Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 15. новембар 2012.

Romancing the Stone (1984)


Romancing the Stone (1984) on IMDb
Kod nas nazvan: Lov na zeleni dijamant
Žanr: Akcija | Avantura | Komedija | Ljubavni
Režija:  Robert Zemeckis
Glumci:  Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito...

Priča:
Spisateljica ljubavnih romana kreće u Kolumbiju kako bi platila otkup za svoju kidnapovanu sestru ne sumnjajući da i će i sama u opasnoj avanturi postati plen. Ubrzo upoznaje misterioznog avanturistu koji joj pruža pomoć.

Moj osvrt:
Kombinacija romantične komedije i avanture najčešće rezultuje nečim veoma zanimljivim i lakim za gledanje. S obzirom da je ovo režirao Zemekis, čovek koji nam je između ostalog doneo trilogiju Back to the Future, Forest Gump-a i Cast Away, za očekivati je bilo vrhunsku zabavu. Krajnji rezultat me nije naročito impresionirao ali u svakom slučaju nisam razočaran. 


Glavni dvojac tumače Ketlin Tarner čija pojava me uvek oraspoloži i Majkl Daglas o kom imam visoko mišljenje ali nekako mi njegova izbezumljena, psihotična faca nikako nije pasovala za komediju. Što se tiče vratolomija, imamo ih ali ne u onoj količini u kojoj sam očekivao. Nekako su mi sve te "frka" scene nedovoljno adrenalinske, veoma retko sadrže neki jači humor i samim tim su nedovoljno upečatljive. Obično takve scene služe za gloženja između glavnih likova, ali toga ovde nemamo puno. Tarnerova i Daglas su dovoljno simpatični da njihovu vezu u ovom filmu ne treba podvrgavati nekoj većoj analizi, ali nekako nisam video naročitu hemiju između ova dva lika. 


Kontam da je to zbog nekarakterističnog Daglasa kojeg ipak više volim videti u ozbiljnijim ulogama ali i uz to, siguran sam da se nisu dovoljno potrudili da približe ove likove. Pomenuo sam gloženja između glavnih likova. Ona su u romantičnim komedijama i više nego dobrodošla. Pod jedan, zasmeju, pod dva, koliko god to zvučalo paradoksalno, ona zbliže te likove. Mogli su barem to upotrebiti u nekoj većoj količini. Sledeća stvar su negativci. Imamo one "pozitivne negativce" koji služe za to da budu smotani i da razvesele publiku. To je ovde uloga Denija DeVita kome su jednostavno morali posvetiti više humorističnih momenata. Ima i tu potencijala, ima dobrih fazona, ali opet se pojavljuje onaj osećaj neiskorišćenosti. Što se tiče onih "negativnih negativaca", imamo nekog užasavajuće nezanimljivog kolumbijskog policajca i njegovu vojsku. 


Ono što u svim komedijama prija su simpatični usputni likovi. Ovde ih ima nekolicina, i oni su sasvim ok. Hvala bogu nemamo one današnje retardirane šablonske likove koji mogu samo da nerviraju tako da je to u svakom slučaju veliki plus. Krajnji utisak je sasvim pozitivan, ipak je ovo jedan od onih filmova koje rado gledamo kada želimo odmoriti mozak. Nije iskorišćen pun potencijal, dosta je predvidivosti, ali Ketlin Tarner u bilo čemu što je komedija, pa plus avantura na to... hit me any time.

Zanimljivosti:
"Romancing the Stone" je juvelirski izraz kada se dragi kamen priprema za upotrebu. Zbog slučajeva kidnapovanja u Kolumbiji, film je sniman u Meksiku. Film je dobio i nastavak  The Jewel of the Nile koji nije imao naročitog uspeha. Počelo je čak i snimanje trećeg dela koji se trebao zvati "The Crimson Eagle" ali je ubrzo otkazano. Iako mnogi smatraju da je ovo kopija prvog Indijane Džonsa, to nije slučaj jer je scenario napisan 5 godina pre snimanja tog čuvenog filma.

Naj scena:


Prelazak preko mosta

Moja ocena: 6/10

5 коментара:

  1. Davno sam gledao ovaj film pa ga ne bih komentarisao (nekada su ga puštali za svaki praznik 29. novembar, dok se još slavio), nego da ti preporučim film sa istom ekipom koji mi je jako dobar i gledao sam ga ko-zna-koliko puta. U pitanju je The War of the Roses (1989), pa ako ga nisi (skoro) gledao eto preporuke :) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na preporuci. Kao što rekoh, sve što ima Ketlin Tarner a komedija je, rado gledam

      Избриши
  2. Setih se još jednog filma kojeg sam davno gledao ali mi se svideo - Peggy Sue Got Married (1986), sa Kathleen, mlađanim Nicolas Cageom i tada nepoznatim Jim Carreyem u sporednoj ulozi. Mislim da će ti se svideti. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Sećam se kao klinac ovog filma i uvek mi je privlačio pažnju. Nedostaje tu malo više "života" ili "živosti" jer ovakvi filmovi po definiciji su živi, pozitivno otkačeni, prepuni dogodovština. Ok je filma ali malo mi je "postan"

    ОдговориИзбриши