Obavestenje

Obaveštenje: Dugujem Vam veliko izvinjenje jer nisam od bloggera dobio notifikaciju za nekoliko vaših komentara. Te komentare sada možete videti među ovim poslednje objavljenim. Potrudiću se da se ovo više ne dešava. Još jednom bih vas zamolio da se ne potpisujete sa Anoniman već ukoliko nemate neki od ponuđenih naloga, koristite opciju ime/url gde možete upisati samo polje ime.

уторак, 20. новембар 2012.

Brick (2005)


Brick (2005) on IMDb
Kod nas nazvan: Cigla
Žanr: Misterija
Režija: Rian Johnson
Glumci: Joseph Gordon-Levitt, Lukas Haas, Emilie de Ravin ...

Priča:
Brendan, inteligentni osobenjak dobija poziv od devojke koju voli. Preplašena zbog nečega, ona traži pomoć od njega. On ima malo vremena da je pronađe, ali kada to učini, na njemu je da razreši misteriju njenog ubistva.

Moj osvrt:
Najveći kvalitet ovog ostvaranja je izbegavanje svakog šablona i svih mogućih klišea. Počnimo od glavnog lika. Na prvi pogled on izgleda kao klasični primer "štrebera" i šonje iz filmova koje smo milion puta gledali. Prvi utisak vara jer ovo je jedan od najsimpatičnijih likova koje sam gledao na filmu. U tumačenju sjajnog Džozef Gordon-Levita, lik Brendana pre svega pokazuje genijalno planiranje. Nije to ono neverovatno genijalno useravanje tipa Majkl Skofild već je ovde pokazana umetost donošenja brze odluke i brzog rezonovanja. Tu dolazimo do jednog problemička, a to je da ako gledate ovaj film bez (dobrog) prevoda, zbog brzih razgovora, mogu vam promaći mnoge stvari. 


Obično ovakvi "štreberi" budu plašljivi i budu žrtve zlostavljanja od strane fizički nadmoćnijih. Braćo i sestre, ovaj lik ne da ima onu stvar, već kada svoju inteligenciju ukomponuje sa hrabrošću, dolazi do opako zanimljivih scena. Jednostavno, umesto svega što očekujete, dobićete ono suprotno i meni je to sasvim dovoljno da pokažem poštovanje prema nekom ko se trudio da napravi nešto drugačije. Priča jeste klasično detektivska, i ne doprinosi ona mnogo kvalitetu filma, ali praktično ceo film je razrešavanje jednog nesrećnog slučaja. Nema zaustavljanja na nekim usputnim stvarima, bukvalno svaka scena nas vodi ka rešenju misterije. Kako su scene prilično brze, razgovori kratki i efikasni, dinamika filma je na veoma visokom nivou. Opet, to može biti problem ako niste dovoljno pažljivi, mogu vam promaći neki detalji. 

E sada, tu možda nevelikost ovog samog slučaja dolazi u pomoć, pošto nema puno likova niti događaja koji bi morali da se analiziraju, ali svakako ostavlja bolji utisak ako pohvatate sve detalje. Možda je taj slučaj mogao biti malo maštovitiji, mogle su se uključiti možda i neke čudne okolnosti što bi svakako doprinelo šarenolikosti filma. Ovako imamo klasičnu priču o ubistvu i kompleksnosti događaja koji su doveli do toga. Kada su se već odlučili za ovu varijantu, dobro je što se nisu upustili u velika filozofiranja i bespotrebne obrte. Nekako mi je sve vreme smrdelo da će upravo to da se desi, videćemo nešto što kao nismo očekivali a već smo se umorili od sličnih stvari. Ne, ovde su samo skrivani delići slagalice koja čini konačno rešenje. Kada sve to legne na mesto, ne možete biti nezadovoljni. 

Odlična stvar je i to što je film u isto vreme i užasno ozbiljan ali i neverovatno zabavan. Kolika god bila ozbiljnost nekih scena, one će vas slatko nasmejati i to pre svega zahvaljujući ljudima koji su osmislili ovako dobar lik. Na kraju ću još samo dodati da je i muzička podloga odlična. Nisam prepoznao niti jednu melodiju, ali mi je svaka odlično legla jer svaka od njih je pojačavala efekat onog što vidimo. Ovaj film svakako predstavlja nešto drugačije, nešto osvežavajuće, što nismo videli mnogo puta. Topla preporuka svima.

Zanimljivosti:
Ceo film je editovan na kućnom računaru. Rajan Džonson je scenario napisao 1997. ali je tek posle šest godina uspeo finansirati projekat.

Naj scena:

Potpuno rešenje misterije

Moja ocena: 7/10

2 коментара:

  1. E tebra aj kad vec spominjes Skofilda, i ako si odgledao PB, da napises neki tekst o seriji bas me zanima tvoje misljenje.

    ОдговориИзбриши