Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 9. август 2013.

The Wolverine (2013)


Vulverin (2013) on IMDb
Kod nas nazvan: Vulverin
Žanr: Akcija | Fantastika | Avantura | Naučna Fantastika
Režija: James Mangold
Glumci: Hugh Jackman, Tao Okamoto, Rila Fukushima...

Priča:
Logan je u velikoj psihološkoj krizi. Kada odlazi u Japan da poseti starog prijatelja, neočekivano ulazi u veliki sukob iza kojeg stoji zavera.

Moj osvrt:
Ako pogledamo prva tri X-Men filma koja su snimljena, jasno je kao dan da je Logan lik broj jedan, jasno je da zbog njega gledamo filmove i najbolje scene su upravo vezane za njega. Bez obzira što su Magneto, Xavier i još mnogi možda moćniji od logana, na njemu je pažnja. X-Men First Class ispravlja nepravdu nanesenu ostalim likovima i to je najbolji X-Men film do sada. Iako su svi prethodni filmovi bili zapravo građeni oko Logana, neko je želeo da iskoristi popularnost tog karaktera i harizmatičnost Džekmena pa nam je ponudio zaseban Vulverin film, snimljen 2009. Bilo je to zanimljivo ali ne naročito kvalitetno. Film je na svojim leđima nosio Džekmen, ubačeno je dosta akcije i to je to. U svakom slučaju, nismo dobili ništa ni blizu dobro kao što Logan/Džekmen zaslužuje.

E onda je došao ovaj film. Ako slobodno možemo da kažemo da pored Vulverina, drugi likovi (osim donekle Džin) u prva tri filma nisu bili naročito istaknuti, to sada i ne deluje loše kada sam pogledao ovo. Ovaj film je zapravo drama o japanskoj porodici i borba za prevlast za multimilionersko nasleđe. Ček ček ček, a kakve veze to ima sa Vulverinom. Skoro pa nikakve. Vulverin je ovde kolateralna šteta. Ok, onaj ko je gledao ovo može da kaže da Logan ima veze sa likovima. Kontrapitanje za tako nekog: i da nema veze sa nekim od likova, da li bi to suštinski menjalo priču? Naravno da ne. Onda ovaj naš Vulverin ovde služi da osveži prežvakanu dramu koja nije vredna ničije pažnje. Koga u Vulverin filmu zabole da gleda borbu za nasledstvo, spletke i dobre i loše odnose u jednoj porodici? Ima li takvih? 

Hajde malo da pišemo i o samom Vulverinu. Gde i kakvog ga nalazimo? On je tužan, slomljen i kako sam kaže "nije više onaj za kog ga svi smatraju". Kad mi u novom filmu u ovoj situaciji kažu "Taj čovek je umro" misleći na sebe iz prošlosti, odmah bacam scenaristu na listu bubuljičavih pubertetlija koji su pogledali manje od 10 filmova u životu. I sad je naš Vulverin jadan tužan i pati za Džin. To je ok, nema šta, izgubio je nekog koga voli. E frka je što se ta Džin malo malo pojavljuje u njegovim snovima. Razumem ja, opsesija mu je, proganja ga to. Nije loše ni smestiti je u snove, ali ovako jadno da deluje kao duh iz boce, da non stop povlači moralne crte o liku, delu i stanju Vulverina, da nosi simboliku najusranije moguće forme, to mi se nikako ne dopada. Ceo film je kao neka Loganova transformacija kako bi ga vratili nazad u igru a to smo gledali milion puta i ne zanima nas još jedan takav film. Zašto se nije vratio odmah u celini na početku filma i to je to, može on da pati i dalje, ali neeeee. Moramo da vidimo patetične scene u kojima se on miri sa sudbinom, ostavlja prošlost iza sebe itd. To me u Vulverin filmu još manje zanima.

Šta reći za formiranje priče i negativce. Sve je to dobri moji braćo i sestre predvidivo, plitko i nezanimljivo do krajnjih granica predvidivosti, plitkosti i nezanimljivosti. Vidi se odmah ko je ko u porodici i ko kome želi šta, vidi se iz aviona preokret koji sledi u finalu, vidi se da su likovi teški jad. Ako hoćeš preokretom da iznenadiš nekog, nemoj mu sedamdeset puta sugerisati na njega. Prejadno i presmešno je ako su očekivali da nas ovaj obrt iznenadi. Likovi su teški plićak. Zli su (šablonski) zli eto tako, dobri su dobri eto tako. Imamo devojčicu koja se šiba opasno ali glavna fora je što ona vidi smrt mnogih likova. Momentalno sam znao da će videti Loganovu smrt i da će joj to biti jedino pogrešno proročanstvo. Momentalno sam znao i da ta njena sposobnost i neće služiti ni za šta drugo osim da napravi ovu lažnu paniku i da da još pokoji nagoveštaj šta ćemo videti u filmu a šta je trebalo sakriti. Dakle, još jedna očajna odluka.

Ima tu još brdo jadnih likova van ove porodice o kojoj neću ni da pišem, koja je sačinjena od nekoliko takođe jadnih likova koji ne bi mogli da prođu kao ok likovi ni u filmovima pre 60tak godina. Dakle, imamo emo nindžu koji nikada da se odluči da li i šta hoće, da li biti tužan sa pramenom kose preko levog ili desnog oka, da li gledati zabrinuto ili sa čuđenjem, i kako mudašaca retko ima, da li je on zapravo bata ili seka u dubini duše. Imamo još jednog mutanta, takozvanu otrovnicu. U jednoj sceni se nazire neka zmijska koža na njoj i za očekivati je da će se ona tu transformisati u neku spodobu. Braćo i sestre, premro sam od straha kada se dotična transformisala iz plavokose žene u ćelavu ženu. Čoveče, kako su se moćno setili ovoga. Šok, neverica, užas. 

Dijalozi negativaca su neviđeno glupavi i mene bi kao glumca bilo sramota da ih izgovaram. Dijalozi pozitivaca su neviđeno dosadni i mene bi kao glumca bio smor da ih izgovaram. Dijalozi između ove dve grupe su kombinacija ovih prethodno navedenih pa zamislite onda kako to izgleda. Ako ništa drugo, barem od Logana očekujemo nešto što će zasmejati, nešto u njegovom nejebavajućem stilu. Koliko mogu da se setim, samo tri ili četiri puta su to u ovom filmu i primenili, s tim što je jednom bila klasična kopija fenomenalne scene iz X-Men First Class. Ovde imamo logana koji patetiše, morališe, ponekad kaže nešto što smo čuli već od njega i eto, ponekad zasmeje. Premalo je to, pogotovu na ovako loš film. 

Hajde malo o dobrim stvarima. Hju Džekmen ima tu harizmu i Vulverin je takav lik da vas jednostavno vuče da gledate svaku scenu u kojoj se pojavljuje. Akcija u kojoj on učestvuje je odlična, pre svega zbog karakterističnog oružja. Problem je što tu akciju doživljavam na isti način ovde kao da su je ubacili u "Selo Gori a Babu Izbole" seriju. Samo gledam akciju radi akcije. Uzrok i posledice me ne zanimaju a nisu ni bitne. Što se tiče akcije u koju nije uključen Vulverin, previše je to brzo, previše skakanja, letenja i akrobacija je tu uključeno da bi moglo lako da se prati. Ipak sam za "udri Mile letnji dan do podne sistem". Brutalnom, sirovom snagom nek Vulverin secka, ja ću biti zadovoljan. Druga dobra stvar je što je akcija odlično usnimljena. Još da je imala neki naboj, značila nečemu, da nije bila šablonska gluparija, film bi svakako imao veću vrednost.

Braćo i sestre, nešto mi ne ide sa ovim bioskopom, nikako ubosti nešto baš kvalitetno u zadnje vreme. Nadam se da će i to da se desi. Ovo ostvarenje je veoma slabašno, Vulverin je samo dodatak na usranu, već viđenu, šablonsku priču, likovi su plitki, nezanimljvi, misterija nikakva. Od pozitivnih stvari bih izdvojio akciju iako je povremeno prepuna preterivanja, način snimanja, i scenu posle odjavne špice koja daje sjajnu osnovu za dobar film. Nadam se samo da ovi likovi koji su pravili ovaj neće prići ni blizu rada na tom koji scena najavljuje.

Zanimljivosti:
Aronofski je radio na filmu ali je napustio projekat posle 6 meseci. On je izjavio da je to učinio zbog toga što mu nedostaje porodica. Ipak, špekuliše se da je napustio film zato što njegov scenario nije bio prihvaćen jer je skoro u potpunosti izmenio ovaj (debilni). 

Džekmenovo šesto pojavljivanje kao Vulverina. Džekmen je izjavio da je privi put zadovoljan svojim izgledom i da je ovo način na koji Vulverin treba da izgleda. Kako bi se spremio za scene u kojim nije odeven, Džekmen nije unosio tečnost 36 sati kako bi izgledao nabildovanije. Sten Li, vlasnik Marvela se ne pojavljuje ovde u nekoj maloj ulozi, ali u njegovu čast, votka koju Vulverin pije je nazvana Stenlijeva votka. Na maču koji Jošida daje Vulverinu piše "Nikada Mrtav, Nikada Star, Nikada Uništen."

Naj scene:

Neke od akcionih scena

Moja ocena: 4/10

1 коментар: