Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 21. октобар 2012.

Down (2001)


Down (2001) on IMDb
Alternativni Naziv: The Shaft
Žanr: Akcija | Misterija
Režija: Dick Maas
Glumci: James Marshall, Naomi Watts, Eric Thal...

Priča:
Ekspresni liftovi u čuvenoj zgradi Milenijum u Nju Jorku izazivaju seriju bizarnih nesreća. Mehaničar zadužen za liftove i ambiciozna novinarka udružuju snage kako bi otkrili uzroke.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, odavno nisam gledao nešto ovoliko glupavo. Ovo je za prosto ne poverovati. Liftovi koji sami prouzrokuju nesreće sigurno ne mogu biti naročito sjajna ideja, ali mogu barem da prirede momente dobre zabave. Ovde nema ni toga. Prvo sam pomislio da će ovo biti neko hororče. Gomila brutalnih nesreća je trebala to da potvrdi. Nesreće imamo, ali se sem malo krvi i jednog obezglavljivanja, ne vidi ništa naročito. To se posle pretvara u neku misteriju, traženje odgovora, otkrivanje zavere i gomilu gluposti sa zlim naučnikom. 


Ovakve ideje su mogle da prođu pre mnooogo godina kada je nauka smatrana za vid magije. U današnje vreme servirati ovakvu priču je prilično impotentno. Ne morate se uopšte razumeti u nauku da skontate kako je ovakav scenario mogao da napiše samo kompletni idiot. Poslednji film koji je ovaj scenarista gledao je verovatno star nekih šezdesetak godina. Likovi su neverovatno jadni glumci, među kojima imamo i nekolicinu poznatih (i dobrih) koji su tu na par minuta samo da bi odradili posao (Ron Perlman, Majkl Ajronsajd) a na svoju žalost, u traženju dobre uloge, ovaj film je zapao i Naomi Vots koja ovde ne pokazuje ni trunku talenta. Dijalozi su teška glupost, od samih pretpostavki zašto se dešava to što se dešava, do neobaveznog razgovora. Postupci likova su takvi da ne mogu da verujem da je ovo nekom palo na pamet. 


Ide malo spoilera, čisto da vam pokažem kolika je ovo glupost, a za gluposti, šta god vam otkrijem, ne može da bude štete. Situacija sa liftom je eskalirala i sve je to došlo i do predsednika (WTF) koji najavljuje okršaj sa neprijateljem zaduženim za zločine. Vojska, FBI, specijalne jedinice, marinci, superheroji, popovi, babe vračare, psi, mačke, miševi, bubašvabe i amebe kreću u okršaj sa tim neprijateljem jureći ga po zgradi. Naš glavni lik konta da je tu u pitanju neka sila (zla kompjuterska tehnologija) i on kreće u okršaj u isto prokleto vreme. Zamislite koliki moron neko treba da bude da uđe u zgradu i u liftove u kojim stotinak specijalaca traži osobu koja prouzrokuje zlo. Ali neee braćo i sestre, da ne bi propustio Zvezde Granda, Sulejmana i ostale govnarije, on baš sada mora da ode da raskrsti sa nečastivom silom. 


Druga stvar je sledeće: Naučnik želi da testira svoju novu tehnologiju za koju zna da je opasna. On će da je primeni na liftove. Kako nikom nije palo na pamet da je izabrati jednu od najpoznatijih zgrada u Nju Jorku za to, jedna od najmoronskijih ideja ikada. Takođe lik koristi zolju veličine topovske cevi i puca na metu na nekoliko centimetara od sebe. Naravno, on samo biva malo ugruvan.  Šta da vam kažem, braćo i sestre. Ova ideja je mogla doneti barem glupavu zabavu. Donela je jadne likove, užasne splačine od priče, a od glupave zabave ostala je samo glupost.

Zanimljivosti:
Naomi Vots se plaši liftova.

Naj scena:


Dno lifta se otvara

Moja ocena: 3/10

Нема коментара:

Постави коментар