Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 6. август 2012.

Sahara (2005)


Sahara (2005) on IMDb
Žanr: Akcija | Avantura | Komedija | Triler
Režija: Breck Eisner
Glumci: Matthew McConaughey, Penélope Cruz, Steve Zahn ...

Priča:
Čuveni istraživač Dirk Pit kreće u avanturu svog života. On u Zapadnoj Africi traži vojni brod iz Građanskog Rata. Uz to, on pomaže doktoru UN-a kojeg proganja okrutni diktator.

Ovaj film je rađen po knjizi Klajva Kaslera. Sve njegove knjige na samom početku sadrže neku drevnu misteriju. To uvek bude dobar uvod ali u knjizi uvek otkrijete da je to ubačeno čisto da ona dobije na publicitetu jer sve to ničemu ne služi. U preko 500 pročitanih knjiga, mogu vam reći da Kasler spada u samo dno. Jednostavno, čovek gleda film i piše ono što vidi, to je to.


Njegove knjige imaju obično oko 600-700 strana. Ako bi odatle izbacili sledeće rečenice "onda je on krenuo da ga udari pesnicom, na šta se Pit sagnuo i rukom ga uhvatio za koleno, potom je ovaj pokušao da ga udari drugom nogom ali mu je Pit brzom reakcijom..." knjiga bi imala laganih 300-400 strana. Ako vam kažem da u svakoj od njegovih knjiga ima toliko događaja da se može snimiti desetak filmova, onda možete pomsiliti da su to užasno dinamične i zanimljive knjige. Ako vam kažem da lik pomoću federa, daske napravi katapult i koristeći burad sa benzinom "ubija" tenkove, onda vi zamislite koliko je ovo dobro osmišljeno.


Bez obzira na trulež Kaslerovih knjiga i verovatno u nekoj svojoj pogubljenosti, odlučio sam da pogledam ovo nedelo. Od nekoliko hiljada događaja iz knjige, u ovom filmu se nalazi desetak. Svih ovih destak događaja postoje u bilo kom filmu o Džejms Bondu i Indijani Džons, samo što je kvalitet debelo na strani ova dva serijala. Da vam kažem da ćete ovde videti neku neviđenu avanturu, slagao bih vas. Da vam kažem da ćete se ovde zabaviti, to ne smem da garantujem. Da vam kažem da ćete ovde videti mnogo originalnih stvari, to ne bi bila istina. Od tih originalština videćete gomile preseravanja koja i nisu vredna neke pažnje. Dobra glumačka ekipa donekle diže kvalitet i neke scene čak i imaju potencijala ali sve je to teško ispodprosečno. 


Kao i Kasler kada piše, tako je i režiser gledao nekoliko filmova, iz njih birao one najčešće scene i ugurao ih u film. U priči iz knjige postoji jedan rudnik u koji glavni negativac gura robove i zarobljene neistomišljenike kako bi crnčili. (Ne, Kasler nije gledao drugi deo Indijane Džons kada je pisao knjigu). Barem su te scene mogli ubaciti u film kako bi razbili monotoniju standardnog glupavog polu-avanturističkog, polu-špijunskog filma. Kad malo bolje razmislim, onaj katapult me je barem nasmejao. Ovo u najboljem slučaju može da me uspava.

Zanimljivosti:
Snimanje je trajalo tri i po meseca u Maroku, mesec dana u Španiji i pet nedelja u Londonu. Glumačka postava je učila da jaše kamile. Planiran je i nastavak ali se odustalo od njega jer film nije dobro prošao na box-office-u.

Naj scena:


Jedan preser u pustinji.

Moja ocena: 3/10

Нема коментара:

Постави коментар