Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 2. октобар 2012.

Se7en (1995)



Alternativni naziv: Seven
Kod nas nazvan: Sedam
Žanr: Kriminalistički | Misterija | Triler
Režija: David Fincher
Glumci:  Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey...

Priča:
Dva detektiva, veteran i novajlija, love serijskog ubicu koji koristi sedam smrtnih grehova kao modus operandi.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, ovo je Finčer na svom vrhuncu, ovo je čovek koji je napravio neke od najboljih filmova ikada. Potom je odlučio da se proda i napravi Social Network. Nije time pljunuo na sve što je do tada radio, jer Social Network je toliko mizeran da ne može ni da baci senku na remek-delo poput Se7en. Sa ovim filmom, Finčer je postavio domaći zadatak kada su filmovi ovog žanra u pitanju. 


Prvo što zapazite u Se7en je tmurna atmosfera koja ostaje takva kroz ceo film. Najvećim delom filma pada kiša i to sumorno vreme i te kako ima uticaj kada se vidi sva jezivost ove priče. Kada su detektivski filmovi u pitanju, teško je ponuditi nešto novo gledaocima. Skoro svi film baziraju na tamo nekog ubicu kojeg treba otkriti i uhvatiti i u takve filmove po pravilu ubacuju svakakve preokrete kako bi nas iznenadili. Finčer i društvo su se ovde opredelili za drugi pristup. Hajde da napravimo priču o ubici, hajde da ubacimo simboliku u ta ubistva, hajde da ih učinimo prilično šokantnim. 


U životu nisam video ovako odličan razvoj lika koji se skoro i ne pojavljuje na ekranu. Kroz sva ubistva i pretpostavke, kroz nagađanja njegovih motiva, kroz sva otkrivanja činjenica o ubici, stvara se neverovatna slika o tom čoveku. Vi ga ne vidite na ekranu a svesni ste njegovog nepojmljivog zla, njegovog neopisivog ludila ali i njegove neverovatne inteligencije. Sada mi recite da onaj ko je ovo pravio nije majstor. Što se tiče samih ubistava, nešto ovakvo nikada nisam video. Pazite, većina vas je gledala Saw serijal i reći će da su ta ubistva kudikamo spektakularnija. Vizuelno da, ali to takvo ubistvo retko kada i znači nešto. Znači u prva tri dela dok su se trudili da povežu neku priču i dok su i pravili ok filmove u tom serijalu. Posle ta ubistva sem vizuelnog šoka ne donose ništa. Ovo što smo videli u Se7en ima fenomenalnu simboliku, ima ogroman šok i izaziva gađenje. Bravo! 


Šta da vam kažem o likovima, braćo i sestre... prvo to da ih tumače tri vrhunska glumca. Vazda potcenjeni Bred Pit je u ulozi novajlije. Ovo što je on pružio u Se7en je sjajno. Mnogi pričaju kako je tu njegova gluma neprirodna, da je izveštačen i da preglumljuje. Ne da se ne slažem sa ovim već sam ubeđen da ljudi ne vide jednu genijalnu stvar - gluma Bred Pita i njegov lik se ne uklapaju u sve dosadnašnje šablone novajlija (pogledajte devojčicu u Dredd 3D npr.) Samo veliki idu iznad šablona, zapamtite to braćo i sestre. Morgan Frimen bi genijalno glumio i kamen pored puta, a kamoli čoveka umornog od posla. 


Kada nam serviraju probleme glavnog lika u filmu, to budu šablonske gluposti koje vidite mnogo puta. Ili ne priča sa ćerkom, ili mu je žena nastradala (mada se uvek na kraju pronađe zamena za nju, za kojom je patio zadnjih 20 godina) i slične pizdarije. Niko nije uspeo da predstavi ovako čoveka koji je jednostavno video previše u ovako krvavom poslu. Uvek smo imali "I'm too old for this shit" fazon pri čemu bi lik gazio i dalje. Ovde je Frimenov lik takav da se gledalac lako saživi sa njim. Bukvalno ćete videti težinu ovog posla kroz njega. Kada god sam gledao detektivske filmove, uvek tog detektiva gledate u svetlu njegovog posla pa tek onda kao osobu. Frimenov lik je najčovečniji detektiv ikada. Kevin Spejsi je za mene jedan od 5 najboljih glumaca koje sam gledao. Čovek se ne pojavljuje mnogo ali ono što vidite, pamtićete sve dok vam filmovi budu išta značili. 


Braćo i sestre, ovako se od jednostavne detektivske priče pravi remek delo, ovako se već korišćene ideje dovode do savršenstva, ovako se piše scenario, ovako se osmišljaju likovi, ovo je Finčer i ovo je jedan od najboljih filmova ikada.

Zanimljivosti:
U sceni kada Mils juri nepoznatog ubicu, Bred Pit je pao pri čemu mu je ruka probila staklo. Ta povreda je zahtevala i operaciju. To su ostavili u filmu iako nije postojalo u scenariju. Po scenariju jeste Mils trebao da se povredi ali ne na taj način. U jednoj sceni je Frimen izvukao pištolj sa prstom na obaraču. Stručnjak iz policije ga je upozorio da se to ne radi na taj način i scena je ponovo snimana. Brojevi na svim zgradama u početku filma počinju sa 7. Konačna isporuka na kraju filma se desila u 7 časova. New Line je želeo da promeni kraj filma ali je Bred Pit je zapretio da neće glumiti ako oni to učine. Sve knjige nepoznatog ubice su prave. Njihovo ispisivanje je trajalo 2 meseca i koštalo je $15.000. Originalno, ulogu detektiva Milsa je trebao tumačiti Denzel Vošington. Reč "fuck" se u filmu pojavljuje 74 puta i uglavnom je izgovara Bred Pit. Kevin Spejsi je izabran za ulogu dva dana pre početka snimanja.

Naj scena:


Jezivo finale

Moja ocena: 10/10

22 коментара:

  1. Po meni najbolji triler svih vremena.Nedavno sam citao kako Denzel Washington nikako nemoze da prezali sto je odbio uloge u ovom filmu i u Michael Clayton-u.Zamisli tandem Washington Frimen,uhhh.Sad kad si spomenuo kako su dobro razvili lik ubice koji se pojavljuje tek na kraju filma.moram se setiti Dezurnih krivaca gde na slican nacin razvijaju lik misterioznog madjarskog ubice,koji se otkriva isto na kraju filma koga glumi......

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da je ovo najbolji triler ikada, slažem se u potpunosti. Ne sumnjam da bi Denzel odglumio odlično, bolji je on glumac od Pita, ali mi je pit nekako baš legao kao žutokljunac. Što se tiče Dežurnih Krivaca, odličan film, ali se pre kraja vidi ko je taj lik. Ono što je zanimljivo, to ranije otkriće ko je glavni zočinac mi uopšte nije pokvarilo kraj jer se vidi kako se čovek igra sa njima. To moram reprizirati pre recenzije takođe

      Избриши
  2. Jednom rečju: genijalno! Klasik, remek-delo. Film koji može da se gleda svaki dan! Savršeno.
    Samo bih dodao da se nadam da Finčer može da napravi bar još nešto slično. Mislim u antologijskom smislu, ne mora detektivski.
    Čekam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja se nadam. Realno, teško da može gore od Social Network-a. Nisam gledao Devojku sa tetovažom zmaja, ali nisam nešto fasciniran originalom tako da nisam optimista kada je neki kolosalni kvalitet tog filma u pitanju. Benjamin Button je bio odličan, The game odličan, Panic Room dobar, Fight Club epohalan.

      Избриши
  3. Ok,slazem se da je dobar Pit u ovom filmu.Ali,mi neznamo niti cemo znati kako bi to Denzel odglumio.Tako isto kad citam za gospodare kako su uloge Elronda i Gandalfa najgore izvedene od strane glumaca koji ih glume.Hugo mi bas i nije nesto legao,dok sir Ijan jeste u ulozi Gandalfa.kojeg je prvobitno trebao da glumi Son Koneri.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam pročitao Gospodara nekoliko puta i mogu ti reći da je Ijan oličenje Gandalfa iz knjige. Čak mislim da je najpribližniji od svih glumaca onome što je Tolkin pisao. Uz njega, rame uz rame veliki Kristofer Li kao Saruman (kome je Tolkin namenio ulogu Gandalfa, što je zanimljivo). Od ostalih bih možda izdvojio još i Šona Bina kao sjajnog. Ostali su ok. Mortensen je ok ali ono nije Aragorn iz knjige tako da nemam zamerke na njega već na bezobrazluk, nepoštovanje ili neznanje Pitera Džeksona (ili scenarista).

      Избриши
  4. Svaka cast na recenziji, isti pogled na film imamo.. Morgan Frimen objasnio kako se glumi..Po mom misljenju najbolji glumac svih vremena..

    ОдговориИзбриши
  5. Kristofer Li je hteo da glumi Gandalfa ali nije mogao s obzirom da je bio suvise star za tu ulogu pa mu je PJ predlozio ulogu Sarumana,koju mislim da nijedan grugi glumac nebi tako odglumio.covek je rodjen da glumi negativce :)

    ОдговориИзбриши
  6. Moja preporuka:

    http://www.imdb.com/title/tt0114732/

    Solidna francuska komedija.

    ОдговориИзбриши
  7. Uf, odličan film.

    Prije svega, dobri likovi i priča - u suštini, o moralu - ali su mi se, kao ljubitelju horora, izuzetno dopale i ideje za ubistva. Nasilje nije prikazano - samo posljedice, koje nas tjeraju da zamišljamo akt... jezivo.

    ОдговориИзбриши
  8. Film je brutalan u svakom smislu te reci. 10/10

    ОдговориИзбриши
  9. Генијалан филм, гледао сам га по изласку,са 10 и по година. Како сам се само цимнуо кад осветле лампом оног типа везаног за кревет, никад то нећу да заборавим.

    ОдговориИзбриши
  10. Da li vredi gledati film Zodiac, isto od Finchera?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Namerno ga preskačem kada god pričam o Finčeru. Ne znam šta bih ti rekao. Svakako preporučujem gledanje. Ja sam ga gledao davno kada još nisam bio toliko dobro upućen u filmove i nije on loše napravljen ali mislim da je ta priča o Zodijaku mizerna i predimenzionirana. Ali opet, neću ga komentaristati dok ga ponovo ne pogledam. Moguće da je ovo moje trenutno mišljenje pogrešno, tako da savetujem gledanje i onda mi možeš preneti tvoje utiske.

      Избриши
  11. Posto retko recenziras ratne filmove evo jedan predlog.http://www.imdb.com/title/tt0386064/

    ОдговориИзбриши
  12. Filmcina je ovo prava,jedan od filmova koje snimlje bez greske.Jedan od retkih Pitovih filmva koj mi se dopada kao i sama uloga pita

    ОдговориИзбриши
  13. Sta mislis o Spejsiju sad kad smo saznali da je derpe? XD

    ОдговориИзбриши
  14. A sto gore kazes "Uvek u ovakvim filmovima gledamo neke preokrete." A ovde je preokret jedan od najboljih u istoriji kinematograpfije. 😁😁😁

    ОдговориИзбриши