Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 19. април 2020.

Sam gang / 3 Extremes II (2002)


Alternativni naziv: 3 Extremes II
Žanr: Horor | Misterija
Režija: Peter Ho-Sun Chan, Jee-woon Kim, Nonzee Nimibutr
Glumci: Leon Lai, Hye-su Kim, Bo-seok Jeong...

Priča:
Film se sastoji od tri priče. U prvoj, žena misteriozno nestaje iz svoje kuće, nalazi se u nekom nepoznatom gradu i pokušava da pronađe put nazad. U drugoj, lutkar prenosi kletvu kroz svoje lutke na ostale. U trećoj imamo jedan bračni par sa mračnom tajnom i policajca kome nestaje sin.

Moj osvrt:
Pre nego što neko upita zašto krećem od drugog dela ovog filma, ovo zapravo nije drugi deo. Drugi deo je doživeo uspeh u Americi pa je posle toga krenulo interesovanje za ovim prvim. Ali hell, ako je amer prvo gledao drugi deo onda je to zapravo prvi. No, mi ćemo se baviti ovim hronološki pa počinjemo od starijeg. Upozorenje, dalji tekst sadrži spojlere. Ne spojlere kojim ću vam baš sve odati ali tu je moj pokušaj da objasnim priče i ono što je u njima prikazano. Ne bih trebao da vam ukakim ugođaj ako ga niste gledali ali za svaki slučaj, pošto je ovo sasvim dobar film, pogledajte ga pa onda na čitanje.  

Prva priča nosi naziv "Sećanja" i radi se o ženi koja se iznenada našla u nepoznatom gradu i traži način da se vrati kući. Vidimo njenu stranu priče i vidimo priču iz ugla njenog supruga. Hajde da prvo pričamo iz ugla tog tunjavca. Zbog njega je cela priča očigledna kao nemoć Srbije da bude dobra u fudbalu. Od prvog momenta je jasno da je čoveku na čelu nacrtano "kriv je" a tu ne mislim ni na šta vulgarno već na očigledu krivicu koju nosi ovaj lik. I ta krivica ga prati u obliku straha. To je sve.

Ono što valja, što je prajsles, što je madrfaking masterpis je ta ista priča iz ugla njegove supruge i to bez i jedne izgovorene reči. Sam ovaj segment je čista desetka. Prvo, ona se nalazi u tom nekom novom gradu. Ako pažljivije gledamo videćemo da i njen suprug u nekoliko delova priče odlazi i dolazi u taj grad. Taj grad je ogroman, pust, a zove se nov grad, "mesto gde se snovi ispunjavaju". Moš mislit. I upravo taj grad predstavlja na neki način njihov zajednički život. Kako? 

Tako što je to novo poglavlje u životu, što je to novo poglavlje nešto grandiozno i puno nade. Ispostavilo se da je sva ta nada ni u čemu i da se nije ostavarilo to što su sanjali. U jednoj sceni gledamo ovu ženu kako juri za devojčicom koja ulazi u školski bus dok devojčica drži prste u ušima da je slučano ne bi čula. Pomsilih "pa to je njena ćera". Ali ne, film je mnogo bolji od toga. Zapravo ona sreće sebe kao klinku i želi da je spase od pogrešnih koraka. Ali hej, kao mlađeg te jako zabole šta drugi kažu ako to tebi sve izgleda dobro. Zato i nekad protraćimo svoje snove ni u šta. 

I njega pogubljenost, njen jad, njen očaj su sjajno dočarani u tom lutanju po gradu i traženju kuće. Prvo nam nije jasno kako će pronaći to što traži. Pa onda pomisliš da je na tragu ali ona zapravo bude sve dalje. Nije ona dalje od svog doma već od doma koji je želela, od kuće koju voli, od svojih snova. I nije čudo što su joj svi okrenuti leđima, što nikog sem te devojčice ne poznaje jer je u traganju za svojim snovima sve ostalo zanemarila. To pokazuje njenu posvećenost. I onda konačni pronalazak donosi istinu koja je jako bolna. 

Ono što mi se ne sviđa u ovoj priči je to kako nas film plaši. Ok, bilo je užasavajuće u Ringu, u Ju-On ali ponavljati iste fore sa ženama spuštene crne kose i čudnim kretanjem, totalno je lejm. Dovoljna je samo pojava ovde da nam kaže ono što treba. Mjok, išli su na te iste stvari koje su za mene ovde bile totalno nebitne i oduzimale su vreme. 

Druga stvar koja mi je ostala malo nedorečena je dete. Ovaj bračni par ima ćerkicu i imamo jednu tužnu scenu sa njom i to je to. Mogli su više da je uključe u ovu priču. Ovako je ona samo jedno žalosno, malo biće koje se pojavi na tren i to je to. Film će dobiti ukupnu ocenu ali imam potrebu da ocenim svaku priču posebno. Ako gledamo samo segment sa ovom ženom, to je devetka. No ostale stvari malo obaraju ocenu pa ova priča zaslužuje osmicu. 

Druga priča je totalni višak ovde. Prva i treća su nekako ljubavne priče i zaista su kvalitetne. Druga priča je totalno nezanimljiva i ničim ne drži pažnju na žalost. Klasična, sto puta viđena priča o pohlepi koja je mogla biti predstavljena mnogo bolje i mnogo zabavnije, pre svega što ideja nije tako loša. 

Uvod u ovu priču je, za moj ukus, predug tekst. Kada mi objašnjavaš i crtaš gomilu detalja, nemam neku veliku želju da gledam ono što sledi. U tom tekstu se navodi kako su tu neke lutke i ljudi koji izvode predstavu sa lutkama su siromasi dok su lutke bogati kraljevi. I kao sada te lutke nose neku kletvu. Da li ima nekog ko na osnovu ovog što sam napisao gore ne pogađa već šta je ta kletva? 

Za razliku od prve priče gde imamo jedan jako dobar lik i treće gde su svi perfektni, ovde su svi bledunjavi i nezanimljivi. Njihove drame su totalno nebitne i ne postoji ni jedan jedini lik sa kojim bi se povezali. Što je najgore, ova priča non stop ističe nekog momka u gomili situacija i pomisliš "wow, ovaj će da uradi nešto gadno". Kad ono međutim, svi su na istom nivou. Zašto? Zato što svi žude za tim nekim bogatstvom i spremni su žrtvovati bilo šta za njega. 

Film ide tu i predaleko i ne štedi decu ove kletve. Ne, ne mislim to u smislu da će deca stradati u filmu. Mislim u smislu da je to predaleko u onome što želiš da pokažeš. Već si prikazao da su mnogi spremni rizikovati mnogo zbog tog bogatstva i zbog sna o njemu. I onda mi serviraš to kroz svaki prokleti lik. Ceo algoritam ove priče je - dohvatiš se tog sna o bogatstvu, vidiš loše nagoveštaje, neko nadrlja pa idemo u krug. Izbrišite ovo. Preskočite slobodno. Ne može ovo dalje da dobaci od petice. 

Posle ove priče sam razmišljao da li da gledam sledeću. Braćo i sestre, gadno bih se zajebao da sam odustao. Ova treća je mogla biti filmić sam za sebe i kao takav bi teško išao ispod devetke. Ovo je bolni, prelepi, dramatični majndfak kakav samo azijati mogu da donesu. Sam ovaj film je masterpis prve klase i zaista je šteta što nije išao kao zasebno ostvarenje. 

Ovaj film nam ljubavno opšti sa mozgom na više nivoa. Imamo dve priče koje pratimo, oca i sina sa jedne i dvoje supružnika sa druge strane. Priča može da bude posmatrana svaka za sebe ali u celini daju perfektan rezultat. U celini je to jedna prelepo setna priča čije detalje morate pratiti pažljivo. Ako pratimo priču nestalog dečaka - bolno je i mučno. Ako pratimo sudbinu supružnika - isto tako. 

Na jednoj strani pratimo taj odnos između oca i sina gde vidimo koliko roditelj propušta da uvidi strahove sopstvenog deteta, koliko neke stvari uzima zdravo za gotovo. Ok, jeste ovo manje upečatljiva priča od one druge ali joj daje tu dodatnu dimenziju koja bolno kulminira jednim crtežom na zidu. Moram da vam uprem prstom u to, ne smete propustiti taj momenat. 

Kada su supružnici u pitanju, ovo je za mene jedna od najvećih ljubavnih priča na filmu. Ovo je prava definicija posvećenosti i požrtvovanosti. Hvatamo jedan deo njihove priče, saznajemo da ona traje ne tako veliki broj godina ali ono što ovo dvoje prikazuju je više nego što neki pokažu za ceo život. Nikada ovako malo dijaloga nije govorilo tako puno. Iako prelepa, ta ljubav je užasno bolna iz scene u scenu. 

Ne dajte da vas spor početak ove priče zavara. Ona vas kuva na blagoj vatri neko vreme dok kraj nećete moći da dočekate mirno. Imamo pet aktera u priči i nekako fokus lagano prelazi sa jednog na drugog. Svako je zastupljen i bitan. I samim tim svačija priča ima uticaj na vas. To je film maestralno iskoristio da nam slomi mozak sa više strana. Od mene ova priča ima čistu desetku.

Da sumiramo. Prva priča je vredna pažnje ali iz ugla žene. Ostalo nije tako epohalno. Druga priča je nebitna, dosadna, poruka joj je izlizana, likovi irelevantni i ne zaslužuje da stoji uz ove dve. Ako se odlučite da gledate film, ovo slobodno preskočite. Treća priča je nešto što morate pogledati. Namerno nisam želeo da spojlujem ništa iz nje. To je jedna od onih koje vam ostanu urezane u sećanju zauvek. Ne morate gledati prve dve. Ova treća je pod obavezno.

Zanimljivosti:
Iako je originalno ovo prvi deo filma, u Americi je prikazan tek posle uspeha drugog dela pa je tamo zaveden kao drugi. Zanimljivo je da je, kada je dodeljivana jedna prestižna nagrada, ona dodeljena samo trećoj priči iz ovog filma umesto celom filmu.

Naj scena:

Rasplet treće priče

Moja ocena: 8/10

2 коментара:

  1. Stvarno šteta što je druga priča usrala celokupan kvalitet, ali ostale svakako vredi pogledati. Pod hitno pogledaj i deo iz 2004,tu po meni gotovo nijedna priča ne beži u kvalitetu,ne bih mogao reći koja mi se najviše svidela. Jedan od boljih horora koje videh u ovom veku. Nadam se i da će Children of Men biti sledeći film koji će se pojaviti na blogu ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zbog treće priče je vredelo pregurati tu drugu. Sledeći je Children Of Men :)

      Избриши