Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 16. јул 2012.

Land of the Dead (2005)


Zemlja živih mrtvaca (2005) on IMDb
Kod nas nazvan: Zemlja Živih Mrtvaca
Žanr: Horor
Režija: George A. Romero
Glumci: John Leguizamo, Asia Argento, Simon Baker ...

Priča:
Zombiji su prekrili svet i poslednji preživeli žive u ograđenom gradu kako bi se zaštitili.

Moj osvrt:
Veliki Džordž Romero se vraća sa još jednim zombi filmom. S obzirom na to koliko mi je Diary of The Dead bio slab, od ovog filma nisam očekivao Bog zna šta. Ono što sam dobio je koliko toliko zadovoljavajuće. Svet je već debelo zahvatila zaraza tako da je zombija sve više. 


Odmah da kažem zbog fanova 28 Days/Weeks later, zombiji su spori jer se Romero drži onog starog recepta koji mu je doneo slavu. Iskreno, mogao je da promeni taj stav, sigurno bi ovaj film bio značajno dinamičniji. Ovako, više imamo kritiku društvenog sistema nego neki napet horor film. Čini mi se da Romero ne ume da nam ponudi nešto više od onog što je i do sada nudio. Već smo videli i tu kritiku društva, već smo videli da smo mi veći zombiji od samih zombija... daj nam nešto drugo. 


Za razliku od Diary of The Dead, ovde imamo znatno bolju glumačku ekipu u kojoj ćete pronaći i velikog Denisa Hopera kao i Sajmona Bejkera i Džona Leguizamoa. E sada, pošto nam svaki zombi film servira poneku novinu vezanu za same zombije, ovde imamo jednog koji je počeo da misli. E sada, nemojte misliti da će on nešto epohalno da učini ali opet, nemamo standardnog proždrljivca već nekog ko uči da razmišlja. Taj njegov mentalni razvoj uviđaju i drugi zombiji pra kreću da ga prate. 


Opet, to je fina ideja ali nekako, čini mi se da se i ona izbubila u Romerovom pokušaju da napravi dramu i već pomenutu kritiku društva. To se najbolje vidi na samom kraju filma gde nam on plasira jednu drugačiju ideju od svih koje smo do sada videli, ali koja se opet svodi na isto.

Zanimljivosti:
Prvi film iz Living Dead serijala koji ima digitalne efekte. Romero je bio oduševljen filmom Shaun of The Dead i zahtevao je da se glavna dva glumca pojave u ovom filmu što se na kraju i desilo. Pre nego što je film dobio ovaj naziv, u opticaju su bili "Dead City," "Dead Reckoning," "Twilight of the Dead," i "Night of the Living Dead: Dead Reckoning."

Naj scena:


Završnica

Moja ocena: 5/10

17 коментара:

  1. Meni je Night Of The Living Dead iz '68-e jedan od najomiljenijih horora, a jako cenim i drugi deo fransize iz '78-e. Posle toga, meh. Svakako, Romero je veliki, mozda i najveci horor reziser ikad. Njegov uticaj je neizmeran i svet horor filma ne bi bio isti bez njega.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam veliki fan zombi filmova iskren da budem, ali valjalo bi obnoviti te Romerove klasike, Night of the living Dead i Dawn of the Dead pre svih

      Избриши
    2. Nisam ni ja, ali ti su zaista sjajni.

      Избриши
  2. Meni su bolji i Dzon Karpenter i Ves Krejven.sto se tice rezisera horor filmova.Romeru je cela karijera ostisla samo na zombije, savaki film jedan te ista prica.Nemas mnogo toga razlicitog da pokazes o zombijima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da Romerov kvalitet nije u tome šta je pričao o zombijima već šta je pričao o ljudima :)

      Избриши
    2. Na temu zombi filmova ću reći samo jedno:Držite se podalje od Resident Evil filmova.

      Избриши
    3. Resident Evil mi je vrhunski trash. Ekstremno glupava zabava i ništa više od toga. Mislim da mi je samo prvi deo ostavio neki ok utisak što se kvaliteta tiče. Ovo ostalo je tupavo ali jako zabavno. Iskreno, Resident Evil 2 igrica mi je jedna od najdražih igara koje sam igrao tako da sam jednostavno morao da gledam to :)
      Doduše nije mi toliki let down kao npr Doom film.

      Избриши
    4. Prvi Resident Evil film je okej akcioni horor.U kasnijim filmovima nema ni H od horora.Što se tiče igre Resident Evil 2, izašao je rimejk i maestralan je.

      Избриши
    5. Ah kako plačem za tim gejmerskim danima :)
      Mislim da su rimejkovali i prvi deo.
      Čak i nerimejkovan, taj drugi je sjajan.

      Избриши
  3. E pa nisam nikad te njegove zombi filmove gledao na taj nacin.Ali, nisam ja mislio uopste da su zombi horori, samim tim i njegovi, losi, samo da ove druge vrste horora imaju vise da pokazu.Bar po mom misljenju i ukusu. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zavisi šta tražiš u hororu. Ako tražiš dobar film, onda je nezavisan od podžanra. Ako se pod hororom smatra gomila jezivih scena, onda je smeće poput Conjuring 2 vrhunski horor. Ako je atmosfera u pitanju, onda sam i ja više za drugi tip horora. Ali ako se film izdvaja kvalitetom, onda mi je nebitno šta je u njemu. Iskreno, više volim i zombije nego tupave tinejdžere po filmovima :)

      Избриши
    2. Okej, Karrpenter, Kronenberg, Barker, Krejven, Ardjento, Avati, Roeg, sjajni reziseri i meni jako dragi, ali ne tolikoooo uticajni kao Romero.

      Избриши
  4. Ma i meni su se pogresna skretanja, petak 13.teksaski masakr i ostale gluposti na taj fazon popela na...A uporno snimaju nastavke.To mogu i ja da reziram.Ja nekako najvise gotivim psiholoske horore, trilere.Bas sto si naveo, gde se stvara napeta atmosfera, ne znas sta sledi u daljim scenama.Mada mogu da gledam i krvopljus sto bi ti rekao kad nabasam na TV-u slucajno, kad nema nista zanimljivije od programa.

    ОдговориИзбриши
  5. Pa to sto se tice uticaja na horor zanr si mozda u pravu, ali meni nekako prvi padnu na pamet ovi koje sam naveo, posto snimaju razlicite zanrove horora, ne samo jedan.Na to sam mislio.Tu od vrhunskih rezisera prvo pomislim na Spilberga, nekako mi je najvise raznolik u zanrovima.Npr.Kopola i Skorceze snimaju mahom krimice, Piter Dzekson fantaziju, Vudi Alen one uvrnute komedije, Linc isto tako uvrnute misterije, samo njemu znane.Ne mogu sad svih da se setim odmah ali znas na sta mislim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije ni Spilberg preterano inovativan, bas naprotiv, tacno je znao sta publika zeli i to joj davao. Nabadao je i on vrhunske filmove i zbog njih ga neizmerno cenim, ali covek nije neko ko mi prvi padne na pamet kad se prica o raznolikosti. Ja se uvek setim Kjubrika kao cistog primera coveka koji je u SVAKOM zanru napravio po neko remek delo.

      Избриши
  6. Pa dobro, setio sam se i ja Kjubrika naravno, ali mislim na ove savremene, koji su jos aktivni.Da, i Tarantina sam zaboravio, i kod njega je skoro ista fora.Vrhunski dijalozi, krv na sve strane...Ali je vrhunski u svom poslu u svakom slucaju kao i Skorceze, Kopola, Linc...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. P. T. Anderson, Daren Aronofski, Tomas Vinterberg, Klint Istvud, mnogi korejci itd

      Избриши