Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 20. јул 2012.

Lethal Weapon 4 (1998)


Lethal Weapon 4 (1998) on IMDb
Kod nas nazvan: Smrtonosno Oružje 4
Žanr: Akcija | Kriminalistički | Triler
Režija: Richard Donner
Glumci: Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci ...

Priča:
Sa privatnim poteškoćama i godinama koje ih stižu, Rigs i Murtag moraju da se suoče sa opasnim kineskim kriminalcem koji pokušava da izvuče svog brata iz zatvora.

Moj osvrt:
Da se ne lažemo, pre ili kasnije je moralo doći do makar malog pada. Neću mnogo o pozitivnim stvarima, njih već znate iz prethodnih filmova. Sve što važi za njih, važi i za ove, s tim što je sve osim glume doživelo pad. Nekima će možda ovaj film biti u rangu prethodnih ali teško da će to biti neko od stare garde koja je baš volela prethodne. Staroj gardi poput mene će ovo svakako biti zabavno, ali će se sigurno osetiti izneverenim. Naravno, sve što ima na sebi naslov "Smrtonosno Oružje" (a nije rimejk sa Timberlejkom i 50 Centom), ima Gibsona i Glovera gledao bih više puta bez obzira na kvalitet. 


Doner je nastavio da radi po istom šablonu, ali ovde se malo zaneo. Kao i u prethodnim filmovima, ovde je ubačen novi lik. Kris Rok je simpatična budala i daleko od toga da imam nešto protiv njega, ali mi je nekako on lik za drugu vrstu komedije. Sledeća slaba stvar je što taj humor više nije efikasan kao što je bilo. U pretehodnim filmovima je sve to teklo prirodno, ovde kao da se na silu trude da sve to izgleda kao ranije. Evo zbog čega je došlo do toga. U prethodnim filmovima Rigs je bio ludak u najpozitivnijem smislu te reči, ovde su od njega stvorili lika kome je glavni problem da li da se oženi ili ne. To njegovo pozitivno ludilo je totalno nestalo a sa njim i humor je značajno pao. 


Ista stvar je sa Murtagom. On iz sentimentalnosti prema svojim precima robovima poklanja nepoznatom emigrantu sat koji mu je njegov otac dao na samrti. (Ovo kao da su pisali iskompleksirani borci za ljudska prava) I kako sada da očekujemo filmčinu poput prethodnih kada su od dva zajebana lika napravili dve emotivne babe. Nije mi se dopao ni izbor negativca. Džet Lija baš gotivim, ali ovakav negativac kao ovde je pre za neki Luk Besonovski akcioni filmić nego za smrtonosno oružje. Sa Kris Rokom i sa ovakvim negativcem, Doner je očigledno ciljao na mlađu publiku. 


To mi nikada neće biti jasno. Smrtonosno Oružje ima veliki broj fanova i umesto da ispoštuješ njih, ti pokušavaš da se uvučeš u dupe klincima. Ričarde Doneru, maybe you're too old for this shit...

Zanimljivosti:
Kim Čen takođe igra kriminalca po imenu Uncle Benny u filmu The Corruptor. Rigsa, Murtaga, Murtagovu porodicu, kapetana Marfija i dokotorku Vuds glume isti glumci u sva četiri dela filma. Ovo je prvi američki film u kom se pojavljuje Džet Li i prvi njegov film u kom tumači negativca. Ričard Doner ga je zamolio da uspori pokrete u akcionim sekvencama jer se on kretao toliko brzo da to kamere nisu mogle da uhvate.

Naj scena:


Nesporazum i njegovo razrešenje.

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар