Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 1. јануар 2013.

Koroshiya 1 (2001)


Ichi the Killer (2001) on IMDb
Alternativni naziv: Ichi the Killer
Žanr: Akcija | Komedija | Triler | Drama | Horor | Kriminalistički
Režija: Takashi Miike
Glumci: Tadanobu Asano, Nao Ohmori, Shin'ya Tsukamoto...

Priča:
Kakihara, sadomazohista i plaćenik jakuza je u potrazi za svojim šefom. Na tom putu susreće se sa delima Ichija, psihotičnog ubice koji može naneti bol u merama o kojima Kakihara može samo da sanja.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, srećna vam nova godina. Pre svega vam želim dobro zdravlje jer ako njega imate, sve ostalo je u vašim rukama. A sada malo o filmu. Ima li šta lepše kada posle gledanja nekoliko šablonskih gluparija u kom scenaristi niti mare za likove, niti za logiku pogledate ovako nešto. Nema ovde braćo i sestre šablonskih likova, nema gluposti koje dođu ni iz čega kao u npr. Unknown gde je dovoljno da liku saopšte da je on specijalni agent da bi on postao opak šibadžija. Niti je to način na koji se gradi lik niti je to način na koji mu dodaješ nove dimenzije. Ne braćo i sestre, ova karakterizacija je remek delo, ovi likovi su oni o kojima možete razmišljati danima, ovaj film je jedan od onih koji će vas naterati da se preznojite dok shvatite šta se desilo. 


Prvo imamo priču o nestalom šefu bande i likovima koji ga traže. Jedan od likova je i Kakihara. Prvo što ćete videti je neverovatan sadizam ali i hladnokrvnost koje on poseduje. Da je ostalo na tome, ovom liku ne bih davao toliko pažnje. Bio bi samo hladnokrvni operativac bande koji uliva strah u kosti. Ono što ga krasi, dolazi kasnije, jer uz sve ovo nabrojano dobijamo nekoliko šokantnih scena koje pokazuju glavnu osobinu i skrivene želje ovog čoveka koji ipak želi da bude mučen. Što je najbolje, ni to nije tako jednostavno i konstantno intrigira. U današnje vreme ovaj lik bi bio dovoljan da me kupi za ceo film, a ovde je on samo jedan od njih. 


Ceo film nam otkriva malo po malo, bilo da su to stvari vezane za neki lik, bilo da su to stvari koje se tiču priče. Bukvalno svaka od osoba koju vidimo krije još gomilu stvari i kada god se neka od tih stvari prikaže, gledaoc može da ostane samo zabezeknut. Bukvalno svaki put ćete se zapitati kako je moguće da su ovo sakrili i kako je moguće da ovo niste primetili. Sledeći lik koji je genijalan je sam Ichi. Pre svega od izgleda kao dečačić koji se plaši svega ali kada se on pretvori u mašinu za ubijanje sledi nešto što mi se do sada nije desilo kada gledam film. Iako su to scene opakog krvoliptanja i nasilja uz gomile preterivanja, ovakav lik Ichija u tim momentima izaziva salve smeha. Što se tiče tih scena masakriranja, nisu baš svuda efekti vrhunski, ali mislim da im to nije ni bila namera jer ovakvo blesavljenje u ovoj vrsti scena je nešto na šta nismo navikli. 


E sada ono sa čim sam imao problem u filmu Scream. Razlog zbog kojih su moroni tamo ubijali je taj jer je to tako cool u filmovima. Uz svo dužno poštovanje tom Krejvenovom mezimčetu, uz tako iritantne budale, taj razlog me je dodatno iznervirao. Obično nam za ubice serviraju neke koji su imali traume u detinjstvu. I ovde neko vreme izgleda da je to slučaj, ali kako rekoh, film nam otkriva mnoge stvari pa će se kasnije uvideti sva genijalnost nekih ideja. Tako da se Miike ovde fino sprda sa svim klišeiziranim ubicama, sa svim šablonskim herojima i jednostavnim pričama i pokazuje kako se pravi obrt jer ovde ih ima zaista mnogo. Naravno, nisu ova dva lika svi kojima se ovaj film bavi, svima je posvećena pažnja i u sve je uložen trud. 


Stvar koja će otvoriti najviše pitanja je sam kraj. Ni sam nisam uspeo sve da shvatim ali ponavljajući ga više puta, pohvatao sam mnoge stvari. Pre tog kraja plašio sam se da susret Kakihare i Ichija neće imati ovaj efekat koji zaslužuje. Na početku sam bio razočaran a posle toga oduševljen onim za čim je Miike prisegnuo, ne toliko zbog toga što vas natera da razmišljate, već zbog toga šta ste upravo videli kada ga prokljuvite. Braćo i sestre, drago mi je da novu godinu na blogu otvaramo odličnim filmom.

Zanimljivosti:
Za scenu gde je lik okačen na kuke, 12 sati je bilo potrebno da se montira scena i još 12 sati da se snimi. Ichi znači "jedan" a to je i broj na Ichijevom kostimu. Miike je izjavio da je sperma korišćena u jednoj od prvih scena prava.

Naj scena:


Kraj

Moja ocena: 7/10

2 коментара: