Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 22. март 2012.

Alien: Resurrection (1997)


Alien: Resurrection (1997) on IMDb
Kod nas nazvan: Tuđin - Uskrsnuće
Žanr: Akcija | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Jean-Pierre Jeunet
Glumci: Sigourney Weaver, Winona Ryder, Dominique Pinon...

Priča:
200 godina posle svoje smrti, klonirana Ripli se vraća kao hibrid aliena i čoveka kako bi se borila protiv svog najvećeg neprijatelja.

Moj osvrt:
Ako ne znamo za prethodna tri dela Aliena, ovo je vrhunski film. U njemu vidim samo jedan problem. Prvi: Svi znamo kako je skončala Ripli u prethodnom filmu. Nema sumnje da je ona ikona Alien filmova i nema teorije ni da je iko u Alien serijalu nadmaši, makar snimili sto filmova sa nekim drugim likom. Ali čemu sada vraćanje njenog lika. Nekako mi se čini da su pljunuli na sve ono što je Ripli predstavljala. Praktično imamo istu glumicu, isti lik ali drugačiji karakter. Kasnije se saznaju još neke stvari vezane za lik, i one ostavljaju jeziv utisak, ali opet mislim da više štete liku Ripli nego što koriste filmu. I najgora stvar od svega mi je nešto što je Ripli "podarila" alienu, videćete sami šta. 


E sada, šta valja? Sve ostalo. Alieni izgledaju sjajno (osim jednog određenog sa kraja) i njihovi efekti su odlični, što predstavlja osveženje nakon očajnih iz trojke. Ovde se pokazuje još jedna njihova sposobnost a to je kretanje pod vodom, što izgleda opako dobro.  Glumačka ekipa je sjajno izabrana i tu su likovi koji su veoma dopadljivi. Lokacija je kao i u svim Alien filmovima odlična tako da se to odlično uklapa u samu atmosferu. Pošto ovde nemamo više čuvenog Bišopa, potrudili su se da mu nađu zamenu ali neću dalje o tome da ne bih kvario iznenađenje ljudima koji film nisu gledali. 


Na kraju, mogu samo da kažem da su propustili sjajnu priliku da krenu sa novim Alien filmovima bez Ripli. Da se nisu bavili njenim likom, imali bi film koji bi bio veoma blizu prva dva. Ovako imamo sjajnu zabavu, veoma zanimljiv film koji posle prosečne trojke izgleda spektakularno, ali ostaje žal jer je mogao biti kamen temeljac novom pravcu u Alien franšizi.

Zanimljivosti:
Vinona Rajder i Ron Perlman se umalo nisu udavili prilikom snimanja scena pod vodom. 


Koš koji Ripli postiže okrenuta leđima Sigurni Viver je zaista postigla i to iz prvog pokušaja. Pre snimanja te scene provela je nekih 200 sati sa profesionalnim trenerima košarke. Režiser je želeo da taj koš bude dat tako što će neko baciti loptu iznad koša ali Sigurni ga je ubedila da može to izvesti sama i na njenu sreću i opšte oduševljenje, uspelo joj je iz prvog pokušaja. Prvi solo projekat Žan Pjer Ženea. Sigurni Viver je dobila &11.000.000 da se vrati u Alien franšizu. 


Za snimanje scena pod vodom morali su dodati mleko u vodu jer je ona bila suviše prozirna. Scene pod vodom su snimane tri nedelje. Genitalije novorođenog aliena su uklonjene specijalnim efektima. Žan Pjer Žene na početku snimanja nije znao ni reč engleskog jezika. Ron Perlmana nije menjao kaskader u sceni kada on naglavačke visi sa merdevina. Ovo je jedini Alien film koji nije sniman u Engleskoj. Snimano je u Americi zato što Sigurni Viver nije želela da putuje.

Naj scena:


Jurnjava pod vodom.

Moja ocena: 6/10

2 коментара:

  1. Анониман22. март 2012. 21:36

    Videcemo sta ce nam doneti Prometheus za 3 meseca.glumacka postava obecava,a i trailer je medju najboljim u zadnjih nekoliko godina.Mozda je Naomi Rapace nova S.Viver u alien univerzumu.

    ОдговориИзбриши