Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 4. септембар 2012.

Papillon (1973)


Kod nas nazvan: Leptir
Žanr: Biografski | Kriminalistički | Drama
Režija: Franklin J. Schaffner
Glumci: Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory...

Priča:
Dva zatvorenika se udružuju dok služe kaznu na užasnom ostrvu. Iz tog prijateljstva rađa se i plan za bekstvo.

Moj osvrt:
Generalno volim filmove sa bekstvima, pogotovu ako su ona dobro smišljena. Recimo serija Bekstvo iz Zatvora bila vrhunski zanimljiva i sjajna sve do polovine poslednje sezone kada se ispostavi da je jedan lik sam svoja majka. Dobro, ne baš tako ali ista je logika. Elem, većina takvih filmova i serija se zasniva na tom planiranju bekstva i na samom bekstvu. Ovde pre svega imamo prijateljstvo koje se rađa između dva lika. Njih dvojicu tumače Stiv MekKvin i Dastin Hofman. O ove dve veličine mi ne pada na pamet da trošim reči. Šta je kvalitet ove dvojice likova. 


Pogledajte većinu sličnih filmova, svi glavni likovi su neki genijalci, neki mnogo opasni likovi, a šta ovde imamo. Imamo dva potpuno obična lika. Zbog toga, takva dva lika su mi za kratko vreme postala veoma draga. Njihova ljudskost je jedan od glavnih kvaliteta filma. Dopada mi se i to što nemamo onaj klasični šablon gde se ceo film priprema bekstvo da bi se na kraju ono i ostvarilo. Sve ovo je prilično iznenađenje za mene. Ovde imamo možda i najbolje scene vezane za dane provedene u samici. 


U Papilonu je sve dobro izdozirano, prijateljstvo između dva lika, brutalnosti, zatvorski život, bekstva, izdaje, avanture, nesrećni slučajevi... Ono što mi je vrhunski i što mi se zaista dopalo je jedan kontrast (zanemarljiv spoiler). Pre svega imamo jezive scene u naselju gubavaca i postupke tih jadnih ljudi koji nisu morali učiti to što su učinili jer ništa nisu dužni glavnim likovima. Potom imamo postupak jedne opatice koja je itekako imala koristi od jednog od glavnih likova koji nije zaslužio to što mu se desilo. Genijalan kontrast. Neko ko izgleda toliko odbojno da ne smete da ga pogledate se prikazuje kao dobročinitelj, a neki koji se kriju iza krsta pokazuju pravo, odvratno lice. 


Što se tiče završnice i onog dela pre nje, takođe nijedan film nije uradio ovo što je Papilonu pošlo za rukom. Imamo neočekivanu "predzavršnicu" i ludu završnicu koja oduševljava. Razgovori koje vode ta dva lika u toj završnici su neprocenjivi, ali ne zbog onog što je rečeno pa vi sada zamislite koliko je ovo genijalno. Papilon je film koji svako treba da pogleda.

Zanimljivosti:
Dastin Hofman je morao da nosi sočiva kako bi dobro video kroz debele naočare koje je morao nositi. Njegov lik je baziran na scenaristi filma Daltonu Trambou. Iako se tvrdi da je film rađen po istinitom događaju, Francuzi iz Gvajane tvrde da je ona uglavnom fikcija. Papilon iz pravog života je sa 25 godina poslat na Đavolje Ostrvo. 

Papilon znači Leptir na francuskom.

Naj scena:


Sedmi talas

Moja ocena: 8/10

6 коментара:

  1. Reprizirah posle par godina ovu filmčinu, pa predlažem da se još poneka prozbori o njemu :) jedno od lepših prijateljstava na filmu definitivno i strašan tandem vodećih glumaca :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moglo bi se reprizirati :)
      A što se glumaca tiče, bilo koji od njih je veličina za sebe a kad imaš ovakav tandem, to je baš poslastica

      Избриши
    2. Videh danas vest da će "Dara iz Jasenovca" ( nestrpljiv sam da ga pogledam nevezano za oskare i sl.) biti srpski kandidat za oskara i ostale priznatije nagrade, pa malo pročačkah o favoritima obzirom da je taj period godine i videh da je Finčerov novi film jedan od glavnih kandidata, što baš i ne uliva poverenje, a onda se setih da je letos i Nolanov Tenet izašao i razmišljam šta će to biti da je sve bez onog standardnog hajpa prošlo :) možda su ovaj put uboli nešto dobro, posle duže vremena, mada...

      Избриши
    3. Možda bi i bilo više Hajpa da može da se ide u bioskope redovno. Videćemo. Hajde da se nadamo da će ovog puta biti više kvaliteta a manje lagarija za dečicu. Bitno je da originalnu ideju stavi u službu priče. Na žalost sa Interstellarom priča je tupava i šuplja ali je to sve maskirao fazonima za široke mase. No čovek je snimio lep broj dobrih filmova pa hajde da se nadamo da će i ovaj da valja.

      P.S. Izvini na kasnoj objavi komentara. Komentari mi prvo stižu na mail pa onda mogu da ih odobrim. Ovaj nije stigao uopšte već ga tek sad vidim direktno na blogu da nije odobren.

      Избриши
  2. Što bi rekao Pele u Lepim Selima "No problemo". Sad pročitah tekst za "A Bronx Tale", sve pohvale, meni se koliko se sećam malo više dopao, mada sam i zaboravio većinu stvari iz njega. Znam samo da sam se lepo nasmejao kad Čez objašnjava klincu kako da zna da je devojka ona "prava" :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. Film jeste dopadljiv i veoma pitak, to ne sporim. Da, to je fora sa vratima i to prilično originalna :)

      Избриши