Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 29. децембар 2012.

Buried (2010)


Buried (2010) on IMDb
Kod nas nazvan: Živ Zakopan
Žanr: Drama | Misterija | Triler
Režija:  Rodrigo Cortés
Glumci: Ryan Reynolds, José Luis García Pérez, Robert Paterson...

Priča:
Pol je vozač kamiona koji radi u Iraku. Posle napada Iračana, on se budi zakopan u sanduku. Pored sebe ima telefon i upaljač i sa tim oruđem kreće u trku sa vremenom kako bi ponovo video svetlost dana.

Moj osvrt:
Ono u čemu je ovaj film dobar, dobar je za desetku, ono u čemu je loš, loš je da gori ne može biti. Upozoravam odmah, biće spoilera ali oni neće otkrivati krajnji ishod. Spoileri su tu čisto za vaše dobro, da znate šta vam se sprema ako se odlučite za ovaj film. Prvo o dobrim stvarima. Ideja je vrhunska, tu nema ničeg spornog. Biti zatvoren u mračnom, uskom prostoru, još i sa saznanjem da se nalaziš pod zemljom... ne smem ni da zamislim, a ovaj film me je naterao da se zapitam. 


Ceo film se odvija u tom sanduku. Prednosti toga su potpun osećaj tog skučenog prostora, tenzija, i strava koja vlada celim filmom. Zaista mi nije jasno zašto ovo nije rangirano kao horor na imdb-u. Film je napet od prve do zadnje scene. Trka sa vremenom je predstavljena na odličan način. Bukvalno ceo film sam proveo na ivici sedišta u konstantnom nestrpljenju šta će sledeće da se desi. Kada je ta tenzija u pitanju, ovaj film je zaista dragulj. Rejnolds je sasvim uverljiv u svojoj ulozi i lako se saživeti sa njim (do određenog momenta). Odlično je preneo taj osećaj frke i nemoći. 


Dobra ideja su i stvari koje on ima u tom sanduku. Telefon služi za komunikaciju sa čovekom koji ga je zakopao i koji traži milion dolara kako bi ga otkopao. Sada neko može da otvori pitanje zašto bi ga i otkopao kada dobije taj novac. To je sasvim normalno pitati ali kakvu drugu nadu ima čovek koji je zakopan. Takođe, isti taj telefon služi da on pozove koga god želi kako bi pronašao taj novac a ujedno i izlaz. E sada, stvari koje od potencijalnog remek dela prave smeće. Lik ima upaljač u sanduku. Vatra troši kiseonik a ovaj batica ne gasi plamen. Ako lik koga gledamo nije moron, scenaristi definitivno jesu. 


Potom, telefon koji on ima je Blackberry. Pogledajte koliko vremena je potrebno da se baterija u tom telefonu isprazni.  Odlična reklama za morone iz pomenute firme koji su pristali na ovako nešto. Sledeća loša stvar je igrarija sa signalom tog telefona jer u zavisnosti od toga da li taj signal postoji, zapitajmo se koliko duboko je ovo momče zakopano. Opake gluposti se serviraju povodom lociranja telefona pomoću tog signala. Kao prvo im treba broj tog telefona, pa kada se sazna broj onda nikom ništa. Onda lik se u sanduku okrene na drugu stranu... ma daj. 


E sada, kolike god ovo gluparije bile, mogao bih preći preko njih. Ok, oborile bi one ocenu ali bi ona bila negde oko sedmice da su nas na kraju ipak ubedili da je lik u sanduku neko ko nije kompletni moron i da su one greške samo previdi scenarista. Nemam apsolutno ništa protiv načina na koji je film završen, nisam neko ko zahteva tužan ili srećan kraj, već samo neko ko želi da ga film ne vređa. Ceo film vidimo kako pesak upada kroz daske. U jednom momentu naš zakopani batica čuje napolju da se muslimani mole. Ako znamo da je pesak odličan izolator zvuka (ako ne znate, sada znate), opet se zapitajmo na kojoj dubini je zakopan ovaj momčić. Ne mogu da kažem zašto su ove činjenice toliko bitne, jer morate pogledati film da biste otkrili. U svakom slučaju, one služe kao dokaz da je pred vama jedno neopisivo smeće koje konstantno vređa inteligenciju i koje može da vam se dopadne ako zaista ne mislite dok gledate film. Šteta, imalo je ovo potencijal da bude remek delo.

Zanimljivosti:
Film je snimljen za 17 dana. Sedam sanduka je iskorišćeno za potrebe snimanja. Rejnolds je rekao da je počeo da pati od klaustrofobije kako se snimanje bližilo kraju jer je kovčeg bio sve puniji peskom. Rekao je da u životu nije osetio toliku jezu i kako više ne želi doživeti ovo. Rajan Rejnolds je jedini glumac koji se može videti u filmu. Ostalim se samo čuju glasovi. Film je snimljen redosledom kako je i prikazan. Hičkokovi filmovi Rope i Lifeboat su bili inspiracija za snimanje ovog filma.

Naj scena:


Ceo film je praktično jedna scena ali najbolji deo je sam početak kada lik uviđa situaciju u kojoj se nalazi.

Moja ocena: 3/10

3 коментара:

  1. Одговори
    1. Nije film loš već moron koji je uspeo da se uguši zakopan ispod par desetina centimetara peska u napuklom sanduku ne pokušavši da krene gore.

      Избриши
    2. Ustvari lupetam, film je očajan jer vređa zdrav razum

      Избриши