Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 22. јул 2012.

Pleasantville (1998)


Pleasantville (1998) on IMDb
Žanr: Komedija | Drama | Fantastika
Režija: Gary Ross
Glumci: Tobey Maguire, Jeff Daniels, Joan Allen ...

Priča:
Tinejdžeri iz 90-tih se pronalaze u seriji iz 50-tih i pod njihovim uticajem, taj svet se naglo menja.

Moj osvrt:
Priča da se neko odjednom nađe u TV-u, da se tako izrazim, nije naročito originalna, ali ovde je lepo izvedena. Iako me na samom početku ta ideja malo zamarala, ubrzo sam shvatio da je neko inteligentan ovde umešao prste i napravio nešto vredno pažnje. Pre svega imamo likove iz 90-tih u crno-beloj seriji u kojoj je sve bajno, sjajno, svi se vole, nema nevolja, nesreća, košarkaši ne promašuju nijedan šut, vatrogasci spašavaju mačiće a nikada za vatru nisu čuli itd. 


Dolazak dvoje tinejdžera iz 90-tih će sve to promeniti. E sada, u čemu je štos. Te promene se manifestuju na jedan mnogo simpatičan način ali to ne želim da vam kažem, ipak treba da pogledate ovaj filmić i otkrijete sami. Kada sam rekao da se neko inteligentan latio posla, mislio sam na to da ovde postoji mnogo simbolike. U svim ovim promenama i u svemu ćete je pronaći lako. Zbog toga, film nosi i mnoge poruke. E sada, tu dolazi do jedinog problema koji imam sa filmom, što ne znači da ćete i vi imati taj problem. Generalno, nisam neki ljubitelj filmova sa porukama, osim ako ne ostavljaju neki trajan utisak. 


Ovde je mnogo tih poruka ali glavna stvar koja se sugeriše da je svaka promena dobra ili vodi ka nečemu dobrom. To mi i nije toliko ubedljivo ali bez obzira na sve, film uspeva u onome što mu je prava namera. Pored tih ideja o promenama i njihovim manifestacijama, ima i usputnih dobrih stvari kojih su se dosetili. Recimo kada izbije požar, lik utrčava u vatrogasnu stanicu vičući "Požar" nekoliko puta, gde ga vatrogasci gledaju belo. Kada mu je sinulo, samo je rekao "mačka" i svi su u trenu poskakali. Takvih stvari ima u izobilju tako da verujem da će vam film biti zabavan. Što se tiče glume, imamo odličnu postavu i ne bih sada posebno razglabao o svima. 


Za mene, broj jedan i najbolja stvar u filmu je priča o sporednom liku kojeg tumači Džef Danijels. Bukvalno svaka scena s njim i način na koji se njegov lik razvija i prolazi kroz celu priču mi je bila odlična i lako je saživeti se sa njim.

Zanimljivosti:
Scena sa Tobijem MekGvajerom na kiši je po mišljenju svih posveta filmu Bekstvo Iz Šošenka ali Geri Ros je izjavio kako je to slučajnost. Dve knjige o kojima Bad priča tinejdžerima su  "Avanture Haklberi Fina" i "Lovac U Žitu", inače dve knjige koje su najviše zabranjivane u SAD. Zbog zahteva za promenama boja u scenama, do prve epizode Ratova Zvezda, ovo je bio film sa najviše efekata. Poslednji film Dž. T. Volša. Kuća koja je korišćena u filmovima "Smrtonosno Oružje" je upravo preko puta kuće glavnih likova.

Naj scene:


Sve scene sa Džefom Danijelsom.

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар