Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 20. октобар 2012.

Unknown (2011)


Unknown (2011) on IMDb
Kod nas nazvan: Bezimeni
Žanr: Akcija | Misterija | Triler
Režija: Jaume Collet-Serra
Glumci:  Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones...

Priča:
Čovek se budi iz kome i otkriva da mu je neko ukrao identitet. Niko mu ne veruje, pa čak se i njegova supruga pravi da ga ne poznaje. Uz pomoć jedne devojke i iskusnog detektiva on će pokušati da se izbori za pravdu.

Moj osvrt:
Film počinje dobro. Šok koji se nudi gledaocima je prilično efektan tako da to brzo uvlači u film. Naravno, svima koji su gledali Nowhere Man seriju poručujem da za njih ova prethodna konstatacija ne važi. Čak ni ne pokušavajte da povlačite paralele između ova dva ostvarenja jer Unknown teško da može da bude Nowhere Man-u i do članaka. Posle šokantnog početka servira nam se komplikovanje priče gde ćete bukvalno pomišljati na sve i svašta. Teško ćete šta tu pretpostaviti, zato i film drži kvalitet. Generalno, to je nešto što mu se ne može zameriti, dugo vremena pametno krije šta se dešava. 


Kada se u misteriju počne dodavati i akcija, dolazimo do prvog velikog problema ovog filma. Previše je onih "kako zgodno" situacija. Bukvalno, kada god je glavni lik u nekoj bezizlaznoj situaciji, uvek se u poslednjim momentima pojavljuje neka iznenadna olakšavajuća okolnost, pri čemu scenaristi baš i nisu mislili kako treba. Evo jednog primera. Lik je jednom rukom vezan za bolnički krevet na kom leži. Otrov uskoro treba da počne da curi kroz infuziju u njegove vene (izgleda da ubici nije bilo logično da mu direktno ubrizga otrov). Odjednom se tu zadesi nesrećna medicinska sestra koja skonča baš pored kreveta ovog našeg. Iz njenog džepa koji je pozicioniran na grudima vire makaze koje su oštricom okrenute unutra. "kako zgodno" i u isto vreme "kako debilno". 


Srećom, misterija je i dalje kvalitetna i u priču se uključuje sve više likova, gde imamo odlične poput likova koje tumače Bruno Ganc i Frenk Lanđela, ali imamo i one najšablonskije i praznoglavo napisane poput lika Dajane Kruger. Zaista mi nije jasno kako jadne, sirote devojčice koje spajaju kraj sa krajem, kojima su u negde na Balkanu brutalno pobili celu porodicu, bez igde ikoga u stranom gradu, uvek talentovane za milion stvari, obavezno budu neko sa kim naš glavni lik jaše u zalazak sunca. Predvidivo, bezvezno i jadno napisano. I sve je to bilo koliko toliko kvalitetno dok mi se u glavi nije počela rađati jedna ideja. Nekako mi je sve to mirisalo na neki obrt, a kako su po pravilu u novijim filmovima obrti prilično jadni, počeo sam da sumnjam na ono najgore. Sve vreme sam govorio "pa neće valjda, nisu baš toliko baš glupi". 


Braćo i sestre, ne da su glupi, već su bezobrazno glupi. Opet je jeftinim obrtom upropašćen kvalitet filma. Sada ću malo da parafraziram. Ako vama ova naredna priča bude logična, povlačim sve što sam negativno rekao o ovom filmu i ovo možete smatrati remek-delom. Recimo vi izgubite pamćenje. Znate šta je šta, ali ne znate ko ste vi ni šta vam je funkcija. Odete na basket gde budete srednje žalosni. Potom skoknete do faksa gde se mrcvarite za neku šesticu iz tamo neke matematike. Kasnije tog dana vam neko objasni da igrate u NBA i da ste matematički genije. Potom odete na basket, pobedite sve protivnike i to svaki meč sami protiv trojice, skoknete do faksa, poništite onaj ispit, dobijete desetku i tek onda odete kući na tuširanje. Ako vama ovakvo nešto ima logike, pred vama je remek delo kinematografije. 


Posle ovog obrta, svakom ko želi da vidi jasno je da je ovo zaista jedna u najboljem slučaju prosečna, visokobudžetna akcija koju možete gledati sto puta, ali nikada je nećete smatrati bitnim filmom. Posle obrta imamo sve više lupetanja, neverovatnog shvatanja nekih stvari, dvominutnih karakternih promena od kojih mi se diže kosa na leđima i tek na kraju nešto malo brutalne akcije, čisto da zadovolji i nas džangrizave. Ovako loše iskoristiti (ukrasti) ideje Nowhere Man-a i Bornovog Identiteta, ovako loše iskoristiti Nisona, Ganca, Lanđelu, Dajanu Kruger, Koha i ostale, zaslužuje opak šamar.

Zanimljivosti:


U pasošu glavnog lika stoji da je rođen sedmog juna. Liam Nison je rođen tog datuma

Naj scene:
Početna konfuzija

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар