Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 4. новембар 2012.

Alive (1993)


Alive (1993) on IMDb
Žanr: Akcija | Avantura | Drama | Sportski | Triler
Režija:  Frank Marshall
Glumci: Ethan Hawke, Vincent Spano, Josh Hamilton ...

Priča:
Avion u kom je bio urugvajski ragbi tim se srušio negde u Andima. Preživeli posle tog pada očekuju spasioce ali kako se oni ne pojavljuju, ljudi su primorani na ekstremne mere.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, drago mi je da mi je neko od vas predložio da pogledam (tačnije repriziram) ovaj film jer sada sam stekao pravi utisak o njemu. Pre svega malo obraćanje kritičarima filma. Danas sam proveo preko sat vremena čitajući o ovom događaju, što intervjue, što novinske članke, što odlomke iz knjiga koje su objavljene o njemu. Moram da priznam da je taj događaj verodostojno prenet na film. Ok, ne može se sve ubaciti ali ne postoji ništa bitno što je izbačeno niti ništa što je dodato kako bi se film Holivudizovao, kao što je to npr. uradio Piter Džekson kako bi Aragorn iz Gospodara Prstenova bio jedan klasični Marinac a ne fenomenalni lik iz knjige. 


I ne budem lenj i potom posetim sajtove/blogove nekih od kolega. I imam šta da pročitam. Citiram u formi prevedenoj na naš jezik: "A ta lavina je zaista sjajan dodatak kako bi se drama podigla na viši nivo. Mislim da su preterali i sa tom nesrećom.". Zaista nisam mogao da poverujem svojim očima. Nešto što se dogodilo, nešto o čemu svedoče svi preživeli iz ove situacije, kritičari smatraju za "ma daj" dodatak u filmu. Ok, te dezinformisane likove ne vredi ni pominjati, nek uživaju u svojim "istinitim" smećima poput Društvene Mreže od za koju je Rambo pojam realnosti. Ali imamo i drugu stranu, likove koji su čitali knjige. Pazite njihove zamerke "oni u toj sceni sede jedan pored drugog, a u knjizi su legli jedan uz drugog kako bi se zagrejali", i to je najveća zamerka koju je ovaj lik izneo. 


Kao što je jedan poštovani čitalac odlično napisao, ako želiš da nađeš nelogičnosti u filmu, sigurno ćeš ih naći, ali to isto važi i za logične stvari. Kao što sam već rekao, film je odlično preneo činjenične stvari koje su se desile. Pošto smo utvrdili da je ovo zaista istinit događaj, ništa nas ne sprečava da se potpuno unesemo u film. Ono što je sjajno, nema uvoda, nema mrsomuđenja, samo ono bitno. Avion pada već u prvoj sceni i nastaje haos. Ponašanje likova je odlično. Nemamo one retardirane fazone gde likovi polude za 2 sata kao u npr. Divide već imamo likove koji rezonuju kako valja, imamo i one koji paniče ali kako god bilo, sve to deluje ljudski. Što se tiče njihovih postupaka, sve je na mestu. Nema nekog velikog herojstva već svako pokušava da radi ono što najbolje zna i ume. Jednostavna prirodna selekcija gde nemamo situaciju da svako može sve da nauči za par minuta. 


Ovo je još jedan film koji pokazuje čovekovu nemoć pred prirodom. Hladnoća, vetrovi, oluje pa i ta sudbonosna lavina, sve to izgleda i više nego jezivo. Braćo i sestre, ako ne znate za ovaj slučaj i ako nista već gledali film, pripremite stomake jer videćete nešto šokantno. Likovi će biti primorani na donošenje jedne odluke koja će u vašim glavama pokrenuti bezbroj pitanja. U svakom slučaju može se postaviti ono jedno, šta bi svako od nas uradio na mestu ovih ljudi. Jednostavno, stomak će vam biti u grču u velikom delu ovog filma, a posle ove odluke, pored tog grča, dobićete klasičan udarac. S obzirom da je istinit događaj u pitanju, uvek me obuzima jeza kod tragičnih stvari. Recimo kada sam gledao Titanik, ježio sam se od scena kada brod kreće da tone. Nisam se naročito ražalostio zbog glavnih likova jer mi je ta priča tamo bila smešna, ali kada pomsilim na taj brod i sve ljude koji su zaista nastradali na njemu, ne mogu a da ne osećam ogromnu jezu. Tako je i ovde, jednostavno i posle filma sam nastavio sa čitanjem informacija o ovom događaju. 


Što se tiče loših stvari, tu imamo glumu. Nema ovde puno kvalitetnih glumaca ali to nije razlog da se ovaj film ocrni kao što neki uradiše. Da, trebali smo ovde videti sve holivudske zvezde kako bi se povezali sa likovima (sarkazam). Istinit je događaj hejteri, treba li vam nešto više od toga? Druga stvar koja mi se nije dopala su dva lika. Jedan lik koji je član posade koji je poludeo odmah posle pada i drugi koji je non stop u nekom blaženom "mama, ukakio sam se" stanju. Kroz ceo film se snažno provlači religija, ali to je očekivano, i s obzirom na situaciju i s obzirom da su stanovnici Južne i Centralne Amerike veoma pobožni. Sve je to ok osim kada se ovaj blaženi lik pojavi. Konstantno on potencira na molitvama, konstantno on ima neke vizije. U jednom momentu kada se traži odgovor na neko od pitanja, on uleće sa tim "večeras se molimo celu noć" rešenjem. To je to što se tiče negativnih stvari. 


Ovo je film koji svakako ne smete propustiti. Predstavlja nešto najjezivije što čovek može doživeti i pokazuje jednu neverovatnu borbu za život. Svakako će vam ostaviti neizbrisiv utisak.

Zanimljivosti:
Nando Parado, jedan od preživelih, radio je kao savetnik na snimanju i pravljenju scenarija. Film je trebao biti snimljen 1981 ali zbog onoga što je trebalo biti prikazano, ekranizovan je tek 1993. Film je sniman redosledom kojim se i odvija radnja. Scena pada aviona je snimana 9 dana. Pad aviona se desio 13. oktobra 1972. Narator filma je Džon Malkovič i on glumi Karlitosa Pereza. Inače tekst koji Malkovič izgovara zaista je pisao Perez. Kanesu je trebao glumiti Bred Pit ali se on nije dobro pokazao na audiciji pa je uloga otišla Džošu Hamiltonu. Itan Houk je odbio da pušta bradu po celom licu. U jednoj od scena Kanesa kaže da vidi put. Iako momci nisu pošli tim putem, kasnije se ispostavilo da je Kanesa bio u pravu. Skoro sva imena preminulih u nesreći su promenjena u filmu.

Naj scena:


Kako ne bih odao nešto bitno ljudima koji nisu gledali film, napraviću izuzetak i neću odabrati ovu scenu.

Moja ocena: 8/10

Нема коментара:

Постави коментар