Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 6. новембар 2011.

Lavirint (2002)


Alternativni Naziv: Labyrinth
Žanr: Avantura | Misterija | Triler
Režija: Miroslav Lekić
Glumci:Dragan Nikolić, Maja Sabljić, Branislav Lečić...

Priča:
Pavle Aksentijević, pasionirani kockar, posle dvadeset godina se vraća iz inostranstva. Ubrzo upada u zamku misteriozne žene...

Moj osvrt:
Na prestižnom imdb sajtu postoji samo jedna recenzija ovog filma. Tu recenziju radio je neko odavde i prilično se potrudio da napljuje ovaj film. Da nam je Holivud servirao ovo verovatno bi ga smatrali dobrim. Možda malo zvučim iznervirano ali me nervira stav likova koji kritikuju film samo zato što je naš. Ne kažem da je dotični to uradio ali smo u stanju prilično omalovažavati domaća ostvarenja. Ja volim domaće filmove i naravno da među njima ima mnogo loših ali ovaj film za mene je predstavljao revoluciju. 


Do njega, kod nas su se snimale tragedije, komedije i tragikomedije. Naravno ranije su tu bili i ratni filmovi. Sve ostalo što se snimalo su ili retki dragulji ili većinom nešto što je palo u totalni zaborav. Ovaj film mi je bio pravo osveženje. Pre svega, scene su fenomenalno odrađene. Estetski sve je na svom mestu i zaista je praznik za oči. Flešbekovi su nešto što nisam viđao u našim ostvarenjima a ovde su vazda eksploatisani i fenomenalno uklopljeni u priču. Što se tiče glume, Lečić, Nikolić i Cvetković su veliki glumci, Tatić i Katarina radivojević su odlični, ali po meni, žena koja može da celom svetu drži predavanja iz osmeha, Maja Sabljić je obeležila ovaj film. Ova uloga joj je po meni kruna karijere. 


Što se tiče same priče ona je odlična. Filmotvorci su skontali da su današnji gledaoci uverzirani i da će misteriju bez velikog napora prokljuviti, pa su na lep način servirali još nekoliko uz tu jednu. Praktično su ubacili priče u priču što je rezultiralo neverovatno zanimljivim filmom. Time su izbegli onaj problem predvidivosti koji imaju danas neki naši visokobudžetni filmovi. Recimo u filmu Četvrti Čovek gledaoc i pre samog kraja prokljuvi priču a u filmu Klopka cela priča je jasna i pretpostavi se do poslednjeg detalja već posle petnaestak minuta. Naravno to sve važi ako ste pogledali dovoljan broj filmova. 


Ali da se vratim ovom filmu. Scene su neretko napete i često nose u sebi dozu misterije. Od ove Naj scene sam se, najiskrenije, naježio, tako da film ima malu dozu i horora. Likovi su sjajno razvijeni i jedino što mi je malo smetalo je ta borba između kockara i religioznog moraliste ali to je jednostavno ubačeno u priču pa je i zanemarljivo. Zaista retko se odlučujem da komentarišem naš film jer smatram da je on nešto što je većina gledala, ali to ću uvek uraditi kada neko omalovaži nešto naše što smatram da ima kvaliteta. Ovaj film je za mene fenomenalan i obavezan za pogledati.

Zanimljivosti:
Svojevremeno, ovo je bio srpski film sa najvećim budžetom.

Naj scena:


"Pope!"

Moja ocena: 8/10

1 коментар:

  1. Slazem se potpuno sa svim navedenim.Film je definitvno bio osvezenje, nesto specificno i aposlutno autenticno.

    ОдговориИзбриши