Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 26. март 2012.

Frankenstein (1994)


Frankenstein (1994) on IMDb
Kod nas nazvan: Frankenštajn
Žanr: Drama | Horor | Ljubavni | Fantastika
Režija: Kenneth Branagh
Glumci: Robert De Niro, Kenneth Branagh, Helena Bonham Carter...

Priča:
Kada Viktor Frankenštajn odbaci biće koje je stvorio, ono se vraća u želji za osvetom.

Moj osvrt:
Gledao sam originalnu verziju Frankenštajna iz 1931 i to je zaista dobar film. Filmovi iz tog vremena nose određeni šmek koji je neponovljiv. Baš zbog toga sam bio skeptičan prema ovom ostvarenju. Na kraju mogu reći da sam se žestoko prevario. Ovo je zaista dobar film. Kenet Brana, ne samo da je uspeo da napravi dobar film, već je uspeo da vrati taj šmek koji su horori imali u davno vreme. Naravno, film ima i loših strana ali da krenemo od početka. 


Taj početak je sjajan i zaista obećava mnogo, pogotovu kada se u daljini čuju krici stvorenja. Zaista sve to deluje jezivo. Bez toga, prva polovina filma me je malo razočarala. Nikako to nije bio loš film, ali je bila fina ljudska drama. Ipak sam tu očekivao nešto više. Ali opet sam pogrešio u proceni. Prva polovina filma je odlično iskorišćena da se napravi odlična karakterizacija likova, da se izgrade odnosi između njih, kako ovo što se dešava posle ne bi bilo zbrzano. Najviše mi je smetala povremena predvidiva patetika ali na sreću ona nije eksploatisana toliko. 


E sada ono najbolje. Od momenta kada stvorenje kreće u svoju osvetu, ovo zaista postaje horor i jeziva drama. Što se tiče ovog horor dela, to je odličan, stari horor. Što se tiče ove drame, to je odlična drama upakovana u jezivu priču. Kada imamo horor u kom su odnosi između likova najbolja stvar, stvar o kojoj razmišljate i koja vas potrese, onda znajte da je to odličan film u kom scenaristi nisu retardi koji napišu onaj Bereavement jer su imali dobru ideju šta da uglave u 3 minuta filma, nisu glupani koji iskopiraju gomilu filmova i naprave novi House of Wax, nisu budale koje kopiranjem jednog ok filma (Paranormal Activity) naprave još X takvih samo zato što znaju da postoje dečica koja će da lete na ovo donoseći im zelene novčanice.... 


Ne, braćo i sestre, Kenet Brana je pre svega ispoštovao film, a potom žanr. Film je prepun snažnih, emotivnih scena koje će kulminirati nečim što će vas šokirati i potresti. Scene su prelepe. Većina njih prosto oduzima dah. Čak i najobičnija od nih, kada npr. stvorenje hoda kroz sneg, snimljena je tako spektakularno da se zaista pitate kako je moguće da je neko pazio na toliko detalja. Kada pogledate ovaj film, pomislite onda na nekog ko je bacio kameru u sobu i snima kako se stvari pomeraju i ima petlju da to nazove filmom. Takva nedela ne mogu ni da prismrde ovom, jer ovo je pre svega sjajan film, film prepun brilijantnih glumaca, film u koji je uloženo mnogo truda, film u kom se uživa, film koji svakako treba da pogledate.

Zanimljivosti:
Robert De Niro je proučavao govor ljudi koji su doživeli šlog kako bi se pripremio za ulogu. Brana je zabranio da se na snimanju koristi reč "čudovište".

Naj scena:


Braćo i sestre, postoji 4 scene od kojih ne mogu da odaberem najbolju. Jedna je na samom početku, kada se čuju krici stvorenja, druga je ubistvo nevine devojke, treća je najjezivija u filmu a tiče se sudbine veze glavna tri lika a četvrta kada stvorenje daje konačni odgovor na pitanje.

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар