Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 7. новембар 2012.

Star Trek: The Motion Picture (1979)


Star Trek: The Motion Picture (1979) on IMDb
Kod nas nazvan: Zvezdane Staze - Film
Žanr: Akcija | Avantura | Misterija | Naučna Fantastika
Režija: Robert Wise
Glumci: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley ...

Priča:
Nepoznata destruktivna sila se približava zemlji. Admiral Kirk preuzima komandu nad Enterprajzom u nameri da presretne, ispita i zaustavi tu silu.

Moj osvrt:
Ovo je klasičan primer kako jednostavan scenario može da rezultira odličnim filmom. Sve što ćete videti je spremanje posade i Enterprajza za susret, potom sam susret i ispitivanje te sile. Jednostavno ali nikako siromašno. Prvo što se uočava su zaista kvalitetni efekti. Sve ovo izgleda pristojno i dan danas a mogu tek da zamislim kako je sve delovalo kada se film pojavio.


Tu možda i imamo jedinu značajniju manu filma. U nekoliko scena gledamo Enterprajz kako sporo lebdi ka cilju. Ok, sve to izgleda lepo, ali ne mogu baš ko zna koji put da 2,3 minuta samo posmatram okolinu kroz koju brod proleće. U nekoliko situacija se tu stvori napeta atmosfera ali tamo gde nema uslova za nju, ovakva scena je nepotrebna. Snaga filma je upravo ta destruktivna sila koja se bliži zemlji. Ono što su mnogi filmovi uzaludno pokušavali da postignu, ovaj je postigao na odličan način. Odnos čoveka i uslovno rečeno mašine je tema kojom se režiseri neretko bave ali rezultati budu retko brilijantni (Blade Runner, Terminator), nekada mlaki (I Robot, Appleseed) ali uglavnom budu klišeizirana smeća jedva vredna pažnje. Svi se nekako opredele na varijantu da mašina može da bude čovečnija od čoveka i to izvedu na patetičan i neubedljiv način. 


Ovu ideju koju sam video ovde, nisam video ni u jednom drugom filmu. Ovo je jedinstvena i originalna ideja a naravno tiče se te sile koja preti našoj planeti. Ok, moglo se ovo svoditi na neku trku sa vremenom, koje ovaj film nije lišen, ali ljudi koji su pravili film, odlučili su se za nešto više. Ta destruktivna sila koja se pojavljuje (V'Ger) је sigurno jedan od najbolje osmišljenih strojeva u svetu filma. Vidi se da je neko seo i razmišljao i rezultat svega je nešto što će čak moći i da vas dirne a svakako će vas naterati na razmišljanje. Na mnogo stvari treba obratiti pažnju, V'Gerovu logiku, svrhu, misiju, pa i samo ime. Sve to ima finu podlogu koja će oduševiti ljubitelje naučne fantastike. 


Film nije lišen ni onih strateških odluka koje likovi čine pa ćete videti dosta dobrih stvari u tom segmentu, kao i dobrih duela sadašnjeg sa bivšim kapetanom Enterprajza.  Što se tiče same glume, ona je na zavidnom nivou, osim ponekad teatralnog Šetnera, ali to ne bih smatrao nekom značajnom manom. Pri samom kraju, jedan od likova čini sudbonosu odluku. Sve je to ok ispalo, i to je bila silna ideja, ali uopšte nisam video neki ogroman motiv za taj njegov postupak. Lik je prilično zastupljen u filmu tako da smatram da su mogli kroz njege njegove postupke izgraditi taj deo njegove ličnosti iz koga bi takvi motivi bili jasni. Bez obzira na nekoliko sitnih mana, ja sam uživao u filmu. Ako volite pravu naučnu fantastiku, nipošto ne zaobilazite ovo ostvarenje.

Zanimljivosti:
1977 je inicijalno doneta odluka da se odustane od serije i nastavi se sa snimanjem filmova. Leonard Nimoj je napustio seriju i odbio je više puta ponudu da se vrati u ulozi Spoka. To je tek učinio kada su ga ubedili da su odlučni snimiti film.


Maketa V'Gera je bila toliko velika da se ona gradila i u toku snimanja filma. Dok su na jendom kraju trajala snimanja, na drugom kraju su se odvijali radovi. Ovo je prvi put da se u Star Trek-u, bilo filmu, bilo seriji, pojavljuju Klingonci. Šatner je izjavio kako je za vreme snimanja scenario konstantno bio menjan tako da su tek kasnije saznali šta će se desiti na kraju filma. Persis Kambata je jedva pristala da joj obriju glavu za potrebe filma. Dugo vremena je držala svoju odsečenu kosu u kutiji. Potpisala je ugovor o velikoj odšteti ukoliko joj kosa ne izraste ali se to nije desilo. Orson Vels je bio narator u trejlerima za film.

Naj scena:


Konačni susret sa V'Ger-om

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар