Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde . Još jednom bih vas zamolio da se ne potpisujete sa Anoniman već ukoliko nemate neki od ponuđenih naloga, koristite opciju ime/url gde možete upisati samo polje ime.

петак, 18. новембар 2011.

Edward Scissorhands (1990)


Kod nas nazvan: Edvard Makazoruki
Žanr: Drama | Fantastika | Ljubavni
Režija: Tim Burton
Glumci: Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest...

Priča:
Neobično pažljiv mladić koji ima makaze umesto ruku, zaljubljuje se u prelepu tinejdžerku.

Moj osvrt:
Tim Barton je zaista originalan i genijalan režiser. Njegovi filmovi su po svemu jedinstveni i svaki od njih nosi nešto što nijedan drugi nema. Za svaki od njih vezana je originalna ideja, neponovljiva atmosfera i jedinstveni likovi. Ovde je lik Edvarda razrađen fenomenalno, do najsitnijeg detalja. Njega je sjajnom glumom otelotvorio Džoni Dep.


Kada već pominjem glumu, i više nego obradovan sam bio pojavom legendarnog Vinsenta Prajsa u ulozi Edvardovog tvorca. Imamo ovde i preslatku Vinonu Rajder za koju u nekim scenama nisam razumeo da li diše ili priča što me je pomalo i iritiralo ali dobro je da su te scene retke. Kao i svaki Bartonov film i ovaj sadrži bezbroj poruka. Edvard predstavlja nešto jedinstveno, nevino što dolazi u posed ljudima i već je tu jasno kakva ga sudbina čeka. 


Zbog svega toga, nekako mi je bilo i žao Edvardovog lika. Postoje scene koje bi nas trebale nasmejati, npr. kada on pokušava da jede a zbog ruku mu to nikako ne uspeva. Meni je većina tih scena bila žalosna. Naravno to nije mana već samo moj utisak. Jedina mana po meni je generalizacija likova. Postoji jedna porodica koja ispravno misli, svi ostali su zli i to mi je nekako bezveze ali valjda je tako trebalo biti za potrebe priče. 


U svakom slučaju, to što ja nisam neki veliki fan Bartona i njegovih filmova, ne znači da oni nisu odlični pa čak i genijalni. Verujem da će se većini svideti i ovaj. On nosi mnogo poruka, nekoliko zaista dobrih scena i beskraj originalnosti.

Zanimljivosti:
Okruženje u kom je sniman film, naravno to se ne odnosi na zamak, nalazi se u Floridi i ono uopšte nije menjano za potrebe filma. Ovo je poslednji film Vinsenta Prajsa i poslednji put da se on pojavljuje pred kamerama. 


Ovo je u originalu trebao biti mjuzikl. Džoni dep je smršao više od 10kg za ovu ulogu. On je izgovorio samo 169 reči u ovom filmu. Inače film je inspirisan Bartonovim crtežom koji je stvorio kada je bio tinejdžer. Neki od ukrasnih žbunova koje Edvard pravi u filmu mogu se videti u Nju Jorku u restoranu Tavern On The Green. Bartonu je ovo najdraži film od svih koje je napravio. Uloga Edvardovog tvorca je specijalno pisana za Prajsa.

Naj scena:


Kraj.

Moja ocena: 6/10

1 коментар:

  1. Анониман30. јун 2012. 13:10

    Fantastičan film.Jedan od najboljih koje sam gledala.Sve je savršeno:glumačka postava(Džoni Dep,Vinona Rajder),originalna i jedinstvena priča,dobar ambijent(pre svega zamak)...Ocena 10.

    ОдговориИзбриши