Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 14. април 2012.

Ringu (1998)



Ring (1998) on IMDb
Kod nas nazvan: Prsten, Krug, Zvono
Alternativni naziv: Ring
Žanr: Horor | Misterija
Režija: Hideo Nakata
Glumci: Nanako Matsushima, Miki Nakatani, Yûko Takeuchi...

Priča:
Misteriozni snimak ubija svakog ko ga vidi, osim ukoliko gledalac uspe da razreši njegovu misteriju...

Moj osvrt:
Braćo i sestre, predstavljam vam jedan od najznačajnijih horora ikada. Pošto ćete o ovom filmu od mene samo čuti reči hvale, samo ću reći da ću mu verovatno naneti jednu nepravdu izjednačivši njegov američki rimejk sa njim. To ću učiniti iz prostog razloga što sam taj rimejk gledao pre ovoga i što mi je vizuelno dopadljiviji. Sada ću se baviti samo ovim filmom. Ringu je nastao po knjizi koju bih rado pročitao kada bih uspeo da je nađem jer nešto što je izrodilo ovakvu genijalnu ideju mora da bude remek delo. 


Malo me iritira kada ovaj film predstavljaju kao "video-kaseta koja ubija" ili sličnim usranim naslovima. To je za mene nepoštovanje za nešto što ima neizmernu vrednost. Braćo i sestre, poznato vam je da sam osetljiv na mnoge nebuloze u hororima, to valjda ide sa godinama. Ovde nisam mogao da nađem nijednu prokletu manu. Koliko god da sam puta pogledao ovaj film, i dalje mi je bio genijalan. Najbolji horori nisu oni o preraslim deformitetima koji kolju sve pred sobom (Hills have eyes II), u najboljim hororima nećete videti glupave klince za koje vas neće biti briga (House of Wax), u najboljim hororima nećete prisustvovati glupoj, već viđenoj i dosadnoj priči u kojoj ama baš ništa nema blage veze sa mozgom (And Soon The Darkness). Te stvari vrlo brzo pregazi vreme i ostaju zaboravljene. 


Ono što preostaje je ovo, remek-delo horora. Film u kome svakog momenta imate osećaj da će se desiti nešto jezivo, film koji zapravo ima priču a ta priča je genijalna, film u kome ćete strahovati za likove, film u kome je negativac originalan... Takvih remek-dela je malo. Priča je sjajna, originalna, zvuči blesavo ali uprkos toj blesavosti je užasno jeziva. Takva priča je izrodila vrhunsku misteriju tako da ovo nije smeće koje se trudi da bude horor već je horor koji je pre svega film. Celim tokom priče neprestano ćete očekivati da se nešto jezivo dogodi. Filmotvorci vas sjajno drže u neizvesnosti. U samu misteriju je teško proniknuti tako da i ona predstavlja izazov. Što se tiče ovih jezivih scena, braćo i sestre, ovo sigurno nije za ljude koji su mnogo plašljivi. Ovde imamo jednu od najupečatljivijih scena (za mene zajedno sa onom iz rimejka najupečatljiviju scenu) u hororu ikada. Uz tu scenu ćete prosto namirisati strah. 


Moram opet da ponovim, kada su Japanci u pitanju, oni se ne trude da vam sve nacrtaju i može se desiti da će vam neki detalj promaći, tačnije to će vam se desiti ako budete nepažljivi. Ali kakvi su Japanci generalno, ovo je više nego jasan film. Što se tiče uticaja koji je ovo ostvarenje imalo, dovoljno je videti gomile filmova koje su inspirisane njime. Imamo neke solidne donekle inspirisane (Ju-On serijal, The Grudge smorijal), imamo neke koji su praktično kopija (Chakushin ari koji ima potpuno isti koncept). Sadako je postala jedan od najupečatljivijih negativaca ikada. Naravno njene kopije, osim Samare, nemaju ni blizu efekat kao ona (naročito one podrigujuće devojčice iz The Grudge smorijala). 


Na kraju, reći ću samo da je poštovani Dejan Ognjanović ovom filmu dao 5/5 tako da vam bolja preporuka od te ne treba. Na vama je samo da pogledate ovaj film i budete pre svega oduševljeni a potom i prilično preplašeni. Ako volite horor, ovo je obavezno gradivo za vas.

Zanimljivosti:
Efekat kretnje Sadako je izveden na sledeći način. Pre svega Rie Ino, studentkinja glume je izvela sjajno pokrete. Potom su snimili taj njen hod ali u filmu su taj snimak pustili u nazad. Horor film koji je najviše novca zaradio u istoriji Japana. Sadako i Shizuko su donekle inspirisane stvarnim likovima. Krupan plan oka Sadako je snimljen sa jednim od glumaca a ne glumicom koja je inače tumači.

Naj scena:



Za mene, uz scenu iz rimejka, najbolja horor scena ikada.

Moja ocena: 10/10

Drugo Mišljenje: Ringu (1998)

Нема коментара:

Постави коментар