Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 17. децембар 2012.

Ronal Barbaren (2011)


Ronal the Barbarian (2011) on IMDb
Kod nas nazvan: Ronal Varvarin
Alternativni naziv: Ronal the Barbarian
Režija: Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen, Philip Einstein Lipski
Glumci: Anders Juul, Hadi Ka-Koush, Lærke Winther ...

Priča:
Ronal je slabašan, mali i ne poseduje ni jednu osobinu svojih Varvara. Ali jednog dana, njegovo selo je napadnuto i svi Varvari su zarobljeni. Ronal postaje njihova jedina nada.

Moj osvrt:
Ono što zaista nisam očekivao je da je ovo ipak animirani film za odrasle. Kada kažem za odrasle tu ne mislim na 18+ već ipak na ljude koji mogu slušati vulgarnosti. Iskreno, to mi baš i nije najbolje leglo. Ok, kada Ronal objašnjava zašto neće da ide u pohod, jer je slab i ima tzv. "Jerk Off elbow", to jeste bilo donekle smešno, ali kasnije psovke deluju prilično usilovano. Sasvim sam ok da se ovaj crtać drži tog koncepta za odrasle ali možeš da napraviš stvar koju mogu klinci da gledaju gde oni ne bi kontali te stvari. 


Najbolji primer toga je Šrek gde imamo gomilu insinuacija, gomilu tih skrivenih štosova. Recimo kada Šrek i magarac vide ogromnu kulu u kojoj princ živi, imamo fazon gde jedan pita drugog "Do you think he's compensating for something?". Možda mi se to toliko nije svidelo zato što sam gledao film sa engleskim audiom a ne originalnim. Ponavljam, ima tu i odličnih fazona koje klinci ne bi trebalo da vide, ali mogli su da malo ohlade sa psovkama. Ali dobro, da se više ne zadržavam na tome jer ako zanemarim to, ovo je odličan film. Jeste mu cilj bio da nasmeje i zabavi, ali su se potrudili da sve to isprati sasvim zanimljiva priča. Slabić među varvarima koji su svi kao od brega odvaljeni, hvale se snagom, non stop žele frku, za mene je odlična ideja. 


Nisu samo sjajne fore koje se odnose na tu razliku između Ronala i ostalih, čak su još bolje fore koje pokazuju kakvi su Varvari zapravo. Čak i ta njihova legenda o Kromu izazvaće salve smeha. To me je podsetilo na film "Smešna strana istorije", komediju koju sam gledao kao klinac. Ovo je recimo izvedeno baš inteligentno. Nije legenda ničim obogaljena ali je predstavljena na zaista duhovit način. Ako ste gledali Rowen Atkinson Live Show gde on propoveda priču iz Biblije i situaciju kada je Isus od vode napravio vino, gde je neko rekao "How the Hell did you do that?". To je za mene sjajno jer ako neko može zasigurno da tvrdi da se ovo pretvaranje desilo, ko garantuje da neko nije izvalio ovakvo pitaje. Dobro, ne baš ovim rečima, ali zar neko nije mogao da vidi zabavu u svemu tome? Sve zavisi od tačke gledišta. 


Sledeća stvar gde je ovaj film uspešan je parodiranje. Imamo genijalno parodiranje na mnoge filmove. Recimo Gospodar Prstenova, od koga je pokupljeno dosta stvari. Pre svega sama potraga, potom slabić koji mora da podnese najveći teret, pa dosta animacija su varijante viđenih stvari u Lord of The Rings a najveća meta je bio Legolas. Na sve do sada navedeno je parodirano lagano a taj lik je tako žestoko isparodiran da je ovo neviđeno. Nema osobine tog lika koja nije iskarikirana pa se čak igraju i sa njegovom seksualnošću. Još jedna jaka scena je preuzeta iz čuvenog Clash of The Titans (mislim na original ne na ovo novo smeće) gde Persej leti na Pegazu suočavajući se sa Krakenom. Ovde je fino isparodirana Krakenova tromost. Kažem, osim filmskog Legolasa, niko nije popljuvan već je sve umereno isparodirano. 


Ono čemu današnji animirani filmovi pribegavaju u želji za boljim rejtingom je patetika. To je jedna stvar zbog koje mi mnogi današnji hitovi ne leže. Ovde je za divno čudo ona izbegnuta sve do poslednje scene gde mi je sve to zazvučalo čudno, ali na sreću, i od toga su napravili sprdnju. Sledeća stvar sa kojom su se inteligentno poigrali jesu neki principi do kojih likovi drže. Naravno i to je parodiranje, tako da npr. imamo pokazanu svu besmisao odluke da će se ratnica udati za onog ko je dobije u dvoboju. Takođe, imamo igrariju i sa pričom o Amazonkama gde ćete videti dosta dobro iskorišćene te fazone za odrasle. Da zaključim: ako zanemarim psovke koje u mnogo slučajeva deluju usilovano, ovo je veoma zabavan animirani film koji je uz to i odlična parodija. Kvalitet animacije je na solidnom nivou, humor na veoma visokom tako da ovo toplo preporučujem svima koji traže dobru zabavu... samo nikako ne gledajte ovo sa klincima.

Zanimljivosti:
U odjavnoj špici parodira se na čuveni spot grupe Queen za pesmu Bohemian Rhapsody.

Naj scena:


Legenda o Varvarima

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар