Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 6. август 2012.

The Masque of the Red Death (1964)


The Masque of the Red Death (1964) on IMDb
Kod nas nazvan: Maska Crvene Smrti
Žanr: Horor
Režija: Roger Corman
Glumci:  Vincent Price, Hazel Court, Jane Asher...

Priča:
Princ teroriše stanovnike lokalnog sela dok koristi svoj zamak kao utočište od Crvene Smrti koja se pojavila.

Moj osvrt:
Sam početak filma je takav da me je odmah kupio. Noć, šumovit proplanak, starica i misteriozni stranac upečatljivog glasa, potpuno obučen u crveno koji joj govori da je dan izbavljenja blizu. Brzo se upoznajemo sa glavnim negativcem, princom Prosperom koga glumi najveći među najvećima, njegovo visočanstvo Vinsent Prajs. To vam je dovoljno da znate da je gluma vrhunska. 


Prvi utisak je, pošto vidimo gomile surovosti koje proističu iz njegovog zla, da će ovo biti film prepun mučenja nevinih i film u kome će se sve scene zasnivati na tome da zlo ovog glavnog lika konstantno dolazi do izražaja. I tu sam se prevario. On je princ koji na svom dvoru, svim plemićima i bogatašima, pruža utočište od crvene smrti. E ovde već imamo nekoliko stvari za analizu. Prvo, ti bogataši, na čelu sa njim su članovi kulta koji obožava Satanu. Film se dosta dobro igra sa pitanjima Boga i Satane, kao i pitanjima vere. Svaki razgor o tome iznosi gomilu inteligentno sročenih stavova i prikazuje verovanje u svim svojim vrlinama i slabostima. Danas se to dosta isključivo radi. Naravno, to je ovde ubačeno u takvoj formi da će ljudi koji vole da uključe mozak dok gledaju film imati o čemu da razmišljaju, dok onim drugima to neće ni smetati jer ipak, ti razgovori su uvek ubačeni da proprate deo priče. 


S obzirom da je reč o kultu, jedina stvar koja je meni falila je neki upečatljiviji grupni obred, kako bi se to idolopoklonstvo Satani prikazalo na neki još mističniji i brutalniji način. Sledeća stvar je već pomenuto prinčevo zlo. U filmovima imate negativce zaslepljene zlom koje ih vodi i oni čine svakakve pizdarije bez nekog intelektualnog smisla. Princ Prosper je inteligentan a uz to je otelotvorenje istinskog zla. Naravno, Prajs je to izneo velemajstorski. E sada, poslastica. Crvena smrt je nešto što ovde podiže mnoga pitanja. 


Oni koji su već gledali film, složiće se da nepažljivom gledaocu to sve može delovati kao neka neizlečiva smrtonosna bolest a da je čovek koji je predstavlja samo simbol. Kada pogledate kraj, bezbroj pitanja se otvara. Za mene taj kraj predstavlja nešto kao veliki potop, kazna svetu ogrezlom u greh. Ali ako ta kazna očigledno ne dolazi od Boga u koga se u ovoj priči ne sumnja, šta onda stoji iza svega ovoga?

Zanimljivosti:
Prvi Kormanov film sniman u Engleskoj. On je to učinio zbog povoljnijih poreza u Britaniji. Esmeraldu, patuljastu ženu je zapravo igrala devojčica kojoj je odrasla glumica pozajmila glas. Film je rađen po priči Edgara Alana Poa. Preko dve milje hodnika je napravljeno za potrebe scene kada Džejn Ašer uplašeno beži kroz njih.

Naj scena:


"Sic transit gloria mundi"
Genijalni kraj koji otvara mnoga pitanja.

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар