Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 12. април 2012.

Be Kind Rewind (2008)


Be Kind Rewind (2008) on IMDb
Kod nas nazvan: Molim te, premotaj
Žanr: Komedija | Drama
Režija: Michel Gondry
Glumci: Jack Black, Mos Def, Danny Glover...

Priča:
Dvojica radnika u video-klubu slučajno brišu sve filmove sa video-kaseta. Kako bi klub nastavio da radi oni sami snimaju svaki od filmova svojom kamerom sa budžetom od 0 dolara.

Moj osvrt:
Ovo će biti veoma kratak osvrt. Razlog za to je užasno dosadan i nadasve nepotreban film. Imamo dva lika koja rade u Video-klubu. Jedan od njih biva namagnetisan (!?!) i njegovom zaslugom sve kasete odlaze do vraga. Kada smo već kod toga da je on namagnetisan, postoji jedna odlična scena u filmu kada taj lik (Džek Blek) prolazi pored metalne ograde. Manje više to je jedina stvar vredna pažnje. Pošto su te kasete već upropaštene, njih dvojica odlučuju da snime svaki od filmova u sopstvenoj izvedbi. Možda je njima bilo zanimljivo da repliciraju neke scene iz filmova praveći budale od sebe. Meni je to bilo užasno naporno za gledanje. 


Što je "najbolje" od svega, likovima koji iznajmljuju kasete kod njih se to počne i sviđati i kasete dobiju na značaju. WTF!?! Filmotvorci su želeli odati počast video-kasetama koje definitivno izumiru. Napravili su jednu patetičnu, dosadnu priču u kojoj se mala, siromašna radnjica bori protiv nekih glavonja koji hoće da ih zatvore. Jednog od tih "zlih" likova igra i Sigurni Viver koja se verovatno našla u prolazu pa su odlučili da snime 2,3 minuta materijala s njom. Film se završava maksimalnom patetikom. Tu već odaju počast nemom filmu. Ok, shvatam, vreme gazi sve i neki se teško mire sa tim. Ali kako tako odaješ počast filmu kada veću popularnost od originalnog sadržaja video-kaseta dobijaju dve budale koje vređaju svaki od filmova koji je prethodno bio na tim video-kasetama? 


I takvim likovima ću kao da poverujem i pustim suzu za njihovom glupavom malom radnjicom... Kao da scenaristi nisu shvatili da odlaskom video-kaseta ne umiru filmovi. Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922) nikada i nije bio na toj kaseti, ali on će i za još 100 godina biti jedan od najznačajnijih i najboljih filmova ikada snimljenih. Šta fali tom filmu na DVD-u? Ako želite da pogledate nešto što filmu odaje počast na najbolji mogući način, pogledajte Skorsezeovog Huga. Ovde momčići i devojčice nisu baš bili raspoloženi da razmisle o celoj stvari.

Zanimljivosti:
U ulozi Alme se trebala pojaviti Kirsten Danst ali je odustala iz nepoznatih razloga. Trejler za film je obrađen na isti način na koji glavni likovi ovde obrađuju filmove.

Naj scena:


Namagnetisani Džek Blek prolazi pored metalne ograde (koji minut posle scene na slici).

Moja ocena: 3/10

Нема коментара:

Постави коментар