Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 23. октобар 2012.

The Chronicles of Riddick (2004)


The Chronicles of Riddick (2004) on IMDb
Kod nas nazvan: Ridikove Hronike
Žanr: Akcija | Naučna Fantastika | Avantura | Triler
Režija: David Twohy
Glumci: Vin Diesel, Judi Dench, Colm Feore ...

Priča:
5 godina nakon Planete Tame, traženi kriminalac Ridik stiže na planetu Helion Prajm i započinje borbu protiv Nekromangera, vojske koja želi da ubije ili preobrati sve ljude u univerzumu.

Moj osvrt:
Ridikove Hronike je po mom mišljenju prilično potcenjen film. Ne smatram ga sada naročito epohalnim za žanr ali u zadnjih desetak, petnaest godina mogu da nabrojim tek nekolicinu filmova naučne fantastike koji su sigurno bolji od njega. Prva stvar koja mi se svidela je ta što skoro da i nema veze sa prvim delom. Zaista su retki filmovi koji u svojim nastavcima krenu sa drugim pristupom. Svi se drže koncepta koji je postojao u prvom delu, pa čak i oni najbolji poput Aliena i Terminatora. To je dobra stvar jer se ovde film zasniva na sasvim nečem drugom. 


Dopada mi se i to što su se pobrinuli da sve ima svoju neku priču, bez obzira koliko je to bitno za sam film. Time su izbegli šupljine u priči i gomile nelogičnosti. Film ima i snažnu podlogu u glavnoj priči. Ne smatram da je priča o Nekromagerima vrhunska ideja, iako je prilično dobra. Meni se iskreno dopalo ono što stoji iza te priče. Imamo lika koji predvodi Nekromangere pri čemu on ima neverovatne sposobnosti. On želi sve preobratiti u svoju veru, na ovaj ili onaj način (što se svodi na ili hoćeš ili moraš a ako nećeš ni tako, ideš u večna lovišta). Kao ključnu stvar on iznosi obećanje da će svi koji pođu za njim videti UnderVerse, što bi trebala biti neka verzija raja. Naravno, taj UnderVerse nećete videti u filmu jer on je nešto što sve Nekromangere čeka kao nagrada posle ovozemaljskog ili ovouniverzumskog života. 


Ne znam kako je mnogima promaklo ovako dobro parodiranje na religiju. Zar se nisu vodili i ne zar se još ne vode ratovi kako bi se neverni "doveli u red" i u hektolitrima krvi preveli u pravu veru koja propagira praštanje, zar nisu pogubljeni i zar se ne ubijaju mnogi samo zbog toga što nisu želeli ili ne žele verovati u istu stvar... Bravo za Ridikove Hronike. Osim tih malih i velikih priča, ovaj film krasi to što mu je svaki segment podjednako jak. Jednostavno, u koji god deo filma da upadnem, uvek postoji tu nešto što mi se dopada i što jedva čekam da vidim. 


Uz odlične akcione sekvence, gomile usputnih ideja su zaista ukrasile film. Bez obzira da li se radi o planeti na kojoj se ne može živeti u toku dana zbog previsokih temperatura pa ispod njene površine imamo zatvor, bez obzira da li je scena u kojoj likovi bukvalno beže od svetlosti dana, bez obzira da li se radi o primesama fantastike, sve te ideje su u najgorem slučaju dobre. Ono što je ovom filmu uspelo a iskreno sam sumnjao da to može da postigne, jeste efektna emotivna scena. Ne mislim tu naravno jednu od završnih scena već na scenu u kojoj Ridik otkriva poreklo jednog od Nekromangera. Pre toga je uz put i odlično ispričana priča o Ridikovom poreklu pa možete samo zamisliti kako se oseća neko ko je poslednji predstavnik svoje rase. Posle toga nam serviraju ovako nešto i zaista ne možete ostati ravnodušni. 


Što se tiče same scenografije, ona je sasvim zadovoljavajuća. Neke stvari, poput brodova i građevina, deluju prilično dobro. Dopada mi se i način snimanja. Ovo je radio neko ko zaista ima smisla za te stvari. Postavljanje kamere, korišćenje usporenih snimaka, sve je to zaista dobro. Što se tiče samog lika Ridika, za mene je on jedan od najdopadljivijih ove vrste. Još u Planeti Tame on se pokazao kao neko ko nije ni pozitivac i negativac. Time se izbegavaju sva herojska patetična preseravanja i žrtvovanja. Neko ko ima ovakve sposobnosti ne pruža žrtvu već rešenje, jer nije puno stvari pitanje njegovih sposobnosti već samo pitanje njegove volje. Zato i jeste vrhunski što neko takav nije ni stoprocentni pozitivac ali ni negativac. Vin Dizel može glumiti još u hiljadu filmova, može tumačiti hiljadu različitih likova, ali lik koji mu ovako dobro stoji, teško da će više ikada glumiti. 


Ponavljam, ovo je prilično potcenjen film. Uskoro nas očekuje treći deo filmova o Ridiku. Nadam se da će imati više uspeha od ovog ali se i plašim da će ciljna grupa biti Hunger Games publika čiji nivo tolerancije ili nečeg drugog ja zaista nemam.

Zanimljivosti:
Haljina za Džudi Denč je napravljena od smrvljenih Swarovski kristala. Vin Dizel je želeo baš nju za ulogu Aeron. Inače on je njen veliki fan i kada je otišao da razgovara sa njom za ulogu rekao joj je da ne namerava da bira druge glumce sve dok ona ne pristane. Statue Nerkromangera su zasnovane na radovima Adolfa Wilta. 12 sati je bilo potrebno da se zašije štit na kostim Lorda Maršala a šest nedelja je bilo potrebno da se napravi samo jedan njegov šlem.

Naj scena:


Beg od svetlosti dana.

Moja ocena: 7/10

6 коментара:

  1. Ostavicu odje ovaj komentar jer je rijec o filmu gdje glumi Vin Diesel.Fast and Furious fransiza.Nikada nisam gledao ni jedan dio.Pozvan sam da gledam sedmi sad u bioskop od jako bliskih osoba.E sad sto me zanima ne znam koliko valja pogledati sedmi a nisi ostale i mogu li shvatiti sta ako nisi gledao ostalo.Sigurno ne no zanima me tvoje misljenje ako si ga gledao.I uopste kakvi su FF filmovi?I koliko vidim svaka 3.dana objavljujes filmove.Oce li tako i dalje biti? Movieman 1975

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šta znam, meni je to suviše "dobra kola, lepe devojke, opasni mladići" zabava za dečicu. Verovatno je zanimljivo za gledanje ali me ne privlači naročito. Možeš gledati bilo koji deo nezavisno ali će sigurno biti podsećanja na stvari iz ranijih delova koje nisi gledao, tako da ti neke stvari možda neće biti zanimljive kao da si pogledao prethodnike. Što se tiče objavljivanja, nema određenog ritma. Danas će verovatno ići tekst. Kad mi se piše, pišem i objavim, to je to.

      Избриши
  2. The Fast and the Furious(2001)-Odlican film!Film koji sadrzi sve sto imaju dobri akcioni filmovi.Uvodi nas u upoznavanje sa likovima,dobra prica,malo zackoljica,drzi paznju od pocetka do kraja,ima odredjene napete trenutke.Eto mislio sam mu dati sedmicu ali ipak kao prvi dio i dobar film od mene ima ocjenu 8/10. 2 Fast 2 Furious(2003)-U neku ruku ovaj dio me je razocarao.Ocekivao sam mnogo vise ali dobio prosjecan akcioni film koji nema neku pricu.Odista ima dosta akcije ovdje,napetosti ali mi je sama prica nesto siromasna.Nema nekih dobrih peripetija.Moja ocjena 6/10 The Fast and the Furious:Tokyo Drift(2006)-Mnogi su ga hvalili,govorili da je dobar,da je za ljubitelje FF serijala.Kada sam ga odgledao otkrio sam zasto.Obicno se sve vrti oko trka,mafije,brza kola,jakuze koje nisu predstavljene jake i opasne kao sto jesu.Film me je najvise razocarao,nesto me nije drzao,kao ni moju paznju niti mi se nesto svidjela ta prica,jednostavno od svih mi se najmanje svidio.No u drugi i treci ne glumi Vin Diesel.Njegov povratam u cetvrtom djelu je povratak ovog serijala.Moja ocjena 5/10. Fast and Furious(2009)-E ovo je malo gore od prvog,bolje od drugog i znatno bolje od treceg.Povratak stare cetvorke iz prvog djela medju kojima su Vin Diesel i Paul Walker daje filmu stari sjaj.Pun je akcije,ima malo losiju pricu od prvog dijela i zato je prvi bolji.Znaci ovo je veliki povratak film je zadovoljio ono sto sam ocekivao.Moja ocjena 7/10. Fast Five(2011)-E ovo je vec vrhunac svega ovoga.Ono sto je izostalo u ova tri zadnja dijela u petom se vrace.Akcija pleni od pocetka do kraja,film traje 130.minuta a pun je akcije.Tu su Vin Diesel,Paul Walker,Dwayne Johnson i ostali.Napet je pun eksplozija,i odje racunajuci i cetvrti prica pocinje da kulminira i biva ozbiljnija.Jednostavno ako krenes da ih gledas gledaj ih zaredom i nemoj nijedan film dok ih sve ne zavrsis.Najbolji dio i od mene poklonjena malo slabija ocjena 10/10. Furious 6(2013)-E ovo je takodje sto bih rekao isto skroz kao i ovaj peti dio.Prica se sve vise zahuktava.Povratak Misel Rodrigez,partnerke Vin Diesela u ovom serijalu.Jednostvano nemam sta reci osim da je isti kao peti,mada nije nesto kao ono.Moja ocjena 8/10 Furious 7(2015)-Jos jedan dio koji je puno obecavao i ispunio to.Ovo je zavrsetak fransize.Film koji posjeduje sve sto se nalaze za FF filmove.Ovo je ono sto treba da stavi tacku na ove filmove.Ima i odje preseravanje kao u zadnjim djelovima i nekim ostalima,mada to je da se ojaca dinamika filma.Kao auto se prevrne sa neke litice oni ostanu zivi.Ostavio sam malo komentara za zadnje filmove jer su makar isti.Moja ocjena 9/10. E ti vidi volio bih da ih odgledas naredna dva mjeseca.Ima ih puno a ti vjerovatno imas druge filmove u planu.I mislim da ce tvoja ocjena za filmove biti za jedan manje od ovih koje sam ja dao.Toliko od mene pa razmisli.I koliko ti je jos ostalo recenzija za filmove koje si gledao dok si bio odsutan? Movieman 1975

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Teško ću se u skorije vreme naterati na FF filmove. Gledao sam prvi i mislim četvrti. I dalje mi je to loženje na brza kola, dobre trebe i opasne likove bez neke velike originalnosti. Gledljivo, povremeno zabavno ali teško da je nešto više od toga. Što se tiče tekstova, ne znam tačan broj, pošto su mi svi tekstovi trenutno u obliku beležaka koje hvatam dok gledam film. Ovog momenta nemam pojma šta sam kada gledao.

      Избриши
    2. Nadam se da ti ne smeta ali slucajno sam nasao tvoj profil na imdb-u.nadam se da se ne ljutis izgleda kao da te pratim.Tako da sam vidio sta si gledao

      Избриши
    3. Nemam se zašto ljutiti. Profil je javan, moje liste takođe

      Избриши