Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 20. септембар 2012.

Cast Away (2000)


Cast Away (2000) on IMDb
Kod nas nazvan: Izgnanik, Brodolom Života
Žanr: Avantura | Drama
Režija: Robert Zemeckis
Glumci:  Tom Hanks, Helen Hunt, Paul Sanchez...

Priča:
Jedan od direktora FedEx-a mora da premaši svoje fizičke i emocionalne granice kako bi preživeo sam na pustom ostrvu na koje je dospeo posle pada aviona.

Moj osvrt:
Zemekis i Tom Henks su već sarađivali na Forest Gampu, jednom od najboljih filmova ikada snimljenih i vraćaju se sa još jednim sjajnim ostvarenjem. Naravno, nije u rangu pomenutog Foresta, ali svakako je vrhunski film. Cast Away nije samo film o brodolomcu koji pokušava da preživi u za njega nepoznatim uslovima, on je mnogo više. Prvo hajde malo da se bavimo tim, kako bih ga nazvao, površinskim delom. Svo to njegovo snalaženje i preživljavanje je realno preneseno. 


Obično se u ovakvom tipu filma trude da likove ubace u što komplikovanije situacije pri čemu ti likovi uvek znaju da izvedu najjednostavnije stvari kao što su paljenje vatre, pravljenje i pronalaženje skloništa, lov/ribolov itd. Ovde imamo čoveka koji nije vičan ničemu od toga a moraće da nauči kako bi preživeo. Meni je ovo mnogo bolji pristup od gore navedenog jer u tim  jednostavnim stvarima čovek pronalazi pobedu ali ne nad prirodom već nad sobom. Moram ovde da podelim citat mog profesora sa vama "Nikada se ne takmiči sa drugim, uvek ćeš izgubiti. Svaki put kada se takmičiš, pobedi sebe i uspeh ti je zagarantovan." Ovde imamo upravo to, čoveka koji je u divljini i koji mora da pobedi sebe, koji mora da uloži krvavi trud da bi imao stvari koje je uzimao zdravo za gotovo, da nauči stvari za koje je mislio da mu nikada neće trebati... 


Kroz sve to vi vidite razvoj njega kao lika i formiranje potpuno drugog čoveka. Sjajno je što su se potrudili da Henksa "ubuce" tako da je na početku filma on čak i debeljuškast ali kako se radnja filma odvija, videće se jasne promene na njegovom telu.  Nije to kao u seriji Lost gde imamo lika od dvestotinak kg. koji za nekoliko meseci na ostrvu nije uspeo smršati ama baš ništa. Odlično su priakazana i psihička stanja kroz koja lik prolazi. Videće se situacije u kojima vidi neku nadu, u kojima se miri sa sudbinom u kojima kreće i da ludi. 


Mnogima se nisu dopale tri stvari iz filma ali meni su one bile sjajne i evo razloga. Paket - koji je predstavljao barem neki povratak na prošlo, nadu da će se nastaviti ono što se i događalo; lopta - posle godina bez razgovora sa drugim bićem, lik se vezuje za loptu. Ako se i vi kao gledalac vežete za prokleti predmet, nemojte mi govoriti da je to mana filma; kraj - zapečatio je utisak da je ovo vrhunski film, genijalno i simbolično prikazao kako čovek nekada može da slepo veruje i da idealizuje pogrešne vrednosti ali i pokazao mogućnost novog početka.

Zanimljivosti:
Tom Henks se sam ugojio i odlučio da mrša u toku snimanja filma iako to od njega nije traženo. Svi zvuci sa ostrva su dodati u post-produkciji. Kako bi Henks lakše pričao sa Vilsonom (loptom) u scenariju je postojao normalan dijalog između njih dvojice. 


Većina scena je snimana danju tako da su noćne scene kreirane specijalnim efektima. Alan Silvestri je pisao muziku za film. Ukupna dužina muzike koje je napravio je iznosila 24 minuta.  Kada su pitali Zemekisa šta je bio sadržaj famoznog paketa, on je u šali odgovorio da je unutra bio vodootporni satelitski telefon. U prvim verzijama scenarija Čak je trebao da razvije još jednu ličnost sa kojom bi pričao. Fred Smit, osnivač i vlasnik FedEx-a se pojavljuje u filmu. Ako uzmemo početno slovo imena i prezime glavnog lika, dobijamo sledeće "C Noland" (see no land - ne videti kopno). 


Iako su mnogi verovali u to, FedEx nije platio da se pojavi u filmu. Jedna od odbojkaških lopti koja je korišćena u filmu je prodata na aukciji za $18.400. Unesite -17.609277,177.0397 u google maps i videćete ostrvo na kom je sniman film. Kako bi što bolje istražili probleme koje čovek može imati u ovakvoj situaciji, nekoliko članova filmske ekipe je provelo nekoliko dana na ostrvu. Neki od njihovih problema su preneseni u film i to: zapaliti vatru, upecati ribu, sakupiti pakete iz vode, otvoriti kokosov orah i pričati sa odbojkaškom loptom. Pesma koju Čak peva kada napokon zapali vatru je čuvena "Light My Fire", pesma grupe The Doors.

Naj scena:


Nekoliko scena zaslužuje ovu titulu. Plivanje za Vilsonom, srušeni ideal ali poslednja scena u filmu je sabrala sve utiske u jedan genijalan.

Moja ocena: 8/10

Нема коментара:

Постави коментар