Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 22. август 2016.

Deadpool (2016)


Deadpool (2016) on IMDb
Kod nas nazvan: Dedpul
Žanr: Akcija | Avantura | Komedija | Ljubavni | Naučna Fantastika
Režija: Tim Miller
Glumci: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, T.J. Miller ...

Priča:
Plaćenik pristaje na poseban medicinski tretman kako bi se izlečio od raka. To se završava tako što on dobija moć isceljivanja ali se njegov fizički izgled drastično menja. On kreće u potragu za ljudima koji su odgovorni za njegovo takvo stanje...

Moj osvrt:
Ovo je onaj momenat kad vam ja kažem da je najbitnije da prestanete da se ložite. Kada se pojavio Deadpool pročitah i čuh toliko dobrih stvari o tome. Bokte čoveče, ispade velika revolucija u ovim superherojskim filmovima. Kao neviđeni humor, ludilo mozga, vrhunska akcija, sve sama sprdnja. Šta je ispalo na kraju? Jedva zabavno mrtvo puvalo od filma. 

Šta je taj neviđeni humor? Psovke? U je, sjajno. Psovke imaju efekta kad daš nešto totalno blentavo, nešto poput Teda ili slične idiotije gde možeš da se primiš na plitak humor. Ali ali ali ali superheroj koji je za odrasle, koji psuje. Da matori, jako volem ja kao odrasli da se primam na fore lika koji drka u krevetu i psuje na sve strane. Jaka fora čoveče. Ne kažem, ima film simpatičnih fora (2 puta sam se osmehnuo) ali generalno, ovo je jako jako slabo i iznad svega izlizano. A to da je ovo humor za odrasle zajebite me toga. Pa rođaci imate taj humor i kod čika Tonija Starka, samo valjda treba imati više od 12 godina da biste ga pronašli u filmu. 

Ali ali ali ali ovaj film se odlično sprda sa superherojskim filmovima, ovo je sjajna parodija. Parodija čega, rođaci? Kada daješ parodiju, moraš se sprdati sa određenim šablonima. Kako se ovo sprda? Tako što napravi film koji je u dlaku isti kao oni sa kojima se sprda. Pa šta je tu sprdnja steno moja kamenita? To što se lik ponaša kao da zna da je film? Nop, to i dalje čini film jako bezveznim. To što kao proziva glumce, pa i samog Rejnoldsa koji glumi ovde. Da, jako originalno. To niko nikada nije radio ... pre šezdeset godina. 

Ali čekaj, on ovde dobija supermoći na originalan način i nije klasični heroj. Naravno, niko nikada nije dobio moći tako što je imao fizički nedostatak ili manu ili bolest. Nismo gledali Kapetana Američkog PreCednika i ostale pizdarije. A to da je antiheroj, pa čekaj, niko od heroja koje nam prodaju nije bio 100% čist. Tačnije jeste pomenuti Američki PreCednik, ali nije u tome poenta. Bilo da je Deadpool heroj ili antiheroj, to ništa ne znači jer je sadržaj ovog filma jako nebitan. Ovo je scenario koji ne pišeš već ga smisliš i držiš u glavi sve detalje bez ikakvog problema. 

Ali ali ali imamo tu dramsku priču o tome kako je on sad deformisan i ne sme na oči svojoj ljubljenoj. Ne, niko nije gledao originalnog Robocopa, pa ni smešnog Spawn-a. U Robocopu to nije smejurija i patetika kao ovde. Tamo vas boli stomak od tih scena jer stvarno imamo dramu. Ovde je to iskenjavanje sem samog kraja kad su valjda skontali da je to nepotrebno pa fino promenili pristup. Mada ni taj pristup u ovako praznom filmu ne donosi ništa novo. 

Od pozitivnih detalja tu je nešto solidne akcije. Nema je puno ali je sasvim gledljiva. Druga pozitivna stvar je nešto simpatičnog humora ali ništa što bi trebalo da oduševi gledaoce. Sve je to već viđeno ali eto, povremeno je dobro tajmirano tako da će vas nasmejati. Trajanje filma je dobro u suprotnom bi udavili i pitona. Čini mi se da se Rajan Rejnolds više uživeo u ulogu nego kada je tumačio Green Lanterna tako da je i to dobro. Više mu prija varijanta gde je slobodniji tako da je ok legao kao Deadpool. 

Nemam šta više ovde pisati. Niti film ima nešto u sadržaju što bih mogao još pomenuti, niti kvalitetom zaslužuje da mu posvećujem pažnju. Fino je pogledati neku sprdnju s vremena na vreme ali volim da me ta sprdnja jako zabavi. Deadpool to nije uspeo. Sada prelazimo na nešto ozbiljnije. Ponavljam, najbitnije od svega je da prestanete da se ložite... ili barem mene.

Zanimljivosti:
Nanošenje šminke Deadpoola je trajalo oko 8 sati. Posle toga, Rejnolds nije smeo ni da sedi ni da leži. Rejnolds je izjavio kako je Dopinder dobio ime po gotivnom liku kojeg je poznavao u osnovnoj školi a koji je poginuo od udara groma, tako da je ovaj lik posveta njemu. Rejnolds je zadržao kostim posle snimanja. On je izjavio kako je Deadpool poslednji lik iz stripa koji će tumačiti. Pre snimanja filma, Rejnolds je posećivao bolesnu decu u kostimu Deadpoola. Za noć veštica, on je obukao ovaj kostim i ti snimci se mogu pronaći online. 

Ispod kostima je trebala biti postavljena dodatna muskulatura ali to je Rejnoldsa činilo prevelikim pa su je uklonili. Rejnolds je išao na časove mačevanja za potrebe snimanja. On je izjavio kako mu je ovo najdraži film od svih u kojim je glumio. Nastavak filma je već u planu. Na tabli gde su ispisane kvote ko će sledeći umreti bilo je i ime Ejmi Vajnhaus ali kako je ona preminula u međuvremenu, to je uklonjeno. Sten Li je imao zamerku za svoj kameo a to je da nije proveo dovoljno vremena sa striptizetama. Wham je bio naslov filma dok je on bio u produkciji.

Naj scena:

Demaskiranje (fazon, ne epilog)

Moja ocena: 5/10

1 коментар:

  1. nisam vise anoniman :D26. август 2016. 16:28

    Film je toliko dobar da se ne secam da li sam ga odgledao do kraja ili sam zaspao na pola. Bez sprdnje, stvarno se ne secam.
    Ne leze mi ti filmovi gde su heroji u fazonu: krose, direkt, vic, low kick, high kick, aforizam.... :D

    ОдговориИзбриши