Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 21. децембар 2019.

Avengers: Infinity War (2018)


Kod nas nazvan: Osvetnici - Rat Beskraja
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika
Režija: Anthony Russo, Joe Russo...
Glumci: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo...

Priča:
Osvetnici i njihovi saborci moraju podneti veliku žrtvu da bi zaustavili moćnog Tanosa koji je velika pretnja za ceo univerzum.

Moj osvrt:
Pogledajmo negativce iz dosadašnjih Marvelovih filmova. Koji je zaista vredan pažnje? Onaj iz prvog Iron Mana je ok. Čovek iz Civil War je zaista dobar jer ima kefalo i neku priču. Black Panther - za malo dobar. Primećujete li nešto? To su sve ljudi. Koji negativac iz te neljudske katergorije je zaista vredan pažnje? Ispravite me ako grešim, ali ni jedan nije bio naročito impozantan. Sve su to bili likovi za zaborav. Setimo se samo negativke iz Thor: Ragnarock i oplačimo malo. Ok, možda je neko od njih bio neka sila ali je ostalo samo na tome. Niko od njih nema neku naročitu priču, neke motive ili ideje. Sve je to šminka i šablon. I onda dolazimo do Tanosa. Prva pojava i BUM. Lik deluje zaista opasno i Brolin izvlači najbolje od njega. Pomislio sam u jednom momentu da smo dobili negativca koji je vredniji pažnje od svih superheroja. 

Šta je to falilo da ovaj čovek možda dobije titulu najboljeg od najboljih na tamoj strani Marvela (ne kažem da neće to biti na kraju). Vidimo da je sila, priča nam se o nekim njegovim motivima sa malim flešbekovima iz prošlosti, ali sve vreme fali neka veća priča o njemu. Komotno je pre Infinity War mogao biti snimljen poseban film samo o Tanosu. Tu bi videli njegov uspon, ključne momente u životu, razloge za ovakve odluke. Nije to u fazonu kao negativac iz Tora 2, zao sam jer jebiga, treba mi moć zbog razlozi. Tanos zaista iznosi neke stvari koje te nateraju da se zamisliš.

Ne samo to, Tanos izgleda pre svega kao neko sa kim možeš da razgovaraš. Da sedneš i saslušaš njegove stavove, da se složiš ili ne, da se usprotiviš iz svojih ubeđenja. I film, tj. njegovi heroji konstantno odustaju od toga da saslušaju Tanosa. Ne kažem da bi to bilo bolje za sudbinu univerzuma, samo kažem da me je jako zanimalo zašto želi to što želi, zašto misli da je to validno. Preselimo se u njegovu glavu na momenat. On želi da učini nešto brutalno. Kada priča, deluje jako ubeđeno u to a sa druge strane priča veoma razumno. U najboljoj sceni u filmu pokazuje da ima emocije ali da one ne smeju da stanu na put onome što želi da uradi. Samo me zanima zašto je to tako. 

Mogu da ovde zastanem i dam šansu filmu da je u nastavku pokrio tu priču. Nešto kao priča o Golumu u LOTR. Samo što je ta priča o Golumu servirana u savršenom momentu. Okreće lice ka tom stvorenju i kaže da tu ima nešto mnogo više od kreature zaluđene prstenom. Ako ta priča dođe u nastavku, biću zadovoljan ali ona onda dolazi sa zakašnjenjem. Uz dobru naraciju mogla nam se na početku servirati Tanosova istorija i uhvatili bi se u kolo sa njom. Ovako moramo da je grebuckamo sa površine kroz ceo film. 

Kad već pomenuh Goluma, Infinity War uspešno krade nekoliko ideja iz LOTR. Ne smatram da je to loše. Na neki način je posveta. Prva stvar koja pada na pamet je Morija. Kada Tor dolazi u zemlju patuljaka koji su poznati kovači i nalazi ruinu, to užasno podseća na LOTR. Pa sama priča o tom materijalu kojim kuju opet podseća na Mitril iz Tolkinovog čeda. Pa onda žrtva koju nosi nošenje kamenova. Pa jedno mesto koje podseća na Planinu Usuda (Mount Doom). Pa i sama bitka na Wakandi koja opet podseća na bitku u Helmovom ponoru sa kasnim dolaskom junaka koji izvlači situaciju na bolje. Pa završnica u šumi koja je opako preslikana završnica iz Družine Prstena kada Boromir nastrada. 

Čak i Tanosovi pomoćnici/saradnici/saborci deluju jako moćno. Osvetnici jako teško izlaze na kraj sa njima. Nekako mi je opet bilo žao što nema neke priče i o njima. Ko su, šta mogu, šta su im moći i kako razmišljaju. Do sada su Osvetnici bili bombardovani raznoraznim neprijateljima ali nekako je to bilo jednoznačno. Ili postoji jedan moćan lik koji predvodi horde zunzara koje predstavljaju lakši trening za osvetnike. Ili pak imamo horde neprijatelja pa je njihova brojnost sama po sebi opasnost. Tanosovi saborci zaista deluju opako, upečatljivo pa moram priznati, neretko i zastrašujuće. Tako da možemo reći da je ovo jako dobro kreirana opasnost po planetu i Osvetnike. 

Sa druge strane ponovno okupljanje osvetnika izgleda sasvim dobro. Čak imamo i finu količinu loženja sa pojavom skoro svakog od njih. Možda su Guardiansi malo smorili ali sve u svemu to nije loše. Loše je što i dalje imamo onaj posprdni stav prema opasnosti. Univerzum je u najvećoj opasnosti ikada ali hej, hajde da zasmejavamo publiku u bioskopu forama. I te fore, ako su dobre, čuli ste ih već gomilu puta. Svi se već šale na očekivani način. Problem je što taj humor uglavnom nikakav. Još veći problem je što taj humor totalno ubije osećaje opasnosti i mraka koji treba da vladaju celim filmom. Zajebi me malo tog humora. Daj da osetim da se dešava nešto zaista bitno. Unverzum će da najebe ali hej, hajde da se sprdamo sa tim ko se ugojio i ko bolje izgleda.

Drama između likova je korektna. Pre svega mislim na odnos Wande i Visiona pa onda i ostalih. Nekako svi ti likovi koji se možda sreću ozbiljnije i po prvi put, uspešno funkcionišu zajedno. Opet, Guardiansi mi tu najviše štrče jer jebiga, teško možeš sa njima nešto ozbiljno da napraviš kad su u startu stvoreni kao obični gimmick. Ne znam zašto nisu po malo uključili i ostale likove, Ant-Mana, Captain Marvel i još ponekog, ali dobro. Možda nije bilo dovoljno vremena za svakog od njih.  

Još jedna dobra stvar je ta što su zauzdali akciju. Umesto da sve pršti na sve strane kao u standardnim Marvel filmovima, akciju su ostavili za finale. Tako su dozvolili Tanosovom liku da dopre do nas. Tako su dozvolili toj nekoj pričici koja postoji da se odvija. Nisu neprestanom akcijom skretali sa teme. I zbog toga smo dobili neki osećaj veličine same te bitke. Ako mi daš sto bitaka, ni jedna nije tako impozantna. Ako sve spakuješ u tu jednu, onda imaš taj neki osećaj važnosti. Imaš neko odsudno finale. 

Film je donekle ubedio u svoju ozbiljnost samim tim što vidimo da su superheroji konačno ranjivi. Kad kažem ranjivi, mislim na to da se može desiti da mirišu cveće odozdo. E sada, potencijalno tragični događaji su tu da nas drže napetim. To je dobro ali je tek na kraju iskorišćeno. Ima tu nekog osećaja tragedije ali ono sa čim imam problem je to da su gomilu puta ubijali likove i onda ih vaskrsavali. Videli smo kako se neki od Guardiansa raspadnu i onda dva minuta kasnije su alajv end kiking. Videli smo kako je jedan od najbitnijih likova proburažen dok mu Tanos odaje poštovanje. Ta scena bi bila perfekcija i sigurno najbolja scena u filmu. Ali je tu izdominiralo odsustvo muda i lik je preživeo par sekundi kasnije. Takav kraj bi bio upečatljiviji od krajeva mnogih likova koje smo videli na kraju filma. To bi bio šamar i nekako pokazatelj da je šali došao kraj. I šta sada. Ako taj lik nastrada u durugom delu, mi ćemo se šokirati? Ako dva puta ubiješ nekog, drugi put mi nije tako graundbrejking. 

Infinity war definitivno ima kvaliteta koji je manjkao većini Marvela. Ima temelj za mnogo više od onog što smo videli. Konačno je posvećena pažnja jednom negativcu koji je upečatljiviji od svih ostalih likova u filmu. Veliki respekt Brolinu za verovatno najbolju glumu u Marvel filmovima. Humor su trebali zauzdati do kraja. Na žalost, moraš ovo da prodaješ i onima koji su došli samo da se zabave uz film, koje ne zanima nikakva priča. Iskreno, ne očekujem mnogo od Endgamea ali me posle mnogo vremena zanima šta će biti u narednom Marvel filmu. Tanos je zaista vredan pažnje i radujem se čitanju stripova. A ako Endgame bude dobar koliko i Infinity War, biću sasvim zadovoljan. Ne oduševljen ali smatraću da je serija ovih filmova završena mnogo bolje nego što je obećavala ali mnogo slabije od onog što sam očekivao posle prvog Iron Mana. 

Zanimljivosti:
Tom Holand nije dobio ceo scenario zato što je odao previše stvari vezanih za Spider-Man film u kom je glumio. Rufalo je iz istog razloga dobio lažni scenario. "I'll do you one better: Why is Gamora?" - ovu rečenicu je improvizovao Bautista. Holand je rekao da iako voli Prata i njegov je veliki fan, bilo mu je teško da snima sa njim jer se Prat neprestano šalio. Samo zbog rečenice koju izgovara Rocket, "Quill, you're one sandwich away from fat.", braća Ruso su tražila od Prata da se ugoji. Pol Betani se sedmi put pojavljuje u nekom Marvelovom filmu ali tek prvi put mu se vidi pravo lice.

Naj scena:

Žrtva

Moja ocena: 7/10

1 коментар:

  1. Nisam neki fan Marvelovih filmova. Ali moram da priznam da je ovaj malkice bolji od ostalih. Iron Man je naravno najbolji. Ali ipak ovaj film najvise izvlaci Thanos. Velika steta sto je on radjen kao CGI efekat,da su ga nekako nasminkali nabildovali ili bilo sta da izgleda realnije bilo bi jos bolje. Ja sam gledao Endgame,necu da ti spojlujem nista ali ovaj je bolji ipak. Ostaje nam samo da se nadamo nekom filmu koji se fokusira bas na Tanosa i na tu mracnu stranu. Kad bi se potrudili to bi mozda bio i najbolji Marvelov ikad.

    ОдговориИзбриши