Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 10. новембар 2011.

Reds (1981)


Kod nas nazvan: Crveni
Žanr: Biografski | Drama | Istorijski | Ljubavni
Režija: Warren Beatty
Glumci: Warren Beatty, Diane Keaton, Edward Herrmann...

Priča:
Radikalni američki novinar postaje učesnik Komunističke revolucije u Rusiji i nada se da će preneti njen duh i idealizam u SAD.

Moj osvrt:
Ovaj film bih podelio u tri celine. Prva je odnos dvoje glavnih likova koje glume Voren Biti i Dajana Kiton. Što se toga tiče, film je odrađen sjajno. Njihov odnos prolazi kroz mnoge faze, kroz brojne probleme ali i lepe situacije. Stvari koje rade jedno drugom i jedno za drugo zaista dobro pokazuju šta osećaju jedno prema drugom. Ta prva celina je zaista sjajna. Drugu celinu čini ta opsednutost komunizmom i pre svega revolucijom. Tu je opet na sjajan način prikazana ta politička borba i stavovi likova u filmu. Ideali koje imaju glavni likovi su ono što dominira tom celinom. Način na koji je sve to prikazano je opet sjajan. Dakle i druga celina je odlična.


E onda je nešto moralo da pokvari film. Braćo i sestre, pošto ću se dotaći ove teme, želim da napomenem da nisam fan ni Rusa ni Amerikanaca tako da ovo što ću napisati, pišem sa strogo filmskog aspekta. Rusi su predstavljeni kao totalni negativci a naš glavni lik radi sa njima tj na njihovoj je strani. Ok, sve je to politika, ali oni su dobrice imali velike ideale u SAD a tamo neki nevaljali Rusi to rade na tako loš način, pa ideali naših likova padaju u vodu. Grrrrr. Ok, kontam da je ovaj film pravljen iz netrpeljivosti prema komunizmu i Rusima ali ako on gledaocu ponekad vređa inteligenciju onda to nikako ne valja. Imamo scene gde niko sa glavnim likom neće da priča na Engleskom kao da nije član njihove partije. To je kao kada bi vam neko rekao da možete dobiti saveznika u jednoj od dve najjače sile a vi to ignorišete. 


Pravi Džon Rid koga tumači Biti je uz sve počasti sahranjen u Rusiji i tamo je ličnost koja je veoma cenjena, a ovde film predstavlja kako ga niko ne šljivi ni 2% niti ga iko sluša a svi ga koriste.  Čitao sam dosta o Ridu ali nigde nisam pronašao ništao takvom odnosu prema njemu od strane njegovih ruskih saboraca. Ako je to istorijski tačno onda zaista neću da komentarišem inteligenciju takvih likova. Tako da ovaj treći segment može da pije vodu ako uopšte mnogo ne razmišljate o tom što gledate. Još jedna dobra stvar je i pojava Džeka Nikolsona koji je genijalan iako se ne pojavljuje puno. Da je ovaj treći segment rađen sa malo više pažnje, ovo bi bilo vrhunsko ostvarenje. Ovako, on je sasvim ok film sa nekoliko vrhunskih glumaca.

Zanimljivosti:
Do današnjeg dana, ovo je poslednji film koji je bio nominovan za oskara u sve četiri glumačke kategorije. Pesma koju Džek Nikolson daje Dajani Kiton je pesma koju je on zaista napisao za nju.

Naj scena:

Ponovo zajedno.

Moja ocena: 6/10

2 коментара:

  1. Tja, kao "fan" Rusa, mislim da ipak neću odgledati ovaj film, sudeći po tvojoj recenziji. Hvala na uštedi vremena. :) Inače, i meni je Rid jedna od fascinantnijih ličnosti dvadesetog vijeka. Preporučujem njegov izrazito detaljni prikaz Oktobarske revolucije - "Deset dana koji su uzdrmali svijet" - fenomenalan rad, svjedočenje sa lica mjesta koje ruši većinu današnjih predrasuda o datom događaju. Ne znam da li je preveden na srpski, ali se originalni tekst (na engleskom) može naći na stranici "Projekta Gutenberg".

    ОдговориИзбриши