Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 11. јул 2012.

The Thing from Another World (1951)

The Thing from Another World (1951) on IMDb
Kod nas nazvan: Stvor sa drugog sveta
Žanr: Naučna Fantastika | Horor
Režija: Christian Nyby
Glumci: Kenneth Tobey, Margaret Sheridan, James Arness...

Priča:
Naučnici i pripadnici Američke Avijacije suočavaju se sa vanzemaljcem na severnom polu.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, kada sam pisao o ovom novom The Thingu, pričao sam o The Thingu iz osamdesetih kao o originalu. To nije tačno jer i on i ovaj film su rađeni po istoj priči što znači da su i jedan i drugi verzije. Od sve tri koja je najbolja? Bez konkurencije verzija iz osamdesetih. Naravno, ova verzija je svakako bolja od najnovijeg holivudskog ostvarenja. 


Ovde se priča razvija nešto sporije. Prvo su utvrdili pad stranog tela sa neba, kasnije utvrđuju da je reč o "letećem tanjiru" i u ledu pronalaze stvora. Za razliku od novijih filmova, ovde je stvor prilično čovekolik, tačnije veoma liči na Frankenštajnovo čudovište, samo nije onoliko tromo. To jeste možda malo razočarenje. S obzirom na činjenicu da se stvorenje ne pojavljuje mnogo i da se ne vidi baš najjasnije, sigurno je da su mogli napraviti nešto malo upečatljivije. 


Ono što je dobro, iako je film stariji, sama priča je odlična. Nema onih standardnih gluposti koje morate progutati kada se stari filmovi bave naukom. Tu su se baš fino potrudili da izanaliziraju stvorenje i sve ideje koje su ubacili su zaista dobre. Možda je sve te analize i planove trebalo prekinuti još kojom pojavom stvorenja. Dešava se da se ti planovi i analize slože jedni uz druge pa imamo priličan razmak između nešto dinamičnijih scena. Zbog toga, ovo je prvenstveno naučna fantastika sa nešto malo elemenata horora. 


Iako je teško izbeći poređenje sa značajno superiornijim The Thing iz osamdesetih, ovo je ipak jedno dobro iskustvo i film koji svakako treba pogledati.

Zanimljivosti:
Film je zasnovan na kratkoj priči Don. A. Stjuarta, "Who Goes There?". Džejms Arnes se žalio da pod kostimom stvora izgleda kao džinovska šargarepa. On je takođe više puta izneo da ga je sramota što nije prisustvovao premijeri filma. Sve scene u kojima je stvor sniman izbliza su uklonjene zbog loše šminke. Scena u kojoj stvor gori je prva scena u istoriji kinematografije gde je živ kaskader u plamenu. Ridli Skot, Džon Frankenhajmer, Tob Hober i Džon Karpenter su rekli da je ovo za njih najuticajniji film ikada.

Naj scena:


Prva pojava stvora.

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар