Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 17. март 2012.

Die Hard: With a Vengeance (1995)


Die Hard: With a Vengeance (1995) on IMDb
Kod nas nazvan: Umri Muški Sa Osvetom
Žanr: Akcija | Kriminalistički | Triler
Režija: John McTiernan
Glumci: Bruce Willis, Jeremy Irons, Samuel L. Jackson...

Priča:
Džon Meklejn i njegov novi saradnik moraju da igraju smrtonosne igre koje im priređuje misteriozni bombaš. 

Moj osvrt:
Sećam se perioda kada sam bio klinac kada su me uz crtane filmove jedino akcioni filmovi i zanimali. Još kada bih u glumačkoj postavi video Van Dama, mojoj sreći nije bilo kraja. Onda odrasteš i skontaš koliko je većina tih filmova plitka, šablonska i koliko su ti filmovi kopija jedni drugih. Ali opet, moram da priznam braćo i sestre, kada pogledam neki od tih dečijih klasika sa Van Damom, uopšte ne razmišljam o tome koliko je taj film truba. Opustim se i uživam u takvim "remek-delima" poput Kikboksera, Krvavog Sporta, Lavljeg srca... Zbog te hiperprodukcije akcionih filmova, lako je prepoznati kvalitet. Kada pomislim na akcioni film, u glavi su mi Taken, Face Off i ovaj film. 


Prvi Die Hard je takođe bio sjajan. Drugi mi se nije naročito dopao jer je bio kopija prvog samo prebačena na drugu lokaciju. Za ovaj treći vratio se Džon MekTirnan koji je pored prvog Die Hard režirao i sjajnog Predatora, Lov Na Crveni Oktobar, Trinaestog Ratnika... U serialu Die Hard koji za sada broji četiri filma, ovaj je po mom skromnom mišljenju najbolji. Svi Die Hard filmovi su prilično dinamični, ali ovaj je za korak ispred svih. Ovo je 100% neprestana akcija. Film otvara genijalna pesma Summer in The City koju prekida eksplozija i akcija počinje i ne zaustavlja se do samog kraja. 


Džon Meklejn (Vilis) neočekivano dobija partnera koji nije policajac (Džekson) i s njim mora da jurca po gradu i demontira bombe. Ta jurcanja su sjajno odrađena, neverovatno su zanimljiva zbog svoje dinamike i problema na koje likovi nailaze. Sve te zadatke koje obavljaju, moraju da obave na specifičan način. Taj način diktira glavni negativac koga ovde tumači veliki Džeremi Ajrons. Alan Rikman je bio genijalan u prvom Die Hard, Džeremi Ajrons ne zaostaje ni malo za njim. Scena u kojoj se on pojavljuje sa svojim odredom uz genijalno ubačenu When Johnny Comes Marching Home je fenomenalna i nekako nosi predznak velike frke koja nastupa. 


Nema potrebe da pominjem humor, već znate kako on ide u Brus Vilisovim filmovima. Ovde je on pojačan zbog odličnog Semjuel L. Džeksona, partnera kakvog Meklejn nije imao u prethodnim delovima. Na kraju ću pomenuti da u jednoj sceni glavni likovi kradu naš Jugić. Doduše Meklejn se potrudio da napomene da je on "piece of shit" što me je slatko nasmejalo. Nemam vam šta drugo reći braćo i sestre. Akcionih filmova je premnogo, ali ovako dobri su zaista retki.

Zanimljivosti:
Originalno, film je nazvan Simon Says i trebao je biti treći nastavak Smrtonosnog Oružja. Natpis koji je Brus Vilis nosio bio je "I Hate Everybody". Kasnije je to efektima preinačeno u "I Hate Niggers". Scena seksa je ubačena u poslednji minut. MekTirnan je shvatio da će film dobiti R rejting i onda je rekao "zašto onda ne bih ubacio i malo seksa". Lorens Fišburn je bio originalni izbor za ulogu Zevsa. On je prvo odbio ulogu i kada se kasnije predomislio Semjuel L. Džekson je već bio izabran. 

Naj scena:


Dolazak Sajmona i njegove ekipe uz "When Johnny Comes Marching Home".

Moja ocena: 8/10

7 коментара:

  1. Verujem da si gledao Heat... Najbolja akcija ikad!

    ОдговориИзбриши
  2. Prvo zajedničko pojavljivanje Paćina i De Nira (ne računam Kum 2, ne dele scenu), je moralo da eksplodira prosto u dobar film. Drugo je bilo usiljeno, veštački i naravno samim tim loše, a treće će nadam se biti poput prvog i svi ga željno iščekujemo na jesen :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh da, Righteous Kill je bio film za dva sporednjaka a ne za takve legende. Čak je filmu naštetilo što su njih dvojica glumili jer su ljudi imali još veća očekivanja

      Избриши
    2. Heat (1995) je jedan od najboljih akcionih filmova devedesetih.Pacino i De Niro prvi put u zajedničkoj sceni, na suprotnim stranama.

      Избриши
  3. Da ne poveruješ prosto da 20 godina unazad takve legende, ne glume u nekom vrhunskom ostvarenju ili bar dobrom. Doduše dosta tih filmova posle 2000te nisam ni pogledao, moguće da ima neki hidden gem. Znam samo da sam se baš razočarao De Nirovom ulogom u Silver Linings Playbook,gde se pričalo da je konačno rešio malo da glumi. Šta znam, meni je to bilo prazno poput i samog filma

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se. Ono što sam gledao je uglavnom slabašno iako oni izvuku neke dobre minijature. Mada ima i situacija gde vidiš da su na teškom auto-pilotu

      Избриши