Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 11. јул 2012.

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)


The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008) on IMDb
Kod nas nazvan: Hronike Narnije: Princ Kaspijan
Žanr: Akcija | Avantura | Porodični | Fantastika
Režija: Andrew Adamson
Glumci: Ben Barnes, Skandar Keynes, Georgie Henley ...

Priča:
Pevensijevi se vraćaju u Narniju gde moraju da pomognu zakonitom prestolonasledniku da se vrati na tron.

Moj osvrt:
Prvi film je bio baš fina razbibriga. Bajkovita pričica, simpatični klinci, tako da gomile rupa i nelogičnosti nisu nikako smetale. Šta nam je doneo nastavak. Isto to samo nešto siromašnije. Nisam čitao knjige tako da će se možda poneka kritika odnositi na ono što je napisano. Ako već imamo seriju filmova/romana, više volim da priča ima neki kontinuitet nego da je svaka naredna potpuno nova avantura. Ovde upravo imamo ovaj drugi slučaj. 


Ako niste gledali prvi, ništa vas ne sprečava da gledate ovaj. Ok, neke detalje ćete tek sada upoznati ali van njih, nema ovde nikakve specijalne zavisnosti. Narnia je sada pala u pogrešne šake. Gde smo u prvom filmu imali bajku i fantastiku, ovde imamo političke igre koje baš i nisu najsvežija ideja. Takođe u centru priče je užasavajuće iritantni lik princa Kaspijana. Iskreno, lik me je toliko nervirao (a i glumac je donekle antipatičan) da sam poželeo da ga neko zatvori u tamnicu do samog kraja filma da ga ne gledam. 


Film je prepun šablonskih dilema, odluka, razgovora koje značajno umanjuju zabavu koju bi prvenstveno ovaj film trebao doneti. Što se tiče onih pozitivnih stvari, pričica, iako siromašna, prilično je pitka. Scenografija je ponovo odlična, mada ne tako sjajna kao u prvom delu. Ipak, ona veoma prija oku. Opet, iako se trudi da bude ozbiljan, film će ipak najlakše pasti najmlađima, pre svega zbog nekih likova kao što je miš koji savršeno barata mačem. 


Šteta što barem delić truda nije utrošen u smišljanje bolje priče ili modifikovanje one koja je preuzeta iz knjige (u slučaju da je knjiga ispoštovana) jer osim zabavnog slatkiša za oko, nećete dobiti bog zna šta.

Zanimljivosti:
Tokom snimanja, Džordži Henli koja glumi Lusi, izgubila je dva mlečna zuba tako da su morali da joj naprave most kako bi popunili prazninu. 8 meseci je trajalo istraživanje lokacija za snimanje. Mali deo je sniman na Novom Zelandu, gde je sniman i prethodni film, a najveći deo je snimljen u Češkoj, Sloveniji i Poljskoj. U odnosu na knjigu, Aslan se pojavljuje znatno manje. Za potrebe filma, napravljeno je oko 2500 modela nakita. Aslan na turskom znači Lav. Princ Kaspijan je četvrta knjiga o Narniji. Tilda Svinton koja igra Belu Vešticu, takođe se pojavljuje i kao kentaur.

Naj scena:


Borba u zamku

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар