Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 1. октобар 2020.

Inland Empire (David Lynch, 2006)

 Boris Tiosavljević

Da mi je neko pre mesec dana rekao da ću visoko, pri vrhu liste omiljenih filmova staviti film snimljen starim, jeftinim Sony-jevim kamkoderom, samo bih ga ignorisao, jer sa ludakom se ne vredi raspravljati. Ali izgleda da za sve postoji prvi put. I ne, nije u pitanju The Blair Witch Project ili neki drugi found footage horor koji bi da se ogrebe o (finansijski) uspeh istog. U pitanju je poslednji film velikog antiholivudskog nadrealiste Holivuda, Dejvida Linča (David Lynch), Inland Empire (2006).


Jedan od razloga zašto Inland Empire briljira u svim aspektima sem vizuelnog (fotografija) je upravo zato što svi oni još više dolaze do izražaja baš zato što film (namerno) izgleda vizuelno očajno. Kvalitet slike je relativno loš, scene su naizmenično podeksponirane i preeksponirane, bez stabilizacije, a kao najveća uvreda čulu vida, ima frejmrejt od 30 slika u sekundi (filmovi normalno koriste 24 FPS, dok se 30 FPS koristi za televizijske reportaže, dokumentarce i sapunice), ali se, sa druge strane, vidi da je kamerom rukovao ekspert. Za ovo postoji više razloga. Prvo, film je imao jako mali budžet (ako ga je uopšte i imao) pa je verovatno većina novca otišla na honorare glumaca i tome slično. S druge strane, ovo nije opravdanje, jer Linč je uvek mogao da okupi poznata imena pa je sigurno mogao i da nabavi par reflektora, normalnu kameru i profesionalnu opremu za montažu. Ali, zapravo je i logično da ovako izgleda film jednog nadrealnog umetnika koji pravi postomdernistički (mada bih rekao i metamodernistički) film koji predstavlja istinsku dekonstrukciju filma i ponovno osmišljavanje pravila po kojima se snima film. Želeo je da tim student prve godine režije stilom u najvećoj mogućoj meri istakne ružnu stranu Holivuda i da gledaoca tim pristupom nalik fly-on-the-wall dokumentarcima u potpunosti ubaci u svet filma i navede ga da pobrka stvarnost i fikciju. Jer, koliko god našem umu prijali besprekorni vizuali, oni nas konstantno podsećaju da gledamo film, a ne da smo u snu, što je jedina veća, ali neizbežna, mana u inače odličnom Nolanovom Inception-u. I upravo je ovaj „Inception za one sa jeftinijim ulaznicama“ prst u oko visokobudžetnim spektaklima i najbolji dokaz moći vizuelnog medija i genijalnosti Dejvida Linča.


To je inače i jedna od tema filma, hiperrealnost, o kojoj je govorio Žan Bodrijar (Jean Baudrillard) i koja predstavlja fenomen koji nas onemogućava da razlučimo stvarnost od fikcije/fantazije. Kao nama blizak primer bismo mogli da uzmemo porodicu Kardašijan, koja i sama, pretpostavljam, više ne može tako lako da razdvoji svet svog života u rijalitiju, na televiziji uopšte i na društvenim mrežama od onog stvarnog. Linč je, sa druge strane, bio inspirisan prevashodno Ronaldom Reganom, koji je upravo bio poznat glumac pre političke karijere i kome se u govorima neretko dešavalo da pobrka stvarnost i momente iz nekih svojih filmova (ovo čak imamo i u jednoj epizodi druge sezone serije Fargo). Jedna od glavnih tema je poput one iz Mullholand Drive-a (2001) i u svom jako kratkom pojavljivanju izgovara je Vilijam H. Mejsi (William H. Macy): „...Hollywood, where stars make dreams and dreams make stars“. Pored ovih, tu su i i za Linča standardne teme kao što je dualnost ljudske prirode i zlo/ludilo koje se vidi čim se malo zagrebe ispod površine dosadne svakodnevice, veza između seksa i nasilja, neverstvo, voajerizam, mračna strana Holivuda, kao i teme o (seksualnom) zlostavljanju žena i prostituciji, kako u Holivudu, tako i u njihovim domovima, gde se muž ponaša kao makro i tretira ženu kao (svoju) robu. Pored toga, tu je uticaj filma i uopšte fikcije kako na stvaraoce, tako i na konzumente, pogubno delovanje našeg modernog života na našu percepciju realnosti, smrt, vreme, da „dela imaju posledice“ (što znači da se u Holivudu treba čuvati reputacije nemoralne osobe ali istovremeno da ne bi trebalo ni odbiti Harvija Vajnstina kad ponudi da vas izmasira) i još mnogo toga. 


Ovaj film, kao i drugi njegovi filmovi, ima dvostruku vrednost – prvu, emocionalnu, koja nam se otkriva tokom filma, i analitičku, do koje se dolazi nakon filma, njegovom analizom. Jer, ovo nije klasičan komercijalni film koji treba da shvatimo dok ga gledamo. Ovde ne želim da kažem da je komercijala loša sama po sebi, naprotiv, u zdravim dozama je (jako) poželjna, ali osnovni postulat iste je da film ne sme da bude previše konfuzan jer u nekom trenutku mora da odmota klupko i objasni radnju. Sama glavna glumica, Lora Dern (Laura Dern), rekla je da su, pošto film nije imao kompletan scenario, usput improvizovali i da im je Linč svakog dana davao po 10-ak strana scenarija i da na kraju ni ona sama nije znala ko je bila i koga je glumila i da čeka da izađe film da bi nešto razumela. Dakle, ako neko ko je vitalan deo procesa nastanka filma može da ne zna šta se dešava u filmu, očigledno je da je to i bila namera autora. 


Scena sa ljudima-zečevima je dobar indikator – razgovori koji oni vode nisu uopšte besmisleni, već su replike u tipičnom maniru dadaizma nasumično raspoređene pa na pitanje B dobijemo odgovor C. Ali, pravilno raspoređene, replike formiraju dijaloge/monolge A, B i C. Naravno, režiser je svestan da ko god ovo shvati u toku prvog gledanja je neko ko će i da izmisli  lek za sidu i zna da izračuna ceo broj π te i da nije računao na takvog Šerloka Holmsa. Međutim, siguran sam da je svako, ko je bez ikakvog nagoveštaja i pomoći došao na ideju da dešifruje dijaloge i uspeo u tome, sigurno i osetio veliku satisfakciju i to je po meni, jedan od velikih pluseva ovog filma. Jedna od stvari koje su me najviše impresionirale je upravo ono što film sve vreme (jako uspešno) radi – potpuno uspeva da iščaši apsolutno svaki osećaj za vreme i prostor. Iako nam se daju smernice za prošlost („9:45“) i sadašnjost („after midnight“), film ih kasnije namerno krši baš da bismo se potpuno pogubili. Slično je i sa mestom, jer smo retko u potpunosti sigurni kada smo u Holivudu, kada u Inland Emire-u (siromašna oblast severno od Los Anđelesa, gde zbog jeftinijih uslova života žive mnogi koji u Los Anđelesu rade), kada u Poljskoj ili u hotelu gde je prostitutka koja sa nama sve ovo gleda na TV-u, i film je, barem mene, svaki put uspešno prevario kada sam pomislio da se nešto zaista dešava, a ispostavi se da je sve to snimanje scene na setu, a i obrnuto.


Postoje dve dominantne (iako ne i jedine) interpretacije. Prva je u stilu najpoluarnije interpretacije Mullholand Drive-a, dok je druga više u skladu sa namerom filma da dočara gubljenje glumca/glumice u ulozi. Takođe, sam konflikt povodom toga šta je od ova dva tačno donosi dodatnu konfuziju povodom identiteta i ko je tu stvaran a ko ne. Sve ovo na briljantan način pokazuje šta se dešava u glavama (posebno metodskih) glumaca i glumica kada se toliko unesu u ulogu da više ne znaju šta je realnost a šta fikcija i za ovo Dejvid Linč zaslužuje stajaće ovacije. Još jedna osoba kojoj se za ovo mora odati priznanje je pokojni Satoši Kon (Satoshi Kon), japanski režiser animiranih filmova čiji je briljantni anime Perfect Blue (1997) poslužio Linču kao direktna inspiracija za Inland Empire. Još jedna zajednička karakteristika je da su ovo delom i filmovi o kreativnom procesu nastanka i snimanju filma. 


Dakle, to nije, kako njegovi kritičari misle, puka umetnička pretencioznost radi pretencioznosti. Linč koristi ekepresionističke tehnike da dočara ludilo i snove, što je i razlog zašto sve izgleda potpuno uvrnuto. Jer, nije isto pokazati i (bezuspešno) pokušati da rečima opišete neki apstraktan san ili slike koje generiše šizofreni um. Linč je protivnik jezika u filmu jer smatra da reči ograničavaju i nemaju dovoljnu moć da iskažu emocije, snove i stanje uma, sa čim moram da se složim. Pošto sam njegovu filmografiju gledao hronološki (što preporučujem svima koji žele da se upoznaju sa njegovim stvaralaštvom), kada je došao red na Inland Empire, nisam osetio da je film predug i frustrirajuć, na šta se svi žale, iako nije baš prijatan za gledanje, sa tim već moram da se složim. Predug obično znači dosadan, a to dalje znači film gde postoji značajan broj scena koje ni na koji način ne doprinose razvoju radnje, a ovo je, za svakog ko zna Linčov modus operandi, sve samo ne dosadan film. Zapravo je problem ostati sve vreme koncentrisan da se ne bi propustio neki bitan detalj, kojih ima na pretek. Što se frustracije tiče, u potpunosti je izostala jer sam odavno shvatio da on želi da film iskusimo emocijama a da ga interpretiramo naknadno i na svoj način, na čemu je insistirao kod svih svojih filmova. To je još jedan razlog zašto je film baš toliko konfuzan – da je jednostavniji, postojala bi samo jedna interpretacija. Ovako, svako ima mogućnost da ga doživi i razume na svoj način. Jedino što Linč jeste rekao je da je ovo „film o ženi u nevolji“ i to se prilično jasno vidi na kraju filma.


U borbi sa nestrpljivom publikom, Inland Emipre koristi poznatu taktiku Rokija Balboe – postavlja blok i strpljivo prima udarce dok se protivnik ne izmori i onda kreće u kontranapad pucajući naizmenično iz svih oružja, ostavljajući vas da izmoreni, poraženi, šokirani i zadivljeni u suzama skupljate sopstveni mozak po podu. Tako i ovde Linč odlaže emocionalni krešendo do samog kraja i tih poslednjih pola sata uspevaju da izazovu tako snažnu mešavinu emocija i takvu katarzu kakvu nisam osetio gledajući bilo koji drugi film ili seriju i zaista nemam ništa sa čime bih ga uporedio. Paralelno sa nama, isto doživljava i gorepomenuta prostituka koja kroz fiktivne likove na filmu uspeva da smogne snage da se otrgne kandžama prostitucije i započne novi, bolji život. End credits scena je takođe bitna jer tada se pojavljuju sve realne i fiktivne ličnosti (uglavnom prostitutke tj. one koje su to postale sticajem okolnosti, obično u nemogućnosti da se probiju u Holivudu) koje su režiseru/glumici služile kao inspiracija za oblikovanje njenog lika. Scena ima snažan feministički vajb (ovo nije slučajno, Dejvid Linč je osnivač fondacije za pomoć ljudima, pre svega ženama žrtvama nasilja) a jedna od njih se unosi u kameru dok peva Sinnerman Nine Simon, insinuirajući da je krivica za ovakvo stanje delom i na svima nama. 


Veliki režiseri su veliki jer poklanjaju veliku pažnju detaljima, sve ima značenje, nema slučajnosti i samim tim možemo mnogo toga da naučimo od njih. Hičkok nas uči kako se snima scena i stvara napetost, Edgar Rajt (Edgar Wright) kako se radi montaža, Dejvid Finčer (David Fincher) kako zapravo treba da se koristi CGI, Nolan (Christopher Nolan) kako da se začin umetnosti doda u komercijalno jelo… Između ostalog, naravno. Ali Dejvid Linč je jedan od onih režisera koji nas maksimalno teraju i da razmišljamo i da osećamo i u tome je njegova veličina.

9 коментара:

  1. Bilo bi zanimljivo videti i tvoj osvrt ovog filma, ovo je jedino što je Linč napravio za šta ne bih znao šta da kažem i već dosta vremena planiram reprizu al nikako da mi dođe. Mada mislim da je možda bolje da na blogu osvane prvo nešto od njegovih ranijih radova, pa onda ovo trosatno ludilo. Jesi imao u planu nešto od njega da gledaš skoro? Takođe i da pohvalim Borisa, bilo bi lepo kada bi i on češće pisao, potpuno drugačiji stil ali svi dobri prikazi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako se ne varam, do sada sam od Linča na blogu pokrio Mullholand Dr. i The Elephan Man. U listi imam još Eraserhead, Blue Velvet, Lost Highway i pominjani Inland Empire. Gledao sam ga jako davno, čak i pisao jako šturo o njemu ali se sećam da mi se dopao.

      Imam lepe vesti kada su Borisovi tekstovi u pitanju. Poslao mi je određen broj tekstova koji su bili na jednom portalu koji je na žalost ugašen. Svi ti tekstovi će biti objavljeni blagovremeno kao i svaki nov koji nam on pošalje :)
      Meni su njegovi tekstovi bili nešto što nisam video na našem jeziku. Toliko detalja, toliko uloženog vremena i istraživanja se vidi u njima. Uz neki stav dobiješ i finu dozu filmske edukacije. U savršenom svetu, on bi trebao lepo naplatiti taj trud.

      Избриши
    2. E upravo ti filmovi, uz tvoja 2 već prikazana na blogu ubedljivo najbolji Linčovi radovi, meni su lično najdraži Lost Highway i Elephant Man. Jedini njegov loš film je Dune, a dovoljno o tome govori i da ga se sam Linč odriče(zaista šteta što Jodorovski nije radio na Dini, mislim da bi napravio masterpis od svoje verzije, još bi se tamo pojavili velikani poput Velsa, Salvador Dalija...) Do skoro mu nisam gotivio ni Wild at Heart al mi je na reprizu malo bolje seo. Za FWWM verovatno i sam znaš da ne treba da ga gledaš dok ne pogledaš seriju, koju takođe mnogo preporučujem,no sigurno ti je već gomila ljudi to pominjala da gledaš.

      Nadam se onda da će onda njegovi tekstovi ovde dobiti više publike, već sam mu čitao neke od tekstova na nekom sajtu ako je onda to taj što je ugašen, za Tree of Life, Solaris, King of Comedy... Sećam se takođe da je uz Ghoula napisao najbolji prikaz Srpskog filma, njih dvojica su objasnili sve što se tu može objasniti.

      Избриши
    3. Na žalost nikako da nađem vreme za serije ali ako se posvetim, definitivno Twin Peaks ide na meni. Nju ću definitivno i odgledati pre ili kasnije. Više puta sam se odlučivao da krenem i sa serijama ali onda se postavlja pitanje da li pisati kad pogledam sezonu ili da pišem kratko o svakoj od epizoda. Za ovo prvo morao bih hvatati dobre beleške da ne zaboravim do kraja šta sam hteo da kažem.

      Dune ću da pročitam knjige pre nego pogledam bilo koju verziju. Davno sam pročitao prvu i ne znam zašto nisam nastavio odmah dalje pa je moram reprizirati.

      Ognjanovića sam i počeo da čitam kada sam naleteo na tekst o Srpskom Filmu. To je bilo opasno seciranje jednog filma. Ognjanović je jedinstven i složio se ili ne sa nekim njegovim stavovima ili mišljenjima uvek uživam u njegovim tekstovima i beskrajno sam mu zahvalan što me je upoznao sa toliko stvari iz sveta filma i književnosti.

      Kod Borisa je sjajno to što je temeljan i fascinira me stvarima koje nisam video u filmu. To radi tako da kada ih napiše, jasno mi je gde su one u filmu iako ih nisam primetio. Ako planiram da pišem o filmu, trudim se da njegov tekst čitam nakon mog pisanja :)

      Избриши
    4. Ma da, nije bitno kad ćeš da je pogledaš, sutra, za godinu, za pet, bitno da je odgledaš kad god budeš imao slobodnog vremena, nigde žurba. Takođe nastavak serije iz 2017 je isto genijalan i u mnogim aspektima još bolji od originalne serije, mada jasno je da nije do Linča bilo zašto originalna serija ima slabe trenutke. Kada pominješ Tvin Piks nek ti bude u glavi negde i fon Trirov Riget, dosta sličnosti dele serije, što i nije čudo jer je čovek i bio inspirisan Tvin Piksom. Zanimljivo je što bi ove godine obojica trebalo da snimaju serije, tj fon Trir nastavlja Riget jer ga nije završio a Linč radi na novom projektu i to mi je pod brojem 1 od stvari koje čekam da izađu.

      I ja sam Ognjanovića mislim prvi put našao za Srpski film ali nisam siguran, ali ako sam u nešto siguran to je da kada on preporuči neki film u preko 90% sam siguran da je vredan gledanja, svakako tu je i dosta neslaganja ali moram reći da su mu skoro sve stvari uvek na mestu i kad se ne slažem sa njim, mada jeste on zakeralo :)

      Избриши
    5. Da. Neslaganja imam sa njim samo ako mislim da nešto nije loše kao što on smatra ali ako on smatra da je nešto dobro tu nema šta da misliš. Tu naš dobri doktor ne greši nikada :)

      Избриши
  2. Inland Empire je "The Money Store" kinematografije. Štaviše i mogu zamisliti Dejvida Linča kako sluša Death Grips na vinilu:)
    Sjajan tekst inače, Boris standarndo oduševljava.

    ОдговориИзбриши
  3. Prečešljao sam upravo sve filmove Dejvida Linča na blogu, prevashodno tragajući da li je igde neko pomenuo u komentarima njegov film "The Straight Story" (1999), koji sam maločas pogledao i rekao bih da nije. Stoga, ljudi ne zezajte se i znate šta vam je činiti ukoliko već niste :) Ovo je najmanje linčovski film od svih koje sam pogledao, i to u meri da se čovek zapita, je li ovo uopšte Linčov film?! A meni lično (da ne kažem liNčno) je, iako sam doduše verovatno pod jakim utiskom, njegov najbolji. Okej barem najdraži :) Ovako nešto pitko, jednostavno, a opet jako ljudski, emotivno, pozitivno, pa zašto ne biti i kontradiktoran (mislim govorimo o Linču) pa reći i DUBOKO ni u ludilu nisam očekivao od njega. Majstor je majstor očigledno :) Apsolutna preporuka

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, svakako jako lep film, slažem se sa napisanim, ali razlog zašto ga niko ne pominje nije jer ga niko nije gledao ili ga ne voli, naprotiv, već zato što je, kao što si rekao, najmanje linčovski, a upravo je ta kriptična linčovština razlog zašto ljudi toliko pričaju/analiziraju njegove filmove. :)

      Избриши