Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 7. март 2012.

The Help (2011)


Kod nas nazvan: Služavke
Žanr: Drama
Režija: Tate Taylor
Glumci: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer...

Priča:
Mladi pisac tokom 60tih i perioda borbi za ljudska prava odlučuje da napiše knjigu sa gledišta Afro-američkih sluškinja o porodicama u kojima oni rade i njihovim dnevnim teškoćama.

Moj osvrt:
Juče sam rekao da volim da ne obraćam pažnju na neke skrivene stvari i konekste u filmu i volim da se opustim i gledam film. Braćo i sestre to važi u slučajevima kada mi neko ne vređa inteligenciju. Ovde upravo imamo taj slučaj. Ok, ja kontam da je rasizam boljka i današnjice. Da se ne lažemo uvek je bilo i uvek će biti budala kojima smeta nečija boja kože. Zbog same teme koja je prilično osetljiva, treba joj prići oprezno i inteligentno. Ovaj film je imao opaku ideju, što se vidi i po ovom segmentu Priča. E sada šta ne valja. Manje više ništa. Ovo jeste napravljeno da se kao obrati pažnju na ugnjetavanje crnaca ali je napravljeno na tako očajan način da je to za priču. 


Pročitao sam knjigu Gospodin Marč o čoveku koji je učestvovao na strani Južnjaka u američkom građanskom ratu. Tu se vidi pravi odnos tadašnje Amerike prema crncima. Ok,n isam očekivao baš tako brutalne stvari ali ovo je stvarno očajno. Ovaj odnos ovde je takvo sranje koje vređa inteligenciju svakog normalnog čoveka. Prva stvar koja je totalno očajna su likovi. Imamo te služavke, one su ok. Imamo jednu bledunjavu devojku koju tumači Ema Stoun i ona je taj pisac. Bukvalno svi ostali likovi su isti. Svi su lepi, šareni, bogati, ne podriguju, prde i ne prave slične prostote, prilično su plastični i iznad svega retardirani. Ovo su gori likovi od svih glupih, šablonskih likova u hororima. Ovo su gori likovi od likova iz pornića. Ovakvi očajni likovi ne postoje ni u stvarnom životu. 


Ovde se taj loš odnos prema crncima takav da im ne daju da kake u istom toaletu pa im sagrade poseban i moralno ih ponižavaju. Koga vi zajebavate sa vašom američkom demokratijom. Kao nismo bili fer u pokušaju da im damo jednakost. Vrhunac tog lošeg odnosa je "sakrila sam nešto pa ću zvati policiju i reći ću da si ukrala". Jel ovo vama zvuči kao nešto što je izašlo iz latinoameričkih sranjpunica? Ceo film vas ti jebeni retardi nerviraju svojim postupcima da ako stignete do kraja filma bez potrošenih živaca, vi ste od čelika. Postoje i dobre stvari ali su uglavnom uprskane patetikom a i ove loše su toliko loše da ove dobre jedva dođu do izražaja. Ponavljam, film je mogao biti vrhunski i opravdati to što je konkurent za oskara. Da se ne bavi ovom temom, verovatno i ne bi bio konkurent. Ocena od 8.0 na imdb nije ni blizu onoga što ovaj film sadrži. Podelite je sa dva, tu je realno mesto ovom smeću koje vređa svakog sa barem pola mozga.

Zanimljivosti:
Knjiga po kojoj je snimljen film je bila odbijena 60 puta pre nego što je objavljena. 

Naj scene:


Zahvalnost... Postoje dve scene vezane za ove dve žene na slici koje su zaista odlične. Na žalost, takve sjajne scene gluposti su bacile u zapećak.

Moja ocena: 4/10

2 коментара:

  1. O, ovo je tipican "zenski film" i zato si u startu onemogucen da ga dozivis na pravi nacin :D ne obracas paznju na te nijanse i zenske fore i suptilna podbadanja kojih je ovaj film prepun. Muskarac ce da se izvice i pobije i tako da resi stvar, zene rade to mnogo suptilnije i podmuklije, a to su likovi sjajno izneli. To ti je zenska osobina koja se ne menja kroz vekove, bioloski imperativ :D Meni se jako dopala ta nijansiranost u izrazu, a i dopalo mi se sto je ta prica o rasizmu i tako ozbiljnoj temi ipak ispricana na neki pristupacniji nacin. Naime, imali smo toliko filmova o rasizmu u kojima su prikazivane najgore situacije i drame, ubistva, ponizavanja i mucenja, da smo dobili sliku da je svuda i uvek bilo tako. A realno, nije. Ovo je jedna skroz realna prica, nije bas da su crnci lezali u gomilama mrtvi na ulicama Amerike ( a to se stalno potencira, i po mom misljenju, preteruje se s tim). Ovaj film ti salje poruku na mala vrata. Ako hoces surovos, gledaj A time to kill. Gledala sam jos jedan dobar, ali da me ubijes, ne mogu da se setim naslova. Mislim da ga imam mozda na disku, pa kad iskopam, napisacu ti.

    ОдговориИзбриши
  2. I da, cekam te na Trierovoj Melanholiji :D

    ОдговориИзбриши