odlično. Rozmerina Beba - ne očekujem mnogo jer je film savršen. Tišma - valjalo bi reprizirati. Akugatava - jedva čekam. Pekić - bogotac kralj car majstor keva ćale  MA SVE. 

Anđeosko Srce - fino. Drašković - Molitva prva odlična, Nož solidan. Molitva druga smorio. Koliba - đubre. Vašar Taštine - obavezno. Atila - limunada. Peljevin - jedva čekam. Sorokinova Telurija - luda ideja. Pokušaću doći do još Sorokina. Barouz, Goli Ručak - ludilo. Markes - obavezno. Gordana Kuić - pročitao prvu u ovom serijalu i ne ide mi (se) dalje. Soj - ne žurim. Jadi Mladog Vertera - ok. Gras - imam želju da nabavim čuvenu trilogiju. 

Po - obavezno. Horor i Noćne priče - odličan izbor. Agata Kristi - sasvim lepa razbibriga. Hemingvej - jako dobar. Paklena Pomorandža - jedva čekam.  Sartr, Mučnina - obavezno.

Vinetu - tata je fan ali mislim da će to da bude zanimljivo. Vorkosigan saga - jedva čekam. Tolstoj - obavezno. Krajton - ljubav iz detinjstva. Vidojković - kada sam kao tinejdžer čitao bio mi je otkrovenje. I dalje mi je zanimljiv za čitanje. Mislim da se sada malo traži što je svakako dobro. Vukodav - limunada. Tihi Don - rado ću da overim. Čudan Događaj sa Psom - malo precenjeno ali zanimljiv majndset. Secikesa Trilogija - više za klince. Marija Jovanović - pročitao Kao Da Se ništa nije dogodilo i ne bih dalje. Zavođenje i Proračunati rizik - limunade. 

Skot Pek - mudroserija, nebitnost i jad prve vrste. M.R. Džejms, Prust, Haksli - jedva čekam. Nikadođija - precenjeno do zla bloga. Slika Dorijana Greja - masterpis. Enderova Igra - jedva čekam. Kum - jako dobro ali mi je film upečatljiviji. Frankenštajn - jedva čekam. M. Tven - obavezno. Hejstings, Pakao - zvuči zanimljivo.  

Lj.H.Đurović - probao, ne ide. Selimović - obavezno. Pavić - car, kralj, jedinstven - obavezno. Servantes, Seneka - jedva čekam. 

Ajkman - jedva čekam. Rju Murakami - dobar. Mostovi Okruga Medison - gledajte film, ovo je jako loše. Dom za Čudnovatu Decu - trenutno čitam, zanimljivo za sada. Robin Hob - preopširno ali ima ok momenata. Stivenson, Zelazny - rado. Hautala - malo razočarenje. 

Dve knjige levo - jako zanimljivo. U Misterije Starog Sveta sam prvi put čitao o istorijskom Drakuli. Rotfus - kažu da je odličan. Proverićemo. Mali Kasapin - precenjeno. Straub - posle davljenja sa Crnom Kućom nekako mi se ne mili. Koeljo - sada nikako. Davno sam pročitao nekoliko knjiga, dve ili tri su mi bile kako tako ok. Ovo novo je blagi užas. Perl Bak - probaćemo 

Točak Vremena - odlično započelo ali lik se forsirao da napiše ovoliko knjiga pa je posle treće, eventualno četvrte sve ubijanje u pojam. Ali ne dam se, nadam se pre svake sledeće da će to da krene na bolje. Kažu da je Senderson to odlično dovršio. 

Metison - obavezno. Crna Strela - obožavao kao klinac. 

Noćna i ostale straže - ok ali jako precenjeno. Ruždi - rado. Getsbi - odličan. Presfild - očekivao sam više. 47 Ronina - zanimljivo. Crveno i Crno - odlična. Selenić - rado. Bruks - do zla boga kopira Tolkina u prvoj. Druga je nešto bolja. Čarobni Breg - obavezno. Kad jaganjci utihnu - ne očekujem puno.  

Erikson - preporučuju pa ćemo videti. Vesterveld - distopija. Overih prvu - not my cup of Pepsi. Satanski stihovi - jedva čekam. 

Tolkin - obavezno. Hari Poter - u početku ok posle kopira prethodne knjige pa je idiotski. Nisam još završio serijal. Baukov Šegrt - simpatično. Alhemičareva tajna - smor. Vampirati - za klince ali simpatično. 

Orvel - obavezno. Džojs - rado. Martin - odlični likovi ali je priča za kojom je svet poludeo teška sapunjara. Grišam - zanimljivo pre 10tak i više godina. Džek London - dobar.

Dž. Ostin - odlično. Bronte - odlično (osim Orkanskih koji mi nisu legli). Lovac u žitu - jako dobro. Kori - jedva čekam. Dragulj Medine - ljiga (ne kontam što sam i čitao). Le Fanu - obavezno. 

Što se tiče polica za koje nemam valjane fotografije (ima ih nekoliko): Saramago - ništa bolje za mene. Dostojevski, Crnjanski, Zola, Asimov - obavezno. Margaret Jursenar - Hadrijanovi Memoari - masterpis. Klajv Kasler - čovek piše cigle u kojim na stotinama strana opisuje akciju. Margaret Mičel, Prohujalo sa vihorom, posle filma nisam naročito ushićen ali ću svakako pročitati. D.H.Lorens, Ljubavnik Ledi Četerli - ovo mi nikako nije leglo. Niče, Tako je govorio Zaratustra - obavezno. Šeldon - bilo mi je jaaako zanimljivo dok sam bio mlađi. Tu je još gomila bajki i knjiga za decu i verovatno gomila toga što sam propustio ali o tome možemo i usput.

A u sledećem broju ...

62 коментара:

  1. Puškina i Kecmanovića obavezno čitaj!Mislio sam uzet Brauna na čitanje ali će ipak morat sačekat malo;)
    P.S Pekić je fantastičan,hvala care!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim rečima a i na predlozima :)

      Избриши
    2. Preporučio bih ti Zolu da uzmeš ako nisi čitao!Čovek zver od njega moja topla preporuka!

      Избриши
    3. E jesam. Dodaću u tekst malo kasnije. A i jednu sliku sam propustio

      Избриши
  2. Uneto još nekoliko rečenica za Zolu, Lorensa, M. Jursenar, Kaslera... Izgleda da mi je promaklo više polica. Sutra ću uploadovati sliku koja nedostaje (gde su sestre Bronte i ostali iz tog pasusa)

    ОдговориИзбриши
  3. E, i ja pazarih Dinu pre par nedelja. Onu Kentaurovu. Jedva sam nasao, jbt. Jedva cekam da pocnem da je citam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam baš želeo da imam te najbolje sci fi serijale pa sam pazario Dinu, Zadužbinu, Odiseju a kupujem i Vorkosigan sagu kao i Leviatan. Eto, zaboravio sam fotografisati policu i sa Asimovim pa sam dodao u tekst. Moraću naknadno fotografisati ono što sam propustio pa dodati u post

      Избриши
    2. Dodata još jedna slika (iznad Saramaga)
      Tamo kada objavim sledeći post sa stripovima, dodaću još i one police koje fale

      Избриши
    3. Trazim i Zaduzbinu komplet vec neko vreme, ali nikako da nadjem. Od Asimova mi se jako svidela Bogovi licno.
      Vijam jos dosta SciFi naslova (vecinom od Simonsa), ali nemam bas srece. Laguna ima dosta SciFi klasika koje izgleda ne planira u skorije vreme da izdaje ponovo. Malo su mi nejasni.

      Избриши
    4. Zato što prvenstveno misle na ono što masa voli: Bačić Alimpićku, Nijanse sive i tako to. Klarka od Rame ništa nisu još izdali. Barkera jednu knjigu pa stali. Krajtona isto. Voleo bih da se neko pojavi za Sci Fi kao npr. Orfelin što sad radi sa Horor knjigama. Fantastična izdanja, tvrd povez, odličan izbor.

      Избриши
    5. Prvi put sad cujem za Orfelin i imas jedno veliko hvala od mene.
      Bas cu da se bacim u potragu kad nahvatam vremena.

      Избриши
    6. Sjano rade, kvalitet tih knjiga koje su tvrd povez je na najboljem mogućem nivou. Ritam izdavanja im nije brz tako da možeš pohvatati ono što su izbacili do sada. Mogu se videti na policama Aldžernonove Vrbe, M.R. Džejms - Zazviždi i ja ću ti doći, Ajkman - Hladna ruka u mojoj, Ognjanović - Zavodnik. A treba da mi stignu i Širli Džekson - Ukleta kuća na brdu, Ognjanović - Poetika Horora. Prelepe knjige

      Избриши
    7. nisam vise anoniman :D9. март 2018. 20:47

      Pominjes Leviatan knjigu. Jel u pitanju jedna knjiga ili ima nastavke?
      Kakva ti je Odiseja za citanje ako si procitao?
      Nisam citao ali imam neke predrasude da je suvoparna, nesto tipa Solaris.

      Избриши
    8. Ima više knjiga. Nisam još počeo da čitam taj serijal. Čekam da ih se nakupi dovoljno da ne bih pravio velike pauze. Odiseja:
      1 - Sjajna, atmosferična, odlična
      2 i 3 - Dve solidne priče koje nemaju veličinu one iz prvog dela ali svakako zanimljive
      4 - Jedna od najboljih vizija budućnosti ikada. Jezivo dobra knjiga do pred kraj kad je dosta ubio misteriju, isforsirao prosečnu sci-fi priču i to je malko ostavilo gorak ukus. Ali bez obzira na to, veličanstvena vizija budućnosti.
      Ako nisi čitao Klarka, onda ću ti reći da se razlikuje od većine sci fi pisaca baš zato što ima neki naučni pristup temi. Generalno, Odiseja je jako dobar serijal i volim što je pravi sci fi. Uglavnom sad nam prodaju gomilu promašeih tema po žanrovima pa dobijemo Igru Prestola kao epsku fantastiku a zapravo je dramurda. Klark voli da forsira SCI u Sci-fi.
      Solaris nisam čitao pa ne mogu komentarisati.

      Избриши
    9. Auff Solaris druže...Da nije bilo genija Tarkovska da je okrene za 360 stepeni i da joj da viši umjetnički smisao ne bih je vjerovatno nikada uzeo u ruke.Ovako sam je nažalost uzeo:(Baš loša knjiga.Promašena...

      Избриши
    10. nisam vise anoniman :D12. март 2018. 21:22

      Ok, Odiseja onda definitivno ide na listu.
      Od Klarka sam citao samo Poslednju teoremu i bas mi i nije legla ali pisao ju je zajedno sa Frederikom Polom.

      Избриши
  4. Ne postoji dovoljno velika preporuka za Satanske stihove. Nažalost, oko tog romana se digla prašina najviše zbog konteksta u kom se našao, pa ga zato većina pre analizira sa kulturološkog aspekta nego kao književno delo, a u pitanju je pravo remek delo, od cele slike do najsitnijeg detalja. Čitao sam ga verovatno dvocifren broj puta i uvek bih mogao ponovo. A i za dosta drugih naslova sa liste - respect.

    ОдговориИзбриши
  5. Gledam baš na zadnjoj slici ovu ogromnu kolekciju starih stripova.Gde si ih našao?Ja sam kao mlađi imao ih milijardu ali su ih spalili u kući za vreme rata tako da...:((
    Ono što sam hteo da mi kažeš gde si našao ili si ih uspeo sačuvati.Koliko znam današnje strip kuće(striparnice) ne izdaju stare brojeve.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisu stari. Ima nekih koji su možda oko 15tak godina stari. Veseli Četvrtak izdaje kolekcionarska izdanja od prvog broja ikada, i gomila toga nikad nije ni izlazila kod nas. Imam sve od njih + sakupljam nešto od Ludensa, Darkwooda i još poneke izdavačke kuće. Biće detaljno kad budem objavio post sa stripovima. Imam nešto i starih ali njih sam stavio na sigurno mesto jer su neki baš retki a krhki.

      Избриши
    2. Hvala na informacija.Ja sam ih čak tražio u Americi kad sam bio ali tamo izgleda nisu čuli za Bonelija;)Tamo je sve Marvel i DC.Pod stare mislim naravno na prve brojeve.Klinci mi skupljaju ove nove tako da tih imam dosta:)

      Избриши
    3. Na Limundu i Kupindu možeš naći i te stare za sasvim pristojne cene, osim nekih retkih primeraka koji su zaista skupi.

      Избриши
  6. Na osnovu toga koje si igrace voleo i jos nekih stavova rekao bih da si grobar :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam. Bio sam nekad davno, do sredine devedesetih. Danas ne priznajem postojanje ni Parizanu ni Zvezdi jer na čelu su im naprednjačka, sps-ovska ili ds-ovska goveda godinama u nazad. Kenjam se na sport koji vode Čović, Vučelić, Vučić i slični primati. Sad imam samo jedan klub koji volim a to je Newcastle i tako će i ostati. Jedino reprezentaciju pratim u svim relevantnim sportovima i to je to. A Parizan ili Zvezda, danas mi je totalno svejedno i nebitno.

      Избриши
  7. Apsolutno se slazem za politiku u sportu, nego skontao sam da si navijao za partizan jer si naklonjen igracima poput djordjevica,danilovica,mijatovica itd...Newcastle je stvarno gotivan klub,ispratim ih tu i tamo zbog Mitra sivonje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je bilo više zbog reprezentacije. Obožavao sam tu generaciju košarkaša. Nisam nikada više voleo igrače zbog klupskih boja već zbog njih samih. Voleo sam i Piksija, Jugu, Mihu, Deja iako su bili zvezdaši. Jbg, ja kada sam pratio domaću ligu bilo je zdravo rivalstvo. Sad se prepiru oko dva smeća. Poslednje fudbalere koje sam cenio su bili iz Zvezde - Stanković, Vidić i Boško Janković koji je mogao biti svetska klasa da ga povrede nisu zaobišle. Da kralj Sale Ilić ne igra fudbal još, ne bih znao ni jednog igrača domaće lige. Toliko su mi nebitni. A evo Mitar sivonja odigrao vrhunsku tekmu večeras :) Ne verujem kakav je gol dao

      Избриши
  8. nisam vise anoniman :D20. фебруар 2017. 15:25

    Jesi citao mozda Metro 2033?
    Vidim da je Delfi ponovo izbacio.
    Vuce me da uzmem ali bih voleo prvo da cujem misljenje nekog ko je citao.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман22. мај 2017. 17:22

    Prijatelju,jesi li citao mozda Belu Hamvasa...Poceo sam da se zanimam jako za tog pisca pa bi mi mnogo znacilo kad bi mi rekao gde ga mogu naci.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam čitao. Vidim da imaju i na Kupindu a i u knjižarama (delfi: http://www.delfi.rs/knjige/autor/1829_bela_hamvas_delfi_knjizare.html). Ako overiš nešto od njega, bio bih ti zahvalan da baciš ovde neki komentar o utiscima.

      Избриши
  10. Анониман6. јун 2017. 16:45

    Kao sto si video iz prethodnog komentara ocekivao sam dosta od Hamvasa ali ovako nesto nisam ni slutio.Ako obozavas filozofiju,filozofske radove ovo ce ti biti genijalno.Fantasticno polu biografsko filozofsko delo.Da napomenem citao sam samo ali nakon toga cu pokupovati komplet Hamvasa xD Da ti pokazem koliko je ovo dobro citirat cu ti pasus>

    Svest da nisam ni umetnik,ni mislilac,ni pisac,ni nesto drugo,nego da sam jednostavno obican covek,ispunila me je neobicnim zadovoljstvom.Osecao sam se oslobodjen cudnih uzoraka,a to je doprinelo razumevanju sopstvene slobode.Nikakva produkcija.Nikakva senzacija.Nikakva prinuda.Nista sto odudara od poretka,odnosno nista abnormalno.Vec i po tome sto iskustvo nije bilo iznenadno oslobadjanje odnosno potres.Jednostavno bilo je tu ne kao pojava,nego kao prisutvo.Ne kao da sada mogu uciniti sto hocu,ne ushiceno kao sto kaze ap.Pavle,meni je sada vec sve dopusteno!Sloboda je uzbudjenje samo dotle dok je nema,dok je nesto u coveku sto mu zabranjuje>cim se sve mogucnosti otvore i nestanu otpori koje je covek pokazivao samom sebi,ona odjevnom postaje jednostavna.Ako posebno ne pribavimo saznanje o njoj,necemo je ni primetiti.Po svoj prilici u pravu su oni koji kazu da bi zemlja mogla lako postati raj,samo je mi pretvaramo u pakao<
    Bela Hamvas>Tresnje brati<

    ОдговориИзбриши
  11. Jaganjci su masterpis, citao sam pre filma (ne znam kako :D) i odlicna je. Kingova Kula me drzala budnim mesecima.... Pakleno zanimljiva. Don Kihot, Piknik pored puta i Pakao meni omiljene... Slab sam sa knjigama ali imam jos opasno mnogo vremena da iscitam sve sto zelim... Sad ce i raspust :D imacu vremena.... Preporuci nesto za srednjeskolca...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Recimo Slika Dorijana Greja, Grof Monte Kristo, Životinjska Farma, Farenhajt 451, Pavićevu zbirku Ruski Hrt, Derviš i Smrt, Ime Ruže.... Ovo mi pade na pamet onako na brzinu. Nema greške ni sa čim od ovoga

      Избриши
  12. Od Hesea sam do sad samo procitao Sidartu koja mi je sigurno u top 10 knjiga koje sam procitao i jos neku pricu o decaku koja mi se bas i nije svidela. Citao bih jos od njega ali ne znam od koje da pocnem, pa ako mozes da mi preporucis... Inace Po po mom misljenju definitivno najbolji pisac prica. Djavo perverznosti, sfinga, crni macak i maska crvene smrti su mi sa gogoljevim sinjelom i puskinovom pikovom damom najbolje price koje sam procitao

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam od Hesea za sada pročitao samo Stepskog Vuka i Demijana. Obe knjige su mi bile odlične. Tako da ne znam sa čime da nastaviš što se njega tiče.

      Избриши
  13. Koje je to izdanje Silmariliona od Tolkina? Pokušavam da nađem lepu knjigu sa tvrdim povezom ali u Srbiji je to izgleda trenutno nemoguće... Znam da je ranije bila jedna jako lepa i mislim da je to ta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako se ne varam, to je izdanje Esotherie, ali moram proveriti. Mislim da oni više ne rade a i ako rade verovatno ne izdaju knjige ove tematike. Ovo izdanje jeste jako lepo, tvrd povez, lepa štampa. Ne vidim da ima negde da se prodaje ni polovno.
      Bio sam pre 2,3 dana u Vulkanu i čini mi se da sam video novo izdanje (osim ako to nije bilo izdanje Gospodara Prstenova). Pošto ste se javili na e-mail, poslaću Vam tamo više detalja

      Избриши
  14. Mislim da je ovo bio prvi tekst sa tvog bloga koji sam pročitala, zapravo pre ijedne filmske recenzije - ali mu se vraćam, svaki put iznova fascinirana. Svaka čast, ovo je biblioteka za ponos!:) Inače obožavam da gledam fotke tuđih kućnih biblioteka, upoređujem šta imamo zajedničko od knjiga/kompleta, pronalazim ideje i inspiraciju...mislim da u ovo vredi ulagati, to je pravo, kroz generacije "prenosivo" blago. Odlični su i stripovi, budući da sam odrasla uz kolekcije "Zagora", "Dilana Doga", "Asteriksa", itd. kod moje braće od tetke, razvila sam trajnu ljubav prema stripu. I još nešto, ne znam da li su međuvremenu završio trilogiju "Njegova mračna tkanja", ali moram priznati da ne gubiš mnogo ni sa samo prvim delom, jer je mene poslednji tom baš razočarao i nekako mi samo ta prva knjiga deluje celovito i super.
    P.S. I, da, ovo oko Ćosića ni meni nije jasno. Volim njegove romane, uživala sam u "Korenima" i "Vremenu smrti", jedva čekam da završim sagu o Katićima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala najlepše.
      Od kada sam objavio ovo, biblioteka je neuporedivo punija, što knjigama, što stripovima (pogotovu stripovima). Već je jako kritično za mesto (čitaj nema ga) pa je gomila stripova po nekim kutijama, fiokama... Kada uspem da odvojim jednu sobu za stripove posebno, verovatno ću nov post da izbacim, sa svim tim, ovog puta, uredno spakovanim bogatstvima :)
      Njegova mračna tkanja - prvi deo me nije fascinirao tako da nisam ni nastavio dalje. Generalno ne volim da obustavljam serijale (knjigu nikada ne prekidam) ali ovaj me nije naterao da čitam dalje. Recimo, kod Točka Vremena sam već jako pobesneo i mislim negde na desetom tomu sam odlučio da osim u slučaju nekog ludila mozga nemam nameru da nastavljam.
      Što se tiče stripova, ovde se može videti šta imam u kolekciji (grupisano po izdavačima) : https://outsider.libib.com/

      Kolekcionarstvo je teška bolest :)

      Избриши
  15. Šta misliš o Kafkinom Procesu? Baš završih čitanje nedavno i iako shvatam u određenom obimu na šta se aludira kroz radnju i likove, nekako sam je hladno iščitao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasno mi je o čemu govoriš. Ja sam pročitao Zamak i Proces i obe knjige su zaista vrhunske. Zamak mi je čak i više prijao. Ali ono sa čim se slažem i mislim da aludiraš na to, nisam osetio veliki užitak u čitanju.
      Dopada mi se što možeš da razmišljaš o tome što si pročitao. Dopada mi se i taj karakteristični stil pisanja gde vidimo da je Kafka u nekom posebnom stanju uma.
      Mislim da moraš da pustiš tome da odleži. Ja sam Zamak čitao ranije i imao sličan utisak. Sada kada razmišljam o njemu čitao bih ga opet. Verovatno će doći vreme kada ću tako misliti i o Procesu.

      Избриши
    2. Upravo to, ni sam se ne bih bolje izrazio. Čitajući njegovu biografiju, može se donekle zaključiti koliko je i sam živeo ono što piše. Video sam da postoji i filmska adaptacija sa Entoni Perkinsom (Psiho) i Velsom (režira i glumi), pa me baš zanima kako je to ispalo :)

      Избриши
    3. od kafke mi se "preobrazaj" najvise dopao, ogromna preporuka. kratka knjiga a jako zabavna, citljiva i inteligentna.

      Избриши
    4. Nedavno sam je izlicitirao tako da ću rado da joj se posvetim

      Избриши
  16. Sve super samo premalo poezije:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro zapažanje :)
      Zbog problema sa prostorom, poezija je u drugoj sobi. Uglavnom su tu domaći pesnici, Desanka, J.J. Zmaj, Dučić, Jakšić (meni najdraži), Rakić, Erić, Ršumović (najdraži dečiji), Šantić, Dis... Nisam fotografisao te knjige tada.

      Sada je situacija znatno drugačija pošto sam uspeo da drugu sobu pretvorim u biblioteku za stripove pa su knjige sada lepo složene u ovu biblioteku iz posta. Kada stignem, planiram dva nova posta sa slikama iz obe biblioteke jer je broj knjiga (što kupljenih, što pročitanih) znatno veći nego kada sam pravio ovaj post :)

      Избриши
    2. Iskreno, jako bih voleo da vidim tvoje viđenje po pitanju poezije tako da jedva čekam taj post. Ovde si me najviše iznenadio kod niskih mišljenja o Lorensu i Orkanskim. (koje čak i antiromantičarski Dr Ognjanović jako ceni:))

      Избриши
    3. Što se tiče Orkanskih Visova, vrlo je moguće da sam napravio grešku. Davno sam čitao i tada mi se nije svidelo. Moguće da nisam razumeo ili jednostavno nije bilo vreme za čitanje te knjige. Recimo volim Džejn Ejr, Vašar Taštine, Gordost i Predrasudu, Damu s Kamelijama... Tako da sam ok sa romantikom. Orkanski su mi na listi za repriziranje.

      Što se tiče Ljubavnika Ledi Četerli, to mi je iskreno previše pretenciozno. Lorens procenjuje ženske emocije iz svog ugla na totalno plitak i besmislen način. Baš zbog toga mi je knjiga bila užasno naporna za čitanje. Planiram još neku Lorensovu knjigu da pročitam ali ovu teško da ću reprizirati.

      Poeziju volim i baš zbog poezije bih voleo da znam sve svetske jezike kako bih mogao da čitam pesme u originalu. Dosta se gubi u prevodu, što emocije što ritma. Baš zbog toga imam malo pesama koje nisu sa ovog podneblja (Gradinar od Tagorea i genijalni Prever su sve što imam).

      Kad smo kod poezije, pogledaj blog koji imam u listi (Kamenje iz džepova), pogotovu pesmu "Čovek je ime za kržljava krila". Oduševio sam se kada sam to pročitao.

      Избриши
    4. Auuu koliko se ne slažem sa tobom kad kažeš da je Lorens simplifikovao ženske emocije jer em što ih nije potcenio već ih je i uzdigao i predstavio na način kakve jesu a to ne kažem ja već mnoge moje koleginice od kojih je jedna MAGISTRIRALA na Lorensu tako da je taj stav diskutabilno:).Mislim, uvažavam tvoje mišljenje ali ne bih baš tako lako otpisao Lorensa a pogotovo tamo gde je najjači - psihologizacija i seksualizacija likova. Uostalom čovek ne bi bio danas toliki cenjen da je neki površan pisac.
      Što se tiče poezije ona je uvek lepša u originalu ali bi takođe mnogo izgubio kada ne bi čitao inostrane pesnike jer su ih ipak prevodili vrsni poznavaoci lirike i jezika s kojeg je prevedeno. Npr. kada čitaš Itaku od najvećeg pesnika 20. veka (bar meni) Konstantina Kavafija na srpskom ne gubiš mnogo ako ne znaš grčki jer ga je preveo naš najveći helenista Miloš Đurić koji jako dobro poznaje i stil i ritam i meliku i cezure i sve ostale elemente helenske pesničke umetnosti. Ako znaš originalni jezik - čitaj, naravno na njemu ali nemoj se libiti i da čitaš prevedena dela jer ćeš izgubiti dosta. Cenim da su poezija, umetnost generalno i nauka nešto najlepše što su nam Priroda, Bog, Svemir ili šta god podarili i Srbija bi bila daleko lepša i naprednija zemlja kada bi imala više stručnjaka iz tih područja a manje kojekakvih političkih analitičara i "stručnjaka" što jednom dnevno gostuju kod Marića na Ćirilici i predu o Rusima i Amerima i gosn. Vučiću.


      Избриши
    5. Šta drugo da kažem nego veliko hvala na drugačijem viđenju. Dok sam čitao Ljubavnika Ledi Četerli, najiskrenije, imao sam utisak da bih bio jako besan na pisca da sam žena :) Recimo moja seka i jedna prijateljica dele to moje mišljenje a sreo sam naravno i neistomišljenike. I dalje stojim uz to mišljenje kada je pomenuta knjiga u pitanju ali daleko do toga da otpisujem Lorensa kao pisca. Moj stav ne može da umanji njegovu neospornu veličinu i svakako planiram da se posvetim još nekim njegovim delima.

      "Cenim da su poezija, umetnost generalno i nauka nešto najlepše što su nam Priroda, Bog, Svemir ili šta god podarili i Srbija bi bila daleko lepša i naprednija zemlja kada bi imala više stručnjaka iz tih područja a manje kojekakvih političkih analitičara i "stručnjaka" što jednom dnevno gostuju kod Marića na Ćirilici i predu o Rusima i Amerima i gosn. Vučiću."

      Ovo treba uramiti prijatelju. Ja mogu samo da kažem da se osećam bogatim čovekom kada uspem da dođem do ljudi poput tebe. Ne postoji materijalna dobit ovim blogovanjem koja bi mogla da se meri sa tim :)

      Hvala još jednom

      Избриши
  17. Басара живи великан хахаха ироније мајкохД

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da da, Basara je genijalac. Otvoriš knjigu, pročitaš i vidiš lepotu. Ali dobro, previše očekujem od tebe. Rekao sam da me pustiš na miru i skloniš se odavde. Ali nešto ti ne da mira pa se vraćaš kod "otpadnika od vere i nacije". Zašto? Zašto šalješ ovolike predloge za filmove? Zašto čitaš moju reč kada nije po tvojim ubeđenjima? Zar ti latinica ne smeta? Zar ti moje prijateljstvo sa ljudima van Srbije ne smeta, zar ti moje razumevanje ljudi koji imaju drugačiju seksualnu orijentaciju ne smeta. Zar to što sam ateista a srećan porodični čovek nije prokletstvo u tvojim očima? Zar se nisi zadovoljio vređanjem MOJE ČETVOROGODIŠNJE ĆERKICE i pretnjama da će me tvoj Bog kazniti? Ako taj tvoj Bog postoji ako bude srećan tvojim uvredama mom detetu i meni, onda ću ja rado na drugu stranu. Meni takvi Bogovi ne trebaju.

      Znam, teško je u tvom malom svetu. Ograničen si ljudima koji mrze, mada nekako sumnjam da imaš prijatelje takav, ogrezao u mržnju. Ali tu si i dalje da mi pokažeš da je moj put pogrešan, da treba da mrzim i izopštavam, da ograničavam i smatram samo jedno mišljenje za pravo. Ali znaš šta prijatelju, ja sam srećan čovek i provešću srećan i ispunjen život. Tebe mogu samo da žalim.

      Избриши
    2. Басара је класичан антисрбин и то ми је довољно да не отворим билокоју његову књигу!Не смета ми двоје држење са људима ван Србије већ са болесницима и антисрбина!!1И кад сам ти сад то вријеђао кћер'??

      Избриши
    3. Ha ha ha, pa sjajno. Nisam iskreno ni očekivao da si pročitao. Ne zvučiš kao neko ko čita. Ne umeš ni na pitanja da mi odgovoriš. Ljudi kao ti su razlog zašto je ova lepa zemlja toliko nepravedno prozivana i naružena.

      Ništa ne brini prijatelju, komentari su obrisani sa bloga ali ostaju u e-mail-u. Tu se jako lepo vide i pretnje i ruženje mog deteta. Ima tu još jedna zanimljiva stvar koju možda ne znaš, blogger mi omogućava da vidim tvoju IP adressu tako da mi je lako da lociram gde si. Ne želim da te upoznajem i dolazim do tebe ili pretim daleko bilo, to mi nije namera. Takve ljude ne želim u ovoj lepoj zemlji a kamo li u svom prisustvu. Nego ta informacija može biti značajna kada se prosledi pravosudnim organima. Nisam naravno prosledio to jer imam strpljenja ali nastaviš li dalje, plašim se da će i moje veliko strpljenje da popusti i mailovi zajedno sa tvojom ip adressom idu pravosuđu pa onda anatemiši njih do mile volje.

      Избриши
    4. Анониман18. март 2021. 12:08

      Неки дан сам ође посло два коментара извињења па незнам дали си их прочито!!!Желим само да знаш да ми је најискреније жао и да ти обећам да се такво нешто више никада неће поновити!!11А посебно извини ако сам те повриједио у вези коментара с кћери!!1!ја ћу наставит пратит блог јер ми је драг баш а глупости онакве нећу писати никад више

      Избриши