Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 30. септембар 2012.

Dredd 3D (2012)



Dredd 3D (2012) on IMDb
Kod nas nazvan: Dred 3D
Žanr: Akcija | Naučna Fantastika
Režija: Pete Travis
Glumci:  Karl Urban, Olivia Thirlby, Lena Headey...

Priča:
U budućnosti, u gradu punom nasilja, policija ima slobodu da sama presuđuje. Jedan od policajaca se udružuje sa novajlijom u borbi protiv bande koja diluje novu drogu zvanu SLO-MO.

Moj osvrt:
Mnogo sam čitao o oba Dred filma pre gledanja ovog. Bukvalno svi poštovaoci stripa su žestoko pljuvali Staloneovog Dreda dok je ovaj baš onakav kao u stripu. Ok, nije zgodno kada ne ispoštuješ fanove stripa/knjige ali kada odlučiš da nešto filmuješ, odaberi barem neku dobru priču, a ne ovo. Možda ću ovim uvrediti nekog fana stripa o čuvenom Sudiji ali kao neko ko nije čitao strip, mogu da kažem da mi se Dred iz 1995. dopao, a sada kada sam odlgedao ovaj, imam i te kako nameru da repriziram taj stari. 


Šta ovde valja? Karl Urban. Čovek je odličan kao Dred. Ne bih poredio njega i stalonea pošto je u filmovima donekle drugačiji pristup ali na Urbana nemam niti jednu zamerku. Imam na režisera koji je možda još više mogao iskoristiti njegovu harizmu u filmu. Šta ne valja? Skoro pa sve ostalo. Ovo je 90% isti film kao i Bekstvo Iz Nju Jorka. Ok, možda sam bio malo strog prema tom klasiku ali i dalje smatram da on sem ideje i Kurta Rasela nema ništa specijalno. Ovde imamo isto to. Likove koji moraju da pobegnu iz ogromne zgradurine. Ne zvuči li to nešto kao i slabašni Resident Evil od pre koji dan? Gomila pucnjava, solidan nivo akcije, priče nigde, originalnosti nigde, film za zevanje. 


Budućnost ne izgleda toliko futuristički kao u starom Dredu. Ovde to izgleda nešto što može da se desi kroz nekoliko godina. To možda i nije loše ali moram da priznam da mi više prija nešto futurističkiji pristup. Takođe, u starom filmu smo videli strukturu Sudija, videli smo širi spektar dešavanja, videli veći spektakl. Ovde je sve svedeno na jednu zgradu. Glavni negativac - Lina Hedi. Ženu baš hoće uloge negativaca i ljigavaca. Prvo je u filmu 300 glumila priglupu kraljicu koja mnogo mrsomudi, posle su je našli da glumi odvratnu Sersei u seriji snimanoj po Martinovim knjigama a ovde je tek najveći biser. Kako vole da negativcima daju neku surovu prošlost, prosto ne mogu da verujem. 


Alo ljudi, pogledajte negativce iz realnog života. Šta je npr. Hitler bio? Neee, realniji negativac je bivša prostitutka koju je makro unakazio pa mu je ona odgrizla mudašca i postala najveći baja u kraju. Smešno. Nek neko uporedi ovo sa genijalnim Asanteom koji je otelotvorio sjajno negativca u starom filmu. A tek droga koja se diluje... zove se SLO-MO zbog toga što onaj ko je koristi, ima utisak da je vreme usporilo. Kako tek to smara kada morate da gledate te usporene scene u kojima se preseravaju od 3D-a i kvalitetnih kamera. "Najbolja" scena je kada se Lina Hedi kupa pa rukom razbacuje vodu na sve strane. Da, baš sam imao ludu želju da dva minuta blenem u to. 


Imamo i novajliju, slatku devojku koja ide sa Dredom. Ona je vidovita (booooring - kako mrzim te medijume) i od devojčice koja se igra lastišom, kroz film ona izrasta u ženskog Dreda. Bulšitiranje, zar ne? Iskreno nisam očekivao nešto specijalno ovde, ali ako fanovi žestoko brane ovo što poštuje strip, ja ću da branim Dreda iz 1995 sa čika Staloneom zato što je barem dva puta bolji film. Toliko od mene u ovom izveštaju iz bioskopa.

Zanimljivosti:
U stripu, Dred nikada ne skida kacigu tako da to ne čini ni Urban u filmu. Majk Bin je bio na audiciji za glavnu ulogu. Grafiti u zgradi sadrže imena nekih likova iz stripa.

Naj scena:


Jedno bacanje sa zgrade kojim Dred šalje poruku. Prvi put tu vidimo tek neku surovost ovog lika.

Moja ocena: 4/10

Нема коментара:

Постави коментар